Διεθνής Ημέρα Γυναικών στην Επιστήμη: Η περίπτωση της Katalin Kariko
Η 11 Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, με στόχο την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη

"Έχουν όλες οι γυναίκες την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους;"

Η απάντηση είναι όχι, αφού κάτω από το 30% των ερευνητών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι γυναίκες, ενώ από τα περίπου 15 εκατομμύρια επιστήμονες και μηχανικούς στην Ε.Ε. το 61% είναι άντρες και μόλις το 39% είναι γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Το 2015, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο η 11 Φεβρουαρίου ανακηρύσσεται Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, με στόχο την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη.

Συνήθως, με αφορμή την ημέρα αυτή, αναφερόμαστε σε σπουδαίες γυναίκες - επιστήμονες από το παρελθόν, όπως τη Μαρί Κιουρί, τη Σοφί Ζερμαίν ή την Υπατία.

Αυτή τη φορά ας αφιερώσουμε την ημέρα αυτή γνωρίζοντας το έργο και την ζωή μιας άγνωστης και περιθωριοποιημένης ερευνήτριας, η οποία θεωρείται σήμερα πρωτοπόρος.

Πρόκειται για την βιοχημικό Katalin Kariko, η οποία βρίσκεται πίσω από την τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (RNA messenger).

Να σημειώσουμε ότι λίγα χρόνια πριν ελάχιστοι άνθρωποι θα μπορούσαν να φαντασθούν ότι η μέθοδος γενετικής θεραπείας και το επίμονο έργο αυτής της βιοχημικού θα έθετε τις βάσεις για την ανάπτυξη των εμβολίων των Pfizer/BionTech και Moderna κατά της Covid-19.

Γεννήθηκε στην Ουγγαρία και σήμερα ζει στην Πενσιλβάνια. Η ίδια ανέπτυξε τέτοια εμμονή με την τεχνολογία RNA messenger που της κόστισε μία καθηγητική θέση σε ένα εξέχον πανεπιστήμιο.

"Είναι απλώς απίστευτο", δήλωσε σε συνέντευξή της από το σπίτι της στην Φιλαδέλφεια.

Η 65χρονη επιστήμονας εξομολογείται ότι της είναι δύσκολο να περάσει στο προσκήνιο έπειτα από τόσα δύσκολα χρόνια στην σκιά, καθώς αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στην δεκαετία του 1990 αναζητώντας χρηματοδότηση για τις έρευνές της.

Η ίδια θεωρούσε ότι ο αγγελιοφόρος RNA θα μπορούσε να παίξει ρόλο κλειδί στην θεραπεία ορισμένων ασθενειών, όπως για παράδειγμα στην θεραπεία των ιστών του εγκεφάλου έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εκείνη την εποχή η βιοχημικός δεν είχε ακόμη την πράσινη κάρτα του μόνιμου κατοίκου των ΗΠΑ και είχε ανάγκη να βρει θέση εργασίας για να ανανεώσει την βίζα της. Ταυτόχρονα, ήξερε ότι θα της ήταν δύσκολο να χρηματοδοτήσει τις πανεπιστημιακές σπουδές της κόρης της με τον χαμηλό μισθό της.

Παρά ταύτα αποφάσισε να επιμείνει στην έρευνά της, παρά την δυσκολία του εγχειρήματος που σήμαινε η έλλειψη χρηματοδότησης. "Είπα, ο πάγκος του εργαστηρίου είναι εκεί, δεν έχω παρά να κάνω καλύτερα πειράματα".

Σήμερα αποφεύγει τις θριαμβολογίες, αλλά διατηρεί μία πικρία στην ανάμνηση των στιγμών όπου αισθανόταν παραγνωρισμένη: γυναίκα, γεννημένη στο εξωτερικό σε έναν χώρο όπου κυριαρχούν οι άνδρες και όπου, μετά το τέλος ορισμένων επιστημονικών διασκέψεων, την ρωτούσαν: "Πού είναι ο προϊστάμενός σας;"

Πλέον, το όνομά της θα βρίσκεται στην λίστα των υποψηφιοτήτων για βραβείο Νόμπελ.

Θανάσης Κοπάδης - Μαθηματικός - Συγγραφέας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

toualeta
Αυνανισμός: Ουρολόγος καταρρίπτει τους πιο κοινούς μύθους
Όπως μάλιστα η ίδια διευκρινίζει με τους μύθους ότι η αυτοϊκανοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση ή στην ανάπτυξη τριχοφυΐας στις παλάμες δήλωσε...
Αυνανισμός: Ουρολόγος καταρρίπτει τους πιο κοινούς μύθους
arxaioi
Ποιες είναι οι απαγορευμένες ουσίες που έκαναν χρήση οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι
Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι δεν ήταν οι μόνοι Ευρωπαίοι που έκαναν χρήση ουσιών
Ποιες είναι οι απαγορευμένες ουσίες που έκαναν χρήση οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι
EGKEFALOS
Αυτό το ζιζανιοκτόνο προκαλεί μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο ακόμη και μετά από σύντομη επαφή
Τα ευρήματα της ομάδας βασίζονται σε προηγούμενη έρευνα του Arizona State University που καταδεικνύει μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στη γλυφοσάτη και...
Αυτό το ζιζανιοκτόνο προκαλεί μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο ακόμη και μετά από σύντομη επαφή