Γαβρόγλου για Λύκεια: Απαξίωση της δημοκρατίας από την κυβέρνηση
«Μπορούν οι επιστημονικές διαφωνίες να επιλυθούν με βάση την αρχή της πλειοψηφίας;» - «Με αυτή την απόφαση της, όμως, η κυβέρνηση εκφράζει και την πλήρη απαξίωση της προς την ίδια τη δημοκρατία», σημειώνει ο Κώστας Γαβρόγλου

«Μπορούν οι επιστημονικές διαφωνίες να επιλυθούν με βάση την αρχή της πλειοψηφίας;», διερωτάται ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, αναφορικά με το άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου και τις διαφωνίες εντός της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας. «Με αυτή την απόφαση της, όμως, η κυβέρνηση εκφράζει και την πλήρη απαξίωση της προς την ίδια τη δημοκρατία», αναφέρει ακόμα.

«Η επίλυση επιστημονικών διαφωνιών απαιτεί συνέχεια των συζητήσεων, κριτική αποτίμηση των επιχειρημάτων της κάθε πλευράς, σχολαστική επενεξέταση των δεδομένων, κριτική ανασκόπηση των μεθόδων, επαφές με μέλη άλλων επιστημονικών κοινοτήτων και ξανά συζήτηση», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Γαβρόγλου σε ανάρτησή του.

«Βέβαια θα μπορούσαν και οι ειδικοί να της πουν [σ.σ της κυβέρνησης] ότι οι απόψεις είναι μοιρασμένες και δεν μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων με την αρχή της πλειοψηφίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Παιδείας.

«Με αυτή την απόφαση της, όμως, η κυβέρνηση εκφράζει και την πλήρη απαξίωση της προς την ίδια τη δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν είναι ένα καθεστώς όπου ισχύει μόνον η θέληση της πλειοψηφίας αλλά ένα καθεστώς το οποίο υιοθετώντας την άποψη της πλειοψηφίας προστατεύει ταυτοχρόνως και την άποψη της μειοψηφίας. Ψιλά γράμματα όλα αυτά στις μέρες μας​​​​​​​», τονίζει καταληκτικά ο Κώστας Γαβρόγλου.

Η ανάρτηση Γαβρόγλου:

«Ψιλά γράμματα
-------
Η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των Λυκείων ανέδειξε ένα άλλο, ιδιαίτερα σημαντικό, πρόβλημα: μπορούν οι επιστημονικές διαφωνίες να επιλυθούν με βάση την αρχή της πλειοψηφίας;

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα είναι πώς επιλύονται οι επιστημονικές διαφωνίες οι οποίες αποτελούν ένα από τα εγγενή χαρακτηριστικά της καθημερινότητας των επιστημόνων. Η συναίνεση ανάμεσα σε όσες και όσους μελετούν το πρόβλημα των επιστημονικών διαφωνιών είναι ότι σίγουρα δεν μπορούν να λυθούν με την αρχή της πλειοψηφίας. 

Η επίλυση επιστημονικών διαφωνιών απαιτεί συνέχεια των συζητήσεων, κριτική αποτίμηση των επιχειρημάτων της κάθε πλευράς, σχολαστική επενεξέταση των δεδομένων, κριτική ανασκόπηση των μεθόδων, επαφές με μέλη άλλων επιστημονικών κοινοτήτων και ξανά συζήτηση. 

Η ενδεδειγμένη στάση μιας υπεύθυνης κυβέρνησης θα ήταν να ζητήσει από τους ειδικούς να κάνουν όλα αυτά (κάτι, βεβαια, που οι ειδικοί γνωρίζουν) και να μην βιαστεί η ίδια να υιοθετήσει την άποψη της πλειοψηφίας. Βέβαια θα μπορούσαν και οι ειδικοί να της πουν ότι οι απόψεις είναι μοιρασμένες και δεν μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων με την αρχή της πλειοψηφίας.

Με αυτή την απόφαση της, όμως, η κυβέρνηση εκφράζει και την πλήρη απαξίωση της προς την ίδια τη δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν είναι ένα καθεστώς όπου ισχύει μόνον η θέληση της πλειοψηφίας αλλά ένα καθεστώς το οποίο υιοθετώντας την άποψη της πλειοψηφίας προστατεύει ταυτοχρόνως και την άποψη της μειοψηφίας. 

Ψιλά γράμματα όλα αυτά στις μέρες μας».

Ψιλά γράμματα ------- Η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των Λυκείων ανέδειξε ένα άλλο, ιδιαίτερα σημαντικό,...

Posted by Kostas Gavroglu on Thursday, April 8, 2021

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Self tests: Κρούσματα σε 359 μαθητές και 254 εκπαιδευτικούς

Λύκεια - Λινού: Μοριακά τεστ στους μαθητές που βγήκαν αρνητικοί

Ευτράπελες ιστορίες από το μάθημα με webex

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

ΟΛΜΕ: Συναντίληψη με ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα σχολεία
ΟΛΜΕ: Συναντίληψη με ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα σχολεία
Συνάντηση Τσίπρα, Φίλη, Τζούφη με το ΔΣ της ΟΛΜΕ για το άνοιγμα των σχολείων και τις θέσεις της ΟΛΜΕ για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση
ΟΛΜΕ: Συναντίληψη με ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα σχολεία
Γονείς: Φτάνει με τη συνεχή εναλλαγή «άνοιξε – κλείσε» των σχολείων
Γονείς: Φτάνει με τη συνεχή εναλλαγή «άνοιξε – κλείσε» των σχολείων
"...άνοιξαν τα λύκεια με τη διεξαγωγή των self tests, μεταφέροντας για μια ακόμα φορά την ευθύνη στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς"...
Γονείς: Φτάνει με τη συνεχή εναλλαγή «άνοιξε – κλείσε» των σχολείων