Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Αθηνά Λινού
Στις χώρες που λήφθηκαν μέτρα για τα σχολεία, όπως η συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων και η αραίωση του μαθητικού πληθυσμού στις αίθουσες, μειώθηκε η διασπορά του κορονοϊού, σημειώνει η Αθηνά Λινού

Να ληφθούν αυξημένα μέτρα προστασίας για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες ζητά η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Αθηνά Λινού.

«Υπάρχουν ακόμα μέτρα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν πριν κλείνουμε τόσο δραματικά τις δραστηριότητες. Θα κόστιζε πολύ λιγότερο αν παίρναμε αυτά τα μέτρα από ότι κοστίζει το γενικό lockdown», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1.

Ειδικά για τα σχολεία, σημείωσε ότι οι τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά και νοσούν και μεταδίδουν τον κορονοϊό. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε εσφαλμένες αρχικές εκτιμήσεις για την μεταδοτικότητα των παιδιών, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η συμβολή των σχολικών μονάδων στη διασπορά του κορονοϊού.
 
Επεσήμανε, μάλιστα, πως επικαιροποιημένες μελέτες αποδεικνύουν πως όπου λήφθηκαν μέτρα αποστασιοποίησης στα σχολεία, περιορίστηκε η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις που δεν υπήρξαν παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες, αυξήθηκε το επιδημιολογικό φορτίο στον γενικό πληθσμό.

Τέλος, πρότεινε πως ο μαθητικός πληθυσμός στις αίθουσες θα πρέπει να αραιώσει, με συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων, για την οποία θα απαιτηθούν προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Μέτρα για εμπόριο, εργασιακούς χώρους

Παράλληλα, η καθηγήτρια πρότεινε μια σειρά από μέτρα για επιχειρήσεις, εργασιακούς χώρους, μέσα μεταφοράς.

Ειδικότερα:

- Να αυξηθούν οι διαδρομές στα μέσα μεταφοράς, ακόμα και με χρήση ιδιωτικών λεωφορείων ή ταξί

- Να επιδοτηθούν μάσκες υψηλού βαθμού προστασίας για τους χώρους εργασίας

- Άμεση ενεργοποίηση των ιατρών εργασίας και καθορισμός «προφίλ επικινδυνότητας» σε κάθε εργαζόμενο

- Ασφαλείς μάσκες προστασίας για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο και διεύρυνση του ωραρίου των πολυκαταστημάτων, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού
 

Δεν προκαλεί έκπληξη η αύξηση των κρουσμάτων

Σχετικά με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού, η Α. Λινού σημείωσε πως δεν προκάλεσε έκπληξη στους ειδικούς.

Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, εξήγησε ότι «το λογικό είναι να κοιτάμε στο πηλίκο των θετικών, σε σχέση με το σύνολο των τεστ και αυτό είναι σταθερό γύρω στο 3,5% με 4%».

Επεσήμανε πως «πρέπει πάντα αντί να κοιτάμε τον απόλυτο αριθμό των θετικών, να κοιτάμε το πηλίκο, είναι μια απλή διαίρεση. Αν αυτό μεταβάλλεται έχουμε έξαρση. Αν μειώνεται έχουμε πτώση».

Σημείωσε, μάλιστα, πως «δεν τηρούνται μέτρα μαζικά και αυτό είναι ευθύνη της Πολιτείας». «Δεν έχουν βελτιωθεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι συνθήκες στους χώρους εργασίας και δεν έχει γίνει σωστή ενημέρωση για την απομόνωση των θετικών» συμπλήρωσε.

<script src="https://player.glomex.com/integration/1/glomex-player.js"></script><glomex-player data-integration-id="40599z13jz16q3xa" data-playlist-id="v-c9ifd7e3pj8x-se" data-width="588" data-height="330"></glomex-player>

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς θα πάρεις το άγνωστο Επίδομα 244,35 ευρώ με 3 δικαιολογητικά

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

sxoleia
Σχολεία: Κινητοποίηση γονέων και στην Ικαρία την Πέμπτη - Μόλις 40% προσέλευση την πρώτη εβδομάδα
Μόλις στο 40% η προσέλευση των μαθητών στα σχολεία της Ικαρίας την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας - Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη από την Ένωση Γονέων
Σχολεία: Παράσταση διαμαρτυρίας γονέων και στην Ικαρία την Πέμπτη
Εκπαιδευτικοί: Άδεια ανατροφής στους νεοδιόριστους όπως και στους μόνιμους
Αίτημα της ΕΛΜΕ Κέρκυρας για την άδεια ανατροφής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών - Τι ζητά το σωματείο
Εκπαιδευτικοί: Άδεια ανατροφής στους νεοδιόριστους όπως και στους μόνιμους