Σχέδιο "Διπλή ασπίδα" για την επανέναρξη των σχολείων τον Σεπτέμβριο, επεξεργάζονται από τώρα τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι, στα πλαίσια του εφικτού, να μην επαναληφθεί του χρόνου το φαινόμενο να ανοιγοκλείνουν τα σχολεία λόγω κρουσμάτων κορονοϊού με οριζόντιο τρόπο σε όλη τη χώρα όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά να αντιμετωπίζονται μεμονωμένες περιπτώσεις με τηλεκπαίδευση, ενώ τα σχολεία θα λειτουργούν κανονικά.
Προς το σκοπό αυτόν, θα επιστρατευτούν και πάλι τα γνωστά self tests σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αλλά πλέον θα προταθεί και το νέο όπλο των εμβολίων στους μαθητές, καθώς οι προοπτική είναι ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, αν όχι και άλλα, θα έχουν λάβει εγκρίσεις για χορήγηση τουλάχιστον σε εφήβους άνω των 12 ετών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων θα κληθούν από τα τέλη Αυγούστου να εμβολιαστούν, χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει επιτραπεί ο εμβολιασμός σε μαθητές/τριες ηλικίας 16 ετών και άνω (μέσω των γονέων & κηδεμόνων τους), που φοιτούν σε σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
Όπως είναι εύλογο πάντως, η προοπτική αυτή δημιουργεί νέα προβλήματα και έντονες συζητήσεις και διαφωνίες για την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού εφήβων, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε ως τώρα κι όπως φαίνεται δεν προτίθεται να λάβει ως τότε, άλλα ουσιαστικά μέτρα προστασίας όπως το αραίωμα των τάξεων.
Τα μέτρα προστασίας
Έτσι λοιπόν από Σεπτέμβριο τα σχολεία σχεδιάζεται να ανοίξουν με τα εξής μέτρα προστασίας, ορισμένα από τα οποία ενδέχεται να τροποποιηθούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς (και εξωτερικούς;) χώρους,
- Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
- Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
- Χρήση αντισηπτικών,
- Σχολαστικοί καθαρισμοί,
- Τακτικοί αερισμοί χώρων
- Μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
-Διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) και
-Προαιρετικοί εμβολιασμοί εφήβων 12+
Το θέμα άνοιξε πρώτη στα μέσα Απριλίου η η εκπρόσωπος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου. Ανέφερε ότι ήδη έχουμε την πρώτη ανακοίνωση από την κλινική μελέτη σε παιδιά 12-15 ετών από την Pfizer, η οποία έχει 100% αποτελεσματικότητα. «Οι κλινικές μελέτες και των φαρμάκων και των εμβολίων στα παιδιά κάτω των 18 ετών, έπονται των ενηλίκων» εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει. Αναφερόμενη στην πρώτη ανακοίνωση από την κλινική μελέτη σε παιδιά 12-15 ετών από την Pfizer, σημείωσε ότι γι' αυτόν τον λόγο η εταιρεία έχει ζητήσει από τον FDA να εγκρίνει το εμβόλιο σε αυτή την ηλικία, με στόχο να εμβολιαστούν παιδιά πριν την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Σημείωσε δε, ότι οι μελέτες γενικότερα προχωράνε και σε παιδιά κάτω των 12 ετών και τώρα ξεκινούν οι μελέτες για τα παιδιά 5-11 ετών και θα ακολουθήσουν οι μελέτες για μικρότερα παιδιά.
Έγκριση σε ΗΠΑ-Καναδά
Λίγες μέρες μετά, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Υγείας του Καναδά ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών και ξεκίνησε τους εμβολιασμούς, αφού προηγουμένως είχε δώσει έγκριση για τις ηλικίες από 16 ετών και άνω. Αναμένεται ότι ότι μέχρι το φθινόπωρο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer για ηλικίες 12-15.
Και μόλις προχτές ο αμερικανικός Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNTech θα μπορεί να χορηγείται πλέον και σε εφήβους ηλικίας 12-15 ετών και στις ΗΠΑ. «Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η υπηρεσία προχώρησε σε διεξοδική ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του FDA, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε λίγες μέρες πριν χαρακτηρίσει "κρίσιμο να εμβολιαστούν οι έφηβοι στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης". Περίπου 20.000 φαρμακεία στις ΗΠΑ θα είναι σε θέση να εμβολιάζουν έφηβους από σήμερα.
Στις 10 Μαϊου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε το άνοιγμα των σχολείων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με εμβολιασμό των μαθητών, τονίζοντας πως αναμένεται η έγκριση από τον ΕΜΑ για τον εμβολιασμό ατόμων κάτω των 18 ετών. Μάλιστα, ανέφερε πως είναι ήδη σε εξέλιξη στην ΕΕ η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών. Και μόλις προχτές, η BioNTech / Pfizer που είχε υποβάλει αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ για τις ηλικίες από 12 έως 15 -χρονών και παρόμοιο αίτημα και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), έλαβε την έγκριση στις ΗΠΑ. Προηγουμένως, σε δοκιμές εμβολιασμού σε περίπου 2.300 παιδιά τα αποτελέσματα κατέγραψαν μόνο 18 περιπτώσεις λοίμωξης απο κορονοϊό μετά το εμβόλιο. Οι ειδικοί υπολογίζουν μάλιστα ότι μέχρι το τέλος του 2021 να θα έχει ετοιμαστεί και το εμβόλιο για μωρά άνω των 6 μηνών.
Όχι υποχρεωτικός
Ο εμβολιασμός των μαθητών πάντως δεν θα είναι υποχρεωτικός και θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, όπως υπογράμμισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Συγκεκριμένα αναφερόμενη στις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εμβολιασμό παιδιών, η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι μικρός αλλά ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός τους. Αναφερόμενη στον εμβολιασμό των παιδιών και στο εμβόλιο της Pfizer έχει τεθεί προς έγκριση για τις ηλικίες 12 -15 στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως είναι πολύ διαφορετικό πράγμα η έγκριση ενός εμβολίου από την υιοθέτηση του εμβολίου για εμβολιασμό σε παιδιά. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως, όπως ακριβώς και ισχύει και με τους ενήλικες οι εμβολιασμοί στα παιδιά δεν θα είναι υποχρεωτικοί. Επομένως, όπως τόνισε δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι γονείς ενώ υπογράμμισε πως στην Επιτροπή Εμβολιασμών τα περισσότερα μέλη είναι παιδίατροι με ιδιαίτερες ευαισθησίες στο συγκεκριμένο ζήτημα
Τα προβλήματα του εμβολίου σε νέους
Με το ζήτημα ασχολήθηκαν ήδη οι Financial Τimes. Όπως αναφέρει η "Ναυτεμπορική", η ανάλυση των κινδύνων και των ωφελειών από τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του Covid-19 «τρέφει» παλιές ανησυχίες δεκαετιών που έχουν ορισμένοι σχετικά με τους παιδικούς εμβολιασμούς, τροφοδοτούμενες από αναπόδεικτες συνδέσεις με τον αυτισμό, αναφέρουν οι FT. Ο σκεπτικισμός των εμβολίων που έχει περιπλέξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε όλο τον κόσμο θα ενισχυθεί μόνο όταν οι διστακτικοί γονείς κληθούν να υπογράψουν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Ο άμεσος μαζικός εμβολιασμός των παιδιών στα ανεπτυγμένα έθνη θα δημιουργούσε ένα πρόσθετο πρόβλημα, τονίζουν οι FT αναφέροντας πως κάτι τέτοιο θα ασκούσε τεράστια πίεση στις προμήθειες των εμβολίων, καθυστερώντας περαιτέρω την ανάπτυξη των εμβολιασμών στα τεράστια τμήματα των ευάλωτων ενηλίκων σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν λάβει ακόμη το εμβόλιο.
Τι σχεδιάζουν σε άλλες χώρες
Στις ΗΠΑ, που έχουν χορηγήσει περίπου 250 εκατομμύρια δόσεις, υπάρχουν περίπου 74 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών. Εάν το καθένα λάβει τις δύο δόσεις που συνιστώνται για τα περισσότερα εμβόλια, θα χρειαστούν άλλα 150 εκατομμύρια από την παγκόσμια προσφορά. Αντίθετα, ολόκληρη η Αφρική έχει λάβει 32 εκατομμύρια δόσεις για τα 1,2 δισεκατομμύρια άτομα που ζουν σε 54 χώρες, με μόνο 18 εκατομμύρια δόσεις να έχουν χορηγηθεί. Ο κύριος ερευνητής για τις δοκιμές σε άτομα κάτω των 12 ετών του ιατρικού κέντρου των BioNTech / Pfizer στο Ιατρικό Κέντρο του Παιδιού Νοσοκομείου του Σινσινάτι, Ρόμπερτ Φρενκ, δήλωσε από την πλευρά του ότι αναμένει ότι τα παιδιά άνω των 12 ετών θα εμβολιαστούν στις ΗΠΑ «προτού ανοίξουν ξανά τα σχολεία» τον Σεπτέμβριο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εθνική υπηρεσία υγείας εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον εμβολιασμό των παιδιών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αν και η κυβέρνηση επιμένει επίσης ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Η Pfizer έχει ζητήσει έγκριση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τη χρήση του εμβολίου κατά Covid-19 σε παιδιά άνω των 12 ετών. Η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική, Ματσίντισο Μοέτι, δήλωσε ότι οι περισσότερες αφρικανικές χώρες θα ήθελαν επίσης να εμβολιάσουν τους νέους τους εάν είχαν πρόσβαση σε επαρκείς δόσεις.
Διχογνωμίες στην Ελλάδα
Τι πρέπει να περιμένουμε λοιπόν; Και κυρίως, πως υποδέχονται οι επιστήμονες την πρόταση του εμβολιασμού μαθητών; Πολύ ψηλά αξιολογεί τον εμβολιασμό των παιδιών για τον έλεγχο της πανδημίας, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει ότι η επέκταση των κλινικών δοκιμών για τα εμβόλια του κορονοϊού σε εφήβους και παιδιά έχει φέρει πολλά και ευχάριστα νέα. Υποστηρίζει ότι είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους και επισημαίνει ότι «εάν εμβολιαστούν και τα παιδιά θα ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία την επόμενη σχολική χρονιά». Ο κ. Μόσιαλος υποστηρίζει ότι ο εμβολιασμός όχι μόνο μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από το να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό, αλλά και να τα προστατέψει από τη σπάνια αλλά επικίνδυνη συνέπεια της νόσου που έχει παρατηρηθεί στα παιδιά, γνωστή ως Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα που έδειξαν οι πρώτες κλινικές δοκιμές εμβολίων σε εφήβους. Συγκεκριμένα, αφορά το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, το οποίο κατέγραψε 100% αποτελεσματικότητα και ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων, που υπερέβαιναν εκείνων που αναφέρθηκαν στη δοκιμή συμμετεχόντων ηλικίας 16-25 ετών. Περαιτέρω, η χορήγηση του εμβολίου ήταν καλά ανεκτή, με ανεπιθύμητες ενέργειες γενικά συμβατές με αυτές που παρατηρήθηκαν στους συμμετέχοντες ηλικίας 16 έως 25 ετών. Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 2.260 έφηβοι ηλικίας 12 έως 15 ετών και έλαβε χώρα στις ΗΠΑ.
Αντίθετη γνώμη όμως, εξέφρασε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος μάλιστα χρησιμοποίησε έντονες λέξεις για να περιγράψει την αντίθεσή του: «Εγώ πιστεύω ότι είναι πραγματικά διεστραμμένη προσέγγιση να θέλουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά» υποστήριξε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας μιλώντας στο Mega και σημείωσε ότι «τα παιδιά δεν κινδυνεύουν και πως τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν συμβάλουν στο τείχος ανοσίας, καθώς κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό». «Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος και πιστεύω ότι αν το κάνουν θα βρουν όλη την κοινωνία απέναντί τους» πρόσθεσε για τον εμβολιασμό των παιδιών ο κ. Κούβελας, ενώ σχετικά με τον εμβολιασμό των πολιτών που νόσησαν υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να κάνουν κάποια δόση του εμβολίου.
Το "ντιμπέιτ" για τα εμβόλια στους μαθητές λοιπόν, μόλις ξεκινάει -σε όλο τον κόσμο. Το ζητούμενο είναι οι συζητήσεις στην Ελλάδα να γίνουν με ψυχραιμία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, με σεβασμό στα επιστημονικά δεδομένα, και κυρίως, να αποφευχθεί η γνωστή αντιπαράθεση αντιεμβολιαστών και οι ψεκασμένες θεωρίες...
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 7/10
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη