Κρούσματα σε σχολεία: Οι μαθητές νοσούν και μεταδίδουν τον κορονοϊό
Στις χώρες που λήφθηκαν μέτρα για τα σχολεία, όπως η συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων και η αραίωση του μαθητικού πληθυσμού στις αίθουσες, μειώθηκε η διασπορά του κορονοϊού, σημειώνει η Αθηνά Λινού

Να ληφθούν αυξημένα μέτρα προστασίας για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες ζητά η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Αθηνά Λινού.

«Υπάρχουν ακόμα μέτρα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν πριν κλείνουμε τόσο δραματικά τις δραστηριότητες. Θα κόστιζε πολύ λιγότερο αν παίρναμε αυτά τα μέτρα από ότι κοστίζει το γενικό lockdown», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1.

Ειδικά για τα σχολεία, σημείωσε ότι οι τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά και νοσούν και μεταδίδουν τον κορονοϊό. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε εσφαλμένες αρχικές εκτιμήσεις για την μεταδοτικότητα των παιδιών, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η συμβολή των σχολικών μονάδων στη διασπορά του κορονοϊού.
 
Επεσήμανε, μάλιστα, πως επικαιροποιημένες μελέτες αποδεικνύουν πως όπου λήφθηκαν μέτρα αποστασιοποίησης στα σχολεία, περιορίστηκε η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις που δεν υπήρξαν παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες, αυξήθηκε το επιδημιολογικό φορτίο στον γενικό πληθσμό.

Τέλος, πρότεινε πως ο μαθητικός πληθυσμός στις αίθουσες θα πρέπει να αραιώσει, με συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων, για την οποία θα απαιτηθούν προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Μέτρα για εμπόριο, εργασιακούς χώρους

Παράλληλα, η καθηγήτρια πρότεινε μια σειρά από μέτρα για επιχειρήσεις, εργασιακούς χώρους, μέσα μεταφοράς.

Ειδικότερα:

- Να αυξηθούν οι διαδρομές στα μέσα μεταφοράς, ακόμα και με χρήση ιδιωτικών λεωφορείων ή ταξί

- Να επιδοτηθούν μάσκες υψηλού βαθμού προστασίας για τους χώρους εργασίας

- Άμεση ενεργοποίηση των ιατρών εργασίας και καθορισμός «προφίλ επικινδυνότητας» σε κάθε εργαζόμενο

- Ασφαλείς μάσκες προστασίας για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο και διεύρυνση του ωραρίου των πολυκαταστημάτων, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού
 

Δεν προκαλεί έκπληξη η αύξηση των κρουσμάτων

Σχετικά με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού, η Α. Λινού σημείωσε πως δεν προκάλεσε έκπληξη στους ειδικούς.

Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, εξήγησε ότι «το λογικό είναι να κοιτάμε στο πηλίκο των θετικών, σε σχέση με το σύνολο των τεστ και αυτό είναι σταθερό γύρω στο 3,5% με 4%».

Επεσήμανε πως «πρέπει πάντα αντί να κοιτάμε τον απόλυτο αριθμό των θετικών, να κοιτάμε το πηλίκο, είναι μια απλή διαίρεση. Αν αυτό μεταβάλλεται έχουμε έξαρση. Αν μειώνεται έχουμε πτώση».

Σημείωσε, μάλιστα, πως «δεν τηρούνται μέτρα μαζικά και αυτό είναι ευθύνη της Πολιτείας». «Δεν έχουν βελτιωθεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι συνθήκες στους χώρους εργασίας και δεν έχει γίνει σωστή ενημέρωση για την απομόνωση των θετικών» συμπλήρωσε.

<script src="https://player.glomex.com/integration/1/glomex-player.js"></script><glomex-player data-integration-id="40599z13jz16q3xa" data-playlist-id="v-c9ifd7e3pj8x-se" data-width="588" data-height="330"></glomex-player>

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

ΑΠΟΦΑΣΗ: Κόβουν Μισθούς Εκπαιδευτικών που δεν κάνουν τα Selft Tests - Πειθαρχικό για τους διευθυντές

Πανελλαδικές 2021 - Myshcool: Σήμερα οι κωδικοί υποψηφίων

Έως 11 Ιουνίου η παράταση σχολικού έτους χωρίς προαγωγικές εξετάσεις

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Βίντεο: Τα πρόσωπα μεγάλων αρχαίων Ελλήνων «ζωντανεύουν» μέσω 3D
Βίντεο: Τα πρόσωπα μεγάλων αρχαίων Ελλήνων «ζωντανεύουν» μέσω 3D
Τα πρόσωπα του Σωκράτη, του Επίκουρου, του Περικλή, του Δημοσθένη και άλλων μεγάλων αρχαίων Ελλήνων «ζωντανεύουν» χάρη στη 3D τεχνολογία
Βίντεο: Τα πρόσωπα μεγάλων αρχαίων Ελλήνων «ζωντανεύουν» μέσω 3D
Ο καθηγητής Κ. Στεφανίδης πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας
Ο καθηγητής Κ. Στεφανίδης πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας
Με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας τοποθετείται ο καθηγητής Κ. Στεφανίδης
Ο καθηγητής Κ. Στεφανίδης πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας
Ο ρόλος της γενιάς μας
Ο ρόλος της γενιάς μας
«Τον καιρό της πανδημίας δεν ζήτησε την εύκολη λύση της κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς γνωρίζει ότι θα υπήρχε πρόβλημα. Καταθέτει...
Ο ρόλος της γενιάς μας