Τις θέσεις της στον κλάδο των εκπαιδευτικών, καταθέτει η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ζητά την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της για το 20ο Συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε.
Όπως τονίζουν «πρόκειται για την κορυφαία διαδικασία του κλάδου, που πραγματοποιείται σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία».
Η ΔΑΚΕ καθηγητών διεκδικεί αύξηση του μισθού στο επίπεδο πληθωρισμού και επαναφορά των επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, πλήρη ιατρική, φαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη.
Επιπλέον ζητά να μην εφαρμοστεί, τουλάχιστον για φέτος, η Τράπεζα Θεμάτων λαμβάνοντας υπόψη και τις τρομερές δυσκολίες, που αντιμετώπισαν οι μαθητές και οι καθηγητές λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Παράλληλα, αναφέρεται στις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών και τονίζει πως η γραφειοκρατία στην εκπαίδευση γιγαντώνεται καθώς ο όγκος του διοικητικού έργου, που ανατίθεται στους εκπαιδευτικούς είναι εξουθενωτικός και τους αποσπά από το κύριο καθήκον τους, τη διδασκαλία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ:
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Το επόμενο διάστημα θα κληθούμε να εκλέξουμε τους αντιπροσώπους του κλάδου για το 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, στο οποίο θα αναδειχθεί το νέο Δ.Σ της Ομοσπονδίας. Πρόκειται για την κορυφαία διαδικασία του κλάδου, που πραγματοποιείται σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Η οικονομική κατάσταση σήμερα
Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε μία πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, η οποία έπληξε και τη χώρα μας. Η πρωτοφανής αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου οδήγησε στην αύξηση των τιμών βασικών αγαθών. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος του Απριλίου 2022 και η αύξηση της τιμής των καυσίμων αποτελούν πλέον βασικό πρόβλημα για τους συναδέλφους. Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο του 2022 σκαρφάλωσε στο 8%. Οι μισθοί μας, αντίθετα, παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2010.
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 είχε επισημάνει ότι το βασικό πρόβλημα του κλάδου είναι η οικονομική υποβάθμιση, που έχει υποστεί την τελευταία 10ετία. Ο πόλεμος επέτεινε αυτό το πρόβλημα.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση είναι αποσπασματική και αναποτελεσματική. Πέραν κάποιας ενίσχυσης του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού-που δε βελτίωσε την κατάσταση- κανένα μέτρο δεν ελήφθη για μισθωτούς και συνταξιούχους, που πλήττονται από την ακρίβεια.
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών διεκδικεί και απαιτεί:
• Αύξηση του μισθού στο επίπεδο του πληθωρισμού, ώστε να καλυφθεί η απώλεια της αγοραστικής δύναμής του.
• Επαναφορά των επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα.
Η εκπαιδευτική πραγματικότητα
Εργασιακές συνθήκες
Ενώ το Υπουργείο Παιδείας επαίρεται για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η γραφειοκρατία στην Εκπαίδευση γιγαντώνεται. Ο όγκος του διοικητικού έργου, που ανατίθεται στους συναδέλφους είναι εξουθενωτικός και τους αποσπά από το κύριο καθήκον τους, τη διδασκαλία. Η εφαρμογή ενός άκρως γραφειοκρατικού μοντέλου αυτοαξιολόγησης, έδωσε τη χαριστική βολή.
Την ίδια περίοδο, κρούσματα βίας σε βάρος των συναδέλφων από μαθητές και γονείς αυξάνονται επικίνδυνα. Το Υπουργείο Παιδείας επέδειξε μηδενικά ανακλαστικά στο πρωτοφανές αυτό φαινόμενο. Ακολούθησε δε πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, επιδεικνύοντας ανεκτική στάση στην παραβατική συμπεριφορά των μαθητών και πολιτική μηδενικής ανοχής σε βάρος των συναδέλφων, απολύοντας, συνάδελφο του ΕΠΑΛ στο Μενίδι, γιατί αντέδρασε στους, σε βάρος του, τραμπουκισμούς, χωρίς μάλιστα να απολογηθεί!!!
Η θέση της ΔΑΚΕ Δ.Ε είναι ξεκάθαρη: ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ
Απαιτούμε:
• Περιορισμό της γραφειοκρατίας στην απολύτως αναγκαία.
• Εξασφάλιση της εργασιακής ασφάλειας των εκπαιδευτικών.
• Νομοθετικό πλαίσιο, που θα αντιμετωπίσει άμεσα τη μαθητική βία στα σχολεία.
Αυτοαξιολόγηση
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε στηρίζει μία διαδικασία αυτοαξιολόγησης, με ξεκάθαρους εκπαιδευτικούς στόχους, και χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα. Για λόγους αρχής διαφοροποιηθήκαμε από τις υπόλοιπες παρατάξεις και καταθέσαμε την κατ’ αρχήν συμφωνία μας και επιφυλαχτήκαμε να τοποθετηθούμε κατά τη διαδικασία εφαρμογής της.
Δυστυχώς, στην πορεία, με την εφαρμογή υπουργικών αποφάσεων, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα εξόχως γραφειοκρατικό σύστημα, που προσθέτει δυσβάσταχτο όγκο εργασίας, εξουθενώνοντας τον εκπαιδευτικό, χωρίς τελικά να επιτυγχάνει κανέναν εκπαιδευτικό στόχο.
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε απαιτεί:
• Ένα σύστημα αυτοαξιολόγησης, που δε θα αποθεώνει τη γραφειοκρατία και θα θέτει ξεκάθαρους εκπαιδευτικούς στόχους.
Τράπεζα θεμάτων
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε είναι θετική στην Τράπεζα Θεμάτων με τις εξής προϋποθέσεις:
• Να αποτελεί εργαλείο για τον εκπαιδευτικό στην προσπάθειά του να γίνει κατανοητό από τους μαθητές το γνωστικό αντικείμενο.
• Να χρησιμοποιείται από τον καθηγητή της τάξης στις εξετάσεις, επιλέγοντας θέματα από αυτήν, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της τάξης.
Είμαστε αντίθετοι στον τρόπο εφαρμογής της, με την κλήρωση θεμάτων, που δε λαμβάνει υπόψη της τις παραπάνω παραμέτρους.
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών απαιτεί:
• Να μην εφαρμοστεί για φέτος τουλάχιστον η Τράπεζα Θεμάτων, λαμβάνοντας υπόψη και τις τρομερές δυσκολίες, που αντιμετώπισαν οι μαθητές και οι καθηγητές λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Διδακτέα Ύλη
Το σχολικό έτος 2021-22 καταγράφηκε μία μεγάλη αύξηση της ύλης στο Λύκειο. Πέραν της αύξησης της ύλης της Γ΄ Λυκείου, που καλείται να συμμετέχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, χωρίς καμία εξεταστική εμπειρία στο Λύκειο , μετά από καραντίνα και σε μία χρονιά με δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, η ύλη αυξήθηκε υπέρμετρα και στα μαθήματα της Α΄ και Β΄ Λυκείου. Οι εκπαιδευτικοί έκαναν αγώνα δρόμου, για να καλύψουν στοιχειωδώς αυτή την υπέρογκη ύλη.
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών προτείνει:
• Εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
• Συγγραφή σύγχρονων διδακτικών εγχειριδίων κατανοητών στους μαθητές.
Τεχνική- Επαγγελματική Εκπαίδευση
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών είναι η μοναδική παράταξη, που στηρίζει έμπρακτα την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τη θεωρεί ισότιμη της Γενικής.
Η Αριστερά, ιδεοληπτικά, είναι εναντίον της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Ονειρεύεται ένα Ενιαίο 12χρονο σχολείο, στο οποίο θα διδάσκονται αποσπασματικά τεχνικές γνώσεις, ενώ η κύρια Τεχνική Εκπαίδευση θα μετατεθεί σε μεταλυκειακό επίπεδο. Οι παρατάξεις της Αριστεράς οφείλουν να πουν την αλήθεια στους εκπαιδευτικούς και να μην κρύβονται πίσω από ιδεολογήματα και υπεκφυγές.
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών είναι η μοναδική παράταξη που πιστεύει:
• Σε μία αναβαθμισμένη Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση, μέσα στη Λυκειακή Βαθμίδα.
• Σε ένα Τεχνικό Λύκειο, ισότιμο του Γενικού.
• Σε ένα Τεχνικό Σχολείο που θα δίνει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους.
• Στην καθιέρωση της μαθητείας σε όλους τους τομείς και τις ειδικότητες και για όλους τους μαθητές που το επιθυμούν.
Διορισμοί
Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία προχώρησε σε μαζικούς διορισμούς ύστερα από μία δεκαετή πολιτική μηδενικών διορισμών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν διόρισε ούτε έναν μόνιμο εκπαιδευτικό, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε χαιρέτησε αυτή την πολιτική. Όμως η εκτίμησή μας είναι ότι η δεκαετής πολιτική μηδενικών διορισμών έχει δημιουργήσει μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών σε αρκετές ειδικότητες, που δεν καλύφθηκαν παρά τους μαζικούς διορισμούς.
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών απαιτεί:
• Να γίνουν νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ώστε να πληρωθούν τα υφιστάμενα κενά.
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί
Την προηγούμενη δεκαετία η πολιτική των μηδενικών διορισμών, που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, κυβερνήσεις συνεργασίας, ΣΥΡΙΖΑ), διόγκωσαν τον αριθμό των αναπληρωτών καθηγητών. Ταυτόχρονα υπήρχαν συνάδελφοι, που υπηρετούσαν στην εκπαίδευση ως αναπληρωτές ακόμα και 15 έτη περιφερόμενοι «από χωρίου εις χωρίον».
Η παρούσα κυβέρνηση με τους μαζικούς διορισμούς του 2021 μονιμοποίησε μεγάλο μέρος αυτών των συναδέλφων. Όμως ένα σημαντικό μέρος τους παραμένει σε αυτό το καθεστώς εργασίας.
Απαιτούμε:
• Νέους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
• Προσλήψεις αναπληρωτών μόνο για τις έκτακτες ανάγκες.
• Χορήγηση ειδικού επιδόματος σε μόνιμους και αναπληρωτές που υπηρετούν σε τουριστικές περιοχές υψηλού κόστους διαβίωσης.
• Εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων.
Επιμόρφωση
Η σημερινή κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Και όμως η επιμόρφωση θα έπρεπε να προηγηθεί της αυτοαξιολόγησης.
Θεωρούμε απαραίτητη την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, προκειμένου αυτοί να ανταποκριθούν στις σύγχρονες συνθήκες.
Για το σκοπό αυτό προτείνουμε:
• Ίδρυση Σχολής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί που θα επιλέγονται, θα απαλλάσσονται από τα διδακτικά τους καθήκοντα.
• Αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.
Στελέχη της εκπαίδευσης
Πάγια θέση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε είναι η καθιέρωση ενός αδιάβλητου και αντικειμενικού συστήματος επιλογής Στελεχών. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τη δημιουργία Σχολής Στελεχών της Εκπαίδευσης, στην οποία θα εισέρχονται οι ενδιαφερόμενοι κατόπιν Γραπτού Διαγωνισμού τύπου ΑΣΕΠ.
Δυστυχώς, η παρούσα πολιτική ηγεσία αγνόησε την πρότασή μας. Εντελώς αποτυχημένη είναι η λογική των ιδίων κριτηρίων για την επιλογή Στελεχών της Εκπαίδευσης και των Στελεχών Παιδαγωγικής Καθοδήγησης. Είναι πασιφανές ότι άλλα προσόντα θα πρέπει να έχει ένας Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλα ένας Σύμβουλος. Εντύπωση προκαλεί επίσης, η καθιέρωση «θολών» προσόντων, όπως π.χ η άσκηση διοικητικού έργου από εκπαιδευτικό ως αποσπασμένο στις Διοικητικές Υπηρεσίες. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πριμοδοτείται ο καθηγητής της τάξης και όχι του γραφείου.
Συνταξιοδοτικά
Με τον νόμο Κατρούγκαλου επιβλήθηκαν απαράδεκτες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, που προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων. Με τον νόμο Βρούτση υπήρξαν μερικές βελτιωτικές κινήσεις, οι οποίες όμως απέχουν πολύ από τις προσδοκίες των εκπαιδευτικών.
Είναι προφανές ότι καμία μέριμνα δεν ελήφθη για τους εκπαιδευτικούς, ούτε αναγνωρίστηκε η ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού επαγγέλματος. Με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 65χρονοι εκπαιδευτικοί καλούνται να διδάξουν τα εγγόνια τους.
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών απαιτεί:
• Αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του εκπαιδευτικού επαγγέλματος.
• Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας και το 60ο έτος της ηλικίας.
• Αξιοπρεπείς συντάξεις για τους εκπαιδευτικούς.
Ασφαλιστικά
Η πρόσφατη υγειονομική κρίση αποκάλυψε τις χρόνιες παθογένειες στον τομέα της υγείας. Παράλληλα το ζήτημα της ασφαλιστικής μας κάλυψης κατέστη επίκαιρο.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη, παρά τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουμε μηνιαίως. Οι εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να πληρώνουν τους ιατρούς που επισκέπτονται. Ταυτόχρονα τα φάρμακα έχουν ακριβύνει και η συμμετοχή στη φαρμακευτική περίθαλψη έχει αυξηθεί. Η κατάσταση στα κρατικά νοσοκομεία θυμίζει τριτοκοσμική χώρα.
Απαιτούμε:
• Πλήρη ιατρική, φαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη.
Η Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αίσθημα ευθύνης καταθέτει τις θέσεις της στον κλάδο και ζητά από τους συναδέλφους την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της για το 20ο Συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε.
Καλούμε τους συναδέλφους να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στηρίζοντας τη Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε., τη μοναδική παράταξη που βάζει τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών
πάνω από όλα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη