Σε μια εποχή που η ενεργειακή κρίση επηρεάζει σημαντικά τους πολίτες, η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας και ο Δήμος Καρδίτσας αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τα υπολείμματα της περιοχής προς όφελός τους.
Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας, Βασίλης Φιλίππου, η ιδέα του καφέ γεννήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BECoop, το οποίο χρηματοδοτείται από τον ορίζοντα 2020, αλλά και της συνεργασίας της με την InCommOn. «Μαζεύουμε ήδη πιλοτικά τα υπολείμματα του καφέ στους διάφορους χώρους εστίασης που μέχρι πρότινος πετάγονταν, επεξεργαζόμαστε το κατακάθι του καφέ στις εγκαταστάσεις μας (παραγωγή βιοκαυσίμων) και τα κλαδέματα από τα αστικά δέντρα, τα συνδυάζουμε και φτιάχνουμε ένα νέο βιοκαύσιμο το οποίο θα το κάψουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες θέρμανσης ενός νηπιαγωγείου».
Πιο συγκεκριμένα, τα υπολείμματα καφέ θα συλλέγονται από καφετέριες της πόλης, στη συνέχεια θα επεξεργάζονται στη μονάδα παραγωγής στερεών βιοκαυσίμων της ΕΣΕΚ, θα αναμειγνύονται με υπολείμματα ξυλείας (από αστικά κλαδέματα, δασικά υπολείμματα κ.λπ.) και θα μετατρέπονται σε pellet υψηλής ποιότητας τα οποία είναι κατάλληλα για καύση σε λέβητες και σόμπες pellet.
Το νέο σύστημα που θα εγκατασταθεί την επόμενη βδομάδα θα θερμαίνει το σχολείο πολύ πιο οικονομικά σε σύγκριση με το ακριβό πετρέλαιο, αποτελώντας παράλληλα ένα εξαιρετικό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας όπου οργανικά υπολείμματα δεν καίγονται σε κάποιο χωράφι ή καταλήγουν στη χωματερή, αλλά αξιοποιούνται προς όφελος του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας.
«Στην ουσία αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε τα υπολείμματα της περιοχής, ξεκινώντας από τον καφέ, που είναι ένα όχημα με το οποίο θέλουμε να περάσουμε στον πολύ τον κόσμο το μήνυμα της κυκλικής οικονομίας, ότι από τα σκουπίδια μας μπορούμε να παράγουμε ενέργεια, το μπλέκουμε με ένα υπόλειμμα του δήμου (κλαδιά) και το ξαναγυρνάμε πάλι πίσω στο δήμο, μειώνοντας το κόστος κατά πάρα πολύ και έχοντας πολλά περιβαλλοντικά οφέλη», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλίππου.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, «λόγω της ενεργειακής κρίσης καλούμαστε να βρούμε διαφορετικές πρακτικές από ό,τι στο παρελθόν. Σε πρώτη φάση, θα μπει πιλοτικά ο λέβητας σε ένα νηπιαγωγείο και, αν έχουμε θετικά αποτελέσματα, θα το επεκτείνουμε από του χρόνου και σε άλλα σχολεία. Είναι μια πιο φθηνή λύση σε σχέση με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο».
Η χρήση pellet για καύση σε ειδικούς καυστήρες είναι διαδεδομένη εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας. «Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό της πρώτης ύλης (ξυλεία) για την κατασκευή των pellet που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά αποτελούν εισαγωγές και όχι αξιοποίηση εγχώριων υπολειμμάτων», επισημαίνει η Greenpeace Ελλάς. Με την κατάλληλη επεξεργασία, τα υπολείμματα καφέ μπορούν να μετατραπούν σε ένα 100% φυσικό καύσιμο υψηλής ποιότητας. Η ανάμιξη με υπολείμματα ξύλου γίνεται προκειμένου το τελικό προϊόν (pellet) να έχει τις κατάλληλες «μηχανικές» ιδιότητες, δηλαδή τα pellet να έχουν σταθερή και στέρεα μορφή και να μη θρυμματίζονται κατά τη μεταφορά τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2017 η ΕΣΕΚ έχει ιδρύσει μια μονάδα παραγωγής στερεών βιοκαυσίμων και μετατρέπει την υπολειμματική βιομάζα σε εξευγενισμένα στερεά βιοκαύσιμα. Το project του καφέ έχει ξεκινήσει μόλις το τελευταίο έτος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/9
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη