θεατρολόγοι
Από το 2002 η Ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης καταργήθηκε για το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τα παλιά ΤΕΙ να μετατρέπονται σε ΑΤΕΙ

Τη διαβάθμιση των δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης, προετοιμάζει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.

Η ερώτηση Κακλαμάνη

Οι Ανώτερες Δραματικές Σχολές της Ελλάδας βάσει του νόμου 1158/81, υπάγονται στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, εποπτευόμενη, προστατευόμενη και αδειοδοτούμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με τον ίδιο νόμο, αυτές οι σχολές ορίζεται πως ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στην Ανώτερη Βαθμίδα και σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται, τόσο οι Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, όσο και οι Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές.

Η Ανώτερη βαθμίδα στην οποία υπάγονται οι Σχολές αυτές έδινε τη δυνατότητα στους αποφοίτους να ασκήσουν την Τέχνη που εκπαιδεύτηκαν και τη διδασκαλία αυτής, καθώς και δικαιώματα σε κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και το δικαίωμα να διεκδικήσουν με τον τίτλο σπουδών τους διοικητικές θέσεις σε καλλιτεχνικούς οργανισμούς και μισθολογική κατάταξη ως απόφοιτοι Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).

Από το 2002 η Ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης καταργήθηκε για το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τα παλιά ΤΕΙ να μετατρέπονται σε ΑΤΕΙ(Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα). Αυτή η κατάργηση είχε ως αποτέλεσμα ο ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) να σταματήσει τη χορήγηση ισοτιμίας στα διπλώματα των αποφοίτων των Ανώτερων Δραματικών Σχολών και κατά συνέπεια να προκαλούνται μεγάλα εμπόδια στους φέροντες τους τίτλους, στην εκπαιδευτική κινητικότητά τους σε μεταπτυχιακές σπουδές και τελικά στην ίδια την αναγνώριση των Διπλωμάτων τους. Ωστόσο, αυτά τα διπλώματα εξακολουθούν να θεωρούνται Ανώτερα, μιας και ο σχετικός νόμος δεν έχει καταργηθεί.

Εξαίρεση, αποτελούν όσοι αποφοίτησαν έως το 2002, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία ο ΕΟΠΠΕΠ οφείλει να αναγνωρίζει τα συγκεκριμένα διπλώματα. Ουσιαστικά, με τη διακοπή πιστοποίησης και ισοτιμίας, οι απόφοιτοι των Ανώτερων Δραματικών Σχολών αποκλείονται από τη δυνατότητα που είχαν να διδάσκουν μαθήματα Θεάτρου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και σε δημοτικούς και κρατικούς φορείς. Τέλος, στον πίνακα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) οι Ανώτερες Δραματικές Σχολές κατατάσσονται στο επίπεδο 5, μαζί με τα διετή ΙΕΚ και τα ΕΠΑΛ μαθητείας, ενώ η υπόλοιπη Τριτοβάθμια εκπαίδευση κατατάσσεται στο επίπεδο 6, γεγονός που συνιστά υποβάθμιση μιας και στα ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας υπάρχουν διετή προγράμματα Υποκριτικής. Όλη την παραπάνω ασάφεια έχουν σπεύσει να την «εκμεταλλευτούν» ιδιώτες οργανώνοντας σεμινάρια και εργαστήρια αυτοαποκαλούμενα Δραματικές Σχολές και ισχυριζόμενα ότι και οι εποπτευόμενες Ανώτερες Σχολές παρέχουν τίτλο χωρίς αναγνώριση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κυρίες Υπουργοί:

1 . Βάσει του Συντάγματος, τόσο η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όσο και οι Ιδιωτικές εποπτευόμενες σχολές που ανήκουν όλες στον ίδιο νόμο ίδρυσης (1158/81) δεν μπορούν να ανέβουν στο επίπεδο 6 της Ανώτατης εκπαίδευσης. Ωστόσο ο νόμος λέει ρητώς ότι τόσο οι Ιδιωτικές, όσο και οι δημόσιες σχολές ανήκουν στην τριτοβάθμια, ανώτερη εκπαίδευση. Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να δώσετε λύση στο ζήτημα και να αναβαθμίσετε τις σχολές ισόνομα, μιας και υπάρχει αυτή η ρητή εξαίρεση ήδη; Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι στο επίπεδο 6 θα καταταγεί μόνο η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου;

2. Γιατί οι σπουδαστές στις Ανώτερες Δραματικές Σχολές αποκλείονται, από δικαιώματα και προνόμια που χορηγούνται στους φοιτητές, όπως για παράδειγμα η χορήγηση μειωμένου εισιτηρίου ; 3. Υπάρχει κάποιος ειδικός σχεδιασμός του Υπουργείου Πολιτισμού για την καλλιτεχνική εκπαίδευση που εποπτεύει προκειμένου να μην αδικούνται οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι καλλιτέχνες και να μην χρησιμοποιούν το όρο επιχειρήσεις που διοργανώνουν απλά σεμινάρια; Ποια θα είναι τα προαπαιτούμενα για την μετάβαση σε τυχόν νέα νομοθεσία από τις ήδη αδειοδοτημένες και λειτουργούσες σχολές;

Η απάντηση Γιατρομανωλάκη

Το ζήτημα της διαβάθμισης των Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης της χώρας, αποτελεί διαχρονικά εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα τόσο για τους αποφοίτους των εν λόγω σχολών, αλλά κυρίως και βασικά αποτελεί πρόβλημα για την χώρα, η οποία αδυνατεί -ειδικά μετά το 2003 (βλ. κατωτέρω)- να ρυθμίσει το εν λόγω ζήτημα, λόγω πλήθους παραγόντων, μεταξύ των οποίων, τις διαφορετικές προτεραιότητες των συναρμόδιων Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ενδεικτικά, ακόμα και την περίοδο κατά την οποία τα δύο ως άνω Υπουργεία είχαν συνενωθεί, και πάλι τότε, δεν κατέστη δυνατή η επίλυση του εν λόγω ζητήματος. Ιστορικό Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 27 παρ. 5 του 1158/81 «Περί οργανώσεως και διοικήσεως σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως,κλπ» (ΦΕΚ 127/Α/1981), για την ισοτιμία των ήδη απονεμηθέντων τίτλων από τις κρατικές και τις αναγνωρισμένες ιδιωτικές Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, πριν από την έναρξη της ισχύος του, με τους τίτλους οι οποίοι προβλέπονται από τις διατάξεις του, αρμόδιο ήταν το Συμβούλιο Ισοτιμιών του ΚΑΤΕΕ Αθηνών (του άρθρου 74, παρ. 1 του Ν 576/1977).

Η χορήγηση ισοτιμίας μέχρι το 2003 Αρμόδιο για την χορήγηση ισοτιμίας στους αποφοίτους των Ανωτέρων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης ήταν το Ι.Τ.Ε. καθώς, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αριθ. Ε5/3191/4.7.1990 (ΦΕΚ 466/Β/1990): «Το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπ/σης (Ι.Τ.Ε.) αποφαίνεται για την αναγνώριση της ισοτιμίας των τίτλων σπουδών, που χορηγούν οι Ανώτερες Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, που διέπονται από το Ν 1158/81 (ΦΕΚ 127/Α΄) και τα Προεδρικά Διατάγματα, που εκδίδονται με εξουσιοδότηση του νόμου αυτού, με τους τίτλους των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.)». Μετά την ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι., το Ι.Τ.Ε. έπαψε να χορηγεί ισοτιμίες, καθώς, με το άρθρο 13 παρ. 25 του Ν 3149/2003 (ΦΕΚ 141/Α/10-6-2003), δεν υφίστατο πλέον η δυνατότητα ισοτιμίας προς πτυχία Τ.Ε.Ι. διπλωμάτων Ανωτέρων Σχολών εποπτευομένων από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το ζήτημα προέκυψε μεταγενέστερα, όταν μεγάλο μέρος των αποφοίτων των Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης και Χορού των ετών 1985-2003 δεν κατάφερε να υποβάλει εγκαίρως αίτηση στο Ι.Τ.Ε. για τη χορήγηση ισοτιμίας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει προβλήματα: α) προσδιορισμού κατηγορίας για εργαζόμενους στο δημόσιο β) ένταξης σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών κλπ. Η νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 79, του Ν 4481/2017 Το εν λόγω πρόβλημα ρυθμίστηκε νομοθετικά με το άρθρο 79 του ν. 4481/2017 (ΦΕΚ 100/Α/20.7.2017), που όριζε ότι οι τίτλοι σπουδών που χορηγήθηκαν από Ανώτερες Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, εφόσον οι τίτλοι αυτοί αποκτήθηκαν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1158/81, έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν. 3149/2003, θεωρούνται ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών που χορηγούσαν έως τις 10.6.2003 τα Τ.Ε.Ι.. Ωστόσο η ως άνω ρύθμιση (και η κατ’ εξουσιοδότηση αυτής ΚΥΑ) επέλυσε το πρόβλημα αποσπασματικά ενώ ανέκυψαν και επιπλέον προβλήματα από την εν λόγω ρύθμιση, τα οποία επιχειρούμε να λύσουμε σήμερα, με μια ολοκληρωμένη πρόταση, και υπό την προϋπόθεση της συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 79 του Ν. 4481/2017: «Οι τίτλοι σπουδών που χορηγήθηκαν από Ανώτερες Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, εφόσον οι τίτλοι αυτοί αποκτήθηκαν, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1158/1981 (Α΄ 127), έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 3149/2003 (Α΄ 141), θεωρούνται ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών που χορηγούσαν έως τις 10.6.2003 τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, χωρίς αντιστοιχία προς υπάρχουσες κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα ειδικότητες των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Αρμόδιος για την αναγνώριση της ισοτιμίας ορίζεται ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται οι Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος άρθρου, καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισης της ισοτιμίας.» Σε εφαρμογή των διατάξεων του προαναφερόμενου άρθρου εκδόθηκε Κοινή Απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού με αριθμό ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/374216/1287/25.7.2018 (ΦΕΚ 3196/Β/2.8.2018), με την οποία προσδιορίστηκαν α) οι Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης (Παράρτημα Α΄) και οι Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού (Παράρτημα Β΄) που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 79 και β) οι σχετικές προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της ισοτιμίας. Σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ για την αναγνώριση της ισοτιμίας των σχετικών τίτλων σπουδών αποφαίνεται ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

Η διαδικασία για τη χορήγηση ισοτιμίας σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΥΑ αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/374216/1287/25.7.2018 (ΦΕΚ 3196/Β/2.8.2018) βρίσκεται σε εξέλιξη. Αίτηση για τη χορήγηση της σχετικής ισοτιμίας έχουν καταθέσει εκατοντάδες απόφοιτοι των Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης και των Ανωτέρων Σχολών, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που αποστέλλει ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στη Δ/νση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης προκειμένου να ελεγχθεί η γνησιότητα των υποβαλλόμενων τίτλων σπουδών. Ωστόσο πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα χορήγησης ισοτιμίας στους σπουδαστές εκείνους οι οποίοι αποφοίτησαν μετά τις 10.6.2003. Η παρούσα πολιτική ηγεσία έχοντας ως προτεραιότητα την συνολική και όχι αποσπασματική επίλυση του εν λόγω ζητήματος, δηλαδή του ζητήματος της εν γένει διαβάθμισης των Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, και παρά το γεγονός ότι η πανδημία της νόσου COVID-19 εκ των πραγμάτων καθυστέρησε την όποια εξέλιξη στο εν λόγω ζήτημα, (καθώς οι δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, παρέμειναν κλειστές για εξαιρετικά μακρό χρονικό διάστημα, κατά το οποίο όφειλαν να προσαρμοστούν και να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες της διαδικτυακής διενέργειας μαθημάτων), ήδη από το 2021 απέστειλε προς όλες τις σχετιζόμενες με την καλλιτεχνική εκπαίδευση εποπτευόμενες δομές του ΥΠΠΟΑ επιστολή, δια της οποίας καλούσε όλες τις εν λόγω δομές να διαμορφώσουν σαφή πρόταση για τον εκσυγχρονισμό τόσο του οργανωτικού – λειτουργικού πλαισίου του εκάστοτε φορέα, όσο και του εκπαιδευτικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε ειδικώς από τις εποπτευόμενες δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης του ΥΠΠΟΑ να διαμορφώσουν έκαστη πρόταση σχεδίου νόμου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου κάθε φορέα καθώς και να διαμορφώσουν προτεινόμενο το πρόγραμμα σπουδών τους με σύστημα διδακτικών μονάδων συμβατού με την διαδικασία της Μπολόνια.

Η συλλογή των προτάσεων εκ μέρους των φορέων ολοκληρώθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2022. Το επόμενο βήμα είναι να συγκροτηθούν διυπουργικές ομάδες εργασίας ανά τύπο σχολής, αποτελούμενες από το σύνολο των εμπλεκομένων μερών, οι οποίες θα επεξεργαστούν τις εν λόγω προτάσεις κάθε φορέα με στόχο τόσο τον εκσυγχρονισμό του εν πολλοίς εξαιρετικά απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου τους, όσο και τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών με απώτατο σκοπό μεταξύ άλλων και την διαβάθμιση των δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης.

Ως προς την χορήγηση μειωμένου εισιτηρίου σε ΜΜΜ σημειώνονται τα εξής: Η παροχή μειωμένου κομίστρου για τους/τις σπουδαστές/άστριες των Ανωτέρων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης προβλέπεται ήδη στο άρθρο 23, παρ. 1, του Ν. 1158/1981 «Περί οργανώσεως και διοικήσεως σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως, Κρατικού Βραβείου Θεάτρου και καταργήσεως Αδείας ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού» (ΦΕΚ/127/Α/1981), με βάση τον οποίο λειτουργούν οι εν λόγω Σχολές. Επί σειρά ετών οι Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης του Ν. 1158/1981 της Αθήνας ελάμβαναν απευθείας από τον Ο.Α.Σ.Α. (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας) δελτία μειωμένου εισιτηρίου χωρίς διοικητική ή οικονομική ενέργεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το όλο θέμα ετέθη στο ΥΠ.ΠΟ.Α. μετά από έγγραφο του Ο.Α.Σ.Α. το 2006, το οποίο έθετε όρους και προϋποθέσεις, αλλά δεν κατέστη δυνατό να επιλυθεί έως και το 2020, κυρίως λόγω έλλειψης πλαισίου (επώνυμος κωδικός στον Προϋπολογισμό του ΥΠ.ΠΟ.Α.) και πίστωσης (διαθέσιμα κονδύλια). Στις 06.04.21 ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού απέστειλε την επιστολή με Α.Π. 145402 στους Υπουργούς Μεταφορών και Υποδομών και Οικονομικών με αίτημα για έκδοση ΚΥΑ κατ’ άρθρο 86 του Ν. 4530/2018 βάσει τις οποίας προβλέπονται πλήρεις ή μερικές απαλλαγές από την καταβολή κομίστρου στα ΜΜΜ, συνδυαστικά με το άρ. 23 του Ν.1158/1981. Έκτοτε βρίσκεται υπό επεξεργασία μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών, σχέδιο ΚΥΑ με θέμα «Καθορισμός των κατηγοριών δικαιούχων, των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας για τη με μειωμένο εισιτήριο μετακίνηση των σπουδαστών/στριών των Α.Σ.Δ.Τ. και Α.Σ.Χ. αρμοδιότητας ΥΠ.ΠΟ.Α για το έτος 2022 με τα μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Α. και του Ο.Α.Σ.Θ».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει υψηλή, με τους άνδρες να καταγράφουν 485 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και τις...
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
anergia.jpg
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
Οι προσδοκίες απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παραμένουν θετικές, με το ποσοστό να διατηρείται στο 12%, αν και μειωμένο σε σχέση με το...
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα