ανακυκλωνω-καφε
Με… καφέ και κλαδιά θα ζεσταίνεται φέτος ένα νηπιαγωγείο στην Καρδίτσα

Σε μια εποχή που η ενεργειακή κρίση επηρεάζει σημαντικά τους πολίτες, η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας και ο Δήμος Καρδίτσας αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τα υπολείμματα της περιοχής προς όφελός τους.

Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας, Βασίλης Φιλίππου, η ιδέα του καφέ γεννήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BECoop, το οποίο χρηματοδοτείται από τον ορίζοντα 2020, αλλά και της συνεργασίας της με την InCommOn. «Μαζεύουμε ήδη πιλοτικά τα υπολείμματα του καφέ στους διάφορους χώρους εστίασης που μέχρι πρότινος πετάγονταν, επεξεργαζόμαστε το κατακάθι του καφέ στις εγκαταστάσεις μας (παραγωγή βιοκαυσίμων) και τα κλαδέματα από τα αστικά δέντρα, τα συνδυάζουμε και φτιάχνουμε ένα νέο βιοκαύσιμο το οποίο θα το κάψουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες θέρμανσης ενός νηπιαγωγείου».

Πιο συγκεκριμένα, τα υπολείμματα καφέ θα συλλέγονται από καφετέριες της πόλης, στη συνέχεια θα επεξεργάζονται στη μονάδα παραγωγής στερεών βιοκαυσίμων της ΕΣΕΚ, θα αναμειγνύονται με υπολείμματα ξυλείας (από αστικά κλαδέματα, δασικά υπολείμματα κ.λπ.) και θα μετατρέπονται σε pellet υψηλής ποιότητας τα οποία είναι κατάλληλα για καύση σε λέβητες και σόμπες pellet.

Το νέο σύστημα που θα εγκατασταθεί την επόμενη βδομάδα θα θερμαίνει το σχολείο πολύ πιο οικονομικά σε σύγκριση με το ακριβό πετρέλαιο, αποτελώντας παράλληλα ένα εξαιρετικό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας όπου οργανικά υπολείμματα δεν καίγονται σε κάποιο χωράφι ή καταλήγουν στη χωματερή, αλλά αξιοποιούνται προς όφελος του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας.

«Στην ουσία αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε τα υπολείμματα της περιοχής, ξεκινώντας από τον καφέ, που είναι ένα όχημα με το οποίο θέλουμε να περάσουμε στον πολύ τον κόσμο το μήνυμα της κυκλικής οικονομίας, ότι από τα σκουπίδια μας μπορούμε να παράγουμε ενέργεια, το μπλέκουμε με ένα υπόλειμμα του δήμου (κλαδιά) και το ξαναγυρνάμε πάλι πίσω στο δήμο, μειώνοντας το κόστος κατά πάρα πολύ και έχοντας πολλά περιβαλλοντικά οφέλη», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλίππου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, «λόγω της ενεργειακής κρίσης καλούμαστε να βρούμε διαφορετικές πρακτικές από ό,τι στο παρελθόν. Σε πρώτη φάση, θα μπει πιλοτικά ο λέβητας σε ένα νηπιαγωγείο και, αν έχουμε θετικά αποτελέσματα, θα το επεκτείνουμε από του χρόνου και σε άλλα σχολεία. Είναι μια πιο φθηνή λύση σε σχέση με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο».

Η χρήση pellet για καύση σε ειδικούς καυστήρες είναι διαδεδομένη εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας. «Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό της πρώτης ύλης (ξυλεία) για την κατασκευή των pellet που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά αποτελούν εισαγωγές και όχι αξιοποίηση εγχώριων υπολειμμάτων», επισημαίνει η Greenpeace Ελλάς. Με την κατάλληλη επεξεργασία, τα υπολείμματα καφέ μπορούν να μετατραπούν σε ένα 100% φυσικό καύσιμο υψηλής ποιότητας. Η ανάμιξη με υπολείμματα ξύλου γίνεται προκειμένου το τελικό προϊόν (pellet) να έχει τις κατάλληλες «μηχανικές» ιδιότητες, δηλαδή τα pellet να έχουν σταθερή και στέρεα μορφή και να μη θρυμματίζονται κατά τη μεταφορά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2017 η ΕΣΕΚ έχει ιδρύσει μια μονάδα παραγωγής στερεών βιοκαυσίμων και μετατρέπει την υπολειμματική βιομάζα σε εξευγενισμένα στερεά βιοκαύσιμα. Το project του καφέ έχει ξεκινήσει μόλις το τελευταίο έτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΑΣΕΠ 2Γ: ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ παραδείγματα εξέτασης με τις λύσεις τους

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

vroxes_252863_128495_type13262.jpg
Καιρός: Ένα δύσκολο διήμερο με ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, χαλάζι και νοτιάδες αλλά και υψηλές για την εποχή οι θερμοκρασίες - Σε ισχύ έκτακτο δελτίο
Καιρός: Ένα δύσκολο διήμερο με ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
πουρές
Νόστιμος πουρές πατάτας στο λεπτό - Μικρά μυστικά που απογειώνουν το πιάτο
Ο πουρές μπορεί με πολλούς τρόπους να γίνει γευστικότατος και να αποβάλει την απλή γεύση της πατάτας, έχοντας μέσα του λίγη τσαχπινιά
Νόστιμος πουρές πατάτας στο λεπτό - Μικρά μυστικά που απογειώνουν το πιάτο
university_lausanne
Πανεπιστήμιο Λωζάνης: Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμοί
Έρευνα αποκάλυψε περισσότερες από 140 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμούς, στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης, την τελευταία πενταετία -...
Πανεπιστήμιο Λωζάνης: Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμοί