Διεθνής Ημέρα Γυναικών στην Επιστήμη: Η περίπτωση της Katalin Kariko
Η 11 Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, με στόχο την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη

"Έχουν όλες οι γυναίκες την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους;"

Η απάντηση είναι όχι, αφού κάτω από το 30% των ερευνητών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι γυναίκες, ενώ από τα περίπου 15 εκατομμύρια επιστήμονες και μηχανικούς στην Ε.Ε. το 61% είναι άντρες και μόλις το 39% είναι γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Το 2015, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο η 11 Φεβρουαρίου ανακηρύσσεται Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, με στόχο την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη.

Συνήθως, με αφορμή την ημέρα αυτή, αναφερόμαστε σε σπουδαίες γυναίκες - επιστήμονες από το παρελθόν, όπως τη Μαρί Κιουρί, τη Σοφί Ζερμαίν ή την Υπατία.

Αυτή τη φορά ας αφιερώσουμε την ημέρα αυτή γνωρίζοντας το έργο και την ζωή μιας άγνωστης και περιθωριοποιημένης ερευνήτριας, η οποία θεωρείται σήμερα πρωτοπόρος.

Πρόκειται για την βιοχημικό Katalin Kariko, η οποία βρίσκεται πίσω από την τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (RNA messenger).

Να σημειώσουμε ότι λίγα χρόνια πριν ελάχιστοι άνθρωποι θα μπορούσαν να φαντασθούν ότι η μέθοδος γενετικής θεραπείας και το επίμονο έργο αυτής της βιοχημικού θα έθετε τις βάσεις για την ανάπτυξη των εμβολίων των Pfizer/BionTech και Moderna κατά της Covid-19.

Γεννήθηκε στην Ουγγαρία και σήμερα ζει στην Πενσιλβάνια. Η ίδια ανέπτυξε τέτοια εμμονή με την τεχνολογία RNA messenger που της κόστισε μία καθηγητική θέση σε ένα εξέχον πανεπιστήμιο.

"Είναι απλώς απίστευτο", δήλωσε σε συνέντευξή της από το σπίτι της στην Φιλαδέλφεια.

Η 65χρονη επιστήμονας εξομολογείται ότι της είναι δύσκολο να περάσει στο προσκήνιο έπειτα από τόσα δύσκολα χρόνια στην σκιά, καθώς αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στην δεκαετία του 1990 αναζητώντας χρηματοδότηση για τις έρευνές της.

Η ίδια θεωρούσε ότι ο αγγελιοφόρος RNA θα μπορούσε να παίξει ρόλο κλειδί στην θεραπεία ορισμένων ασθενειών, όπως για παράδειγμα στην θεραπεία των ιστών του εγκεφάλου έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εκείνη την εποχή η βιοχημικός δεν είχε ακόμη την πράσινη κάρτα του μόνιμου κατοίκου των ΗΠΑ και είχε ανάγκη να βρει θέση εργασίας για να ανανεώσει την βίζα της. Ταυτόχρονα, ήξερε ότι θα της ήταν δύσκολο να χρηματοδοτήσει τις πανεπιστημιακές σπουδές της κόρης της με τον χαμηλό μισθό της.

Παρά ταύτα αποφάσισε να επιμείνει στην έρευνά της, παρά την δυσκολία του εγχειρήματος που σήμαινε η έλλειψη χρηματοδότησης. "Είπα, ο πάγκος του εργαστηρίου είναι εκεί, δεν έχω παρά να κάνω καλύτερα πειράματα".

Σήμερα αποφεύγει τις θριαμβολογίες, αλλά διατηρεί μία πικρία στην ανάμνηση των στιγμών όπου αισθανόταν παραγνωρισμένη: γυναίκα, γεννημένη στο εξωτερικό σε έναν χώρο όπου κυριαρχούν οι άνδρες και όπου, μετά το τέλος ορισμένων επιστημονικών διασκέψεων, την ρωτούσαν: "Πού είναι ο προϊστάμενός σας;"

Πλέον, το όνομά της θα βρίσκεται στην λίστα των υποψηφιοτήτων για βραβείο Νόμπελ.

Θανάσης Κοπάδης - Μαθηματικός - Συγγραφέας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Τα Θέματα στα Αρχαία για τις Πανελλήνιες

Αυτά είναι τα Θέματα στα Μαθηματικά για τις Πανελλήνιες

Πανελλαδικές - έκθεση: Ντρέπονται (;) να πουν ονόματα «ΒΗΜΑ» και «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες 2021: Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος
Πανελλαδικές 2021: Αυτά είναι τα θέματα σε Αρχαία, Μαθηματικά, Βιολογία
Πανελλαδικές-πανελλήνιες 2021: Δείτε αναλυτικά τα θέματα σε Αρχαία, Μαθηματικά, Βιολογία - Εκτιμήσεις και απαντήσεις από το φροντιστήριο Διακρότημα
Πανελλαδικές 2021: Αυτά είναι τα θέματα σε Αρχαία, Μαθηματικά, Βιολογία
πανελλήνιες πανελλαδικές
Πανελλήνιες 2021: Η εκτίμηση για τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά
Πανελλήνιες-πανελλαδικές 2021: Τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές βατά και κατανοητά, οι ερωτήσεις είναι διατυπωμένες...
Πανελλήνιες 2021: Η εκτίμηση για τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά