Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν την προσφάτως δημοσιευμένη ανασκόπηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19 στα παιδιά και το ρόλο του σχολείου στη μετάδοση.
Τα κύρια σημεία συνοψίζονται ως εξής:
- Υπάρχει ομοφωνία ότι το κλείσιμο των σχολείων ως μέτρο αποτροπής της μετάδοσης του SARS-CoV-2 πρέπει να χρησιμοποιείται ως ύστατο μέτρο. Ο αρνητικός αντίκτυπος του πρώιμου κλεισίματος των σχολείων στη σωματική και ψυχική υγεία καθώς και στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και ο οικονομικός αντίκτυπος, υπερτερεί των πιθανών οφελών.
- Μεταξύ των κρουσμάτων COVID-19, τα παιδιά ηλικίας 1-18 ετών έχουν μικρότερο ποσοστό νοσηλειών, σοβαρών νοσηλειών και θανάτου συγκριτικά με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.
- Τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι επιρρεπή σε λοίμωξη COVID-19 και μπορούν να μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 σε επίνοσα άτομα. Τα παιδιά νεαρότερης ηλικίας φαίνεται να είναι λιγότερο ευάλωτα στη λοίμωξη, και εάν μολυνθούν, ευθύνονται για συρροές κρουσμάτων λιγότερο συχνά συγκριτικά με τους ενήλικες.
- Το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μετάδοσης του SARS-CoV-2, αλλά από μόνο του δεν αρκεί ως μεμονωμένο μέτρο πρόληψης της μετάδοσης της COVID-19 στην κοινότητα, χωρίς παράλληλη εφαρμογή μασκών προσώπου και ελάττωση του συγχωτισμού.
- Νέες πληροφορίες που συλλέγονται σχετικά με τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αλλάξει την επιδημιολογική εικόνα της COVID-19 στα σχολεία.
- Η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο περί τα μέσα του Αυγούστου 2020 συνέπεσε με μια γενική χαλάρωση των μέτρων αποτροπής του SARS-CoV-2 σε πολλές χώρες και δεν φαίνεται να συνέβαλε καθοριστικά στην εμφάνιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
- Περιστατικά μετάδοσης SARS-CoV-2 έχουν καταγραφεί στο σχολικό περιβάλλον (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο-λύκειο). Η επίπτωση της λοίμωξης COVID-19 στο σχολικό περιβάλλον φαίνεται να εξαρτάται από την επιδημιολογική εικόνα της COVID-19 στην κοινότητα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η συρροή κρουσμάτων στα σχολεία ευθύνεται για τη μειονότητα των περιπτώσεων COVID-19 σε κάθε χώρα.
- Το εκπαιδευτικό και λοιπό ενήλικο προσωπικό που εργάζεται στο σχολικό περιβάλλον δεν θεωρείται ότι βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα. Εξαίρεση μπορεί ίσως να αποτελούν εκπαιδευτικές διαδικασίες κατά τις οποίες ο εκπαιδευτής έρχεται σε στενή επαφή με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ή ενήλικες.
- Μη-φαρμακολογικές παρεμβάσεις στο σχολικό περιβάλλον για την πρόληψη του συγχρωτισμού, καθώς και μέτρα ατομικής υγιεινής είναι θεμελιώδη για την πρόληψη της μετάδοσης. Τα πάσης φύσεως μέτρα πρέπει να προσαρμόζονται στις αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες και παράλληλα με την πρόληψη της μετάδοσης να διασφαλίζουν τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Δείτε εδώ την έρευνα από Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC)
Πότε ανοίγουν τα σχολεία - Οι τελευταίες εκτιμήσεις
Αλαλούμ επικρατεί στο επιστημονικό προσωπικό και στην κυβέρνηση για αν θα πρέπει τελικά να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι θα δοθεί παράταση στο άνοιγμα των σχολείων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι εκτιμήσεις των ειδικών, με το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει την απόφαση για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων τις πρώτες ημέρες του 2021.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως πάντως σε δηλώσεις της υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία απόφαση και ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.
«Πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα ζητήσουμε να μας υποδείξουν τη σύστασή τους βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, μία εβδομάδα νωρίτερα» σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι στόχος είναι εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ξεκλειδώσουν τα σχολεία στις 8 Γενάρη.
Πότε θα βγει η τελική απόφαση;
Όπως είχε σημειώσει και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος και μέλος της επιτροπής, η απόφαση για το πότε ανοίγουν τα σχολεία θα βγει μέσα στις γιορτές ίσως μετά την Πρωτοχρονιά και σίγουρα μέχρι στις 7 Ιανουαρίου.
«Η επιτροπή κοιτάζει όλα τα δεδομένα και κάνει εισήγηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτεία. Έτσι θα γίνει και τώρα. Η εστίαση ακόμα είναι λίγο πίσω».
Σχολεία ανοικτά μετά τις 20 Ιανουαρίου;
Στην εκτίμηση ότι το άνοιγμα των σχολείων από τις 8 Ιανουαρίου και μέχρι τις 20 του ίδιου μήνα θα οδηγούσε στην αύξηση των κρουσμάτων κατά 50% έως τα τέλη Μαρτίου, σε σχέση με αυτά που αναμένουν οι ειδικοί, προχώρησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και υπολογισμούς των ειδικών, αν τα σχολεία ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου τότε τον Μάρτιο θα έχουμε περίπου 600 κρούσματα, ενώ αν ανοίξουν πριν από αυτή την ημερομηνία, δηλαδή ακόμα και δύο εβδομάδες νωρίτερα τότε τα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 900.
Οι δύο αυτές εβδομάδες είναι κρίσιμες, όπως είπε, για την αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, ενώ δίνεται ο χρόνος «να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε πιο θετικά το σενάριο των μαζικών εμβολιασμών».
Ξεκαθάρισε ωστόσο πως τα σχολεία δεν θεωρούνται εστίες μετάδοσης του ιού, αλλά αυτό που φοβίζει τους ειδικούς είναι η «κινητικότητα των γονέων».«Είναι ο συνδυασμός της ανάγκης να πας στη δουλειά σου, και να πας και να πάρεις το παιδί στο σχολείο. Το είδαμε αυτό έντονα τον Νοέμβριο»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη