boylh
Παρατηρήσεις και επιφυλάξεις για ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση από την Επιστημονική Yπηρεσία της Βουλής: Χρειάζονται ίσως κριτήρια για να αποτραπούν αθέμιτες πρακτικές

Το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν αθέμιτες πρακτικές από την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση να συστεγάζονται ιδιωτικά σχολεία με φροντιστήρια και να απασχολούνται παράλληλα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε σχολεία και φροντιστήρια ή κέντρα ξένων γλωσσών, επισημαίνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Ακόμα, η Επιτροπή τονίζει ότι ο διδάσκων σε σχολείο ασκεί λειτούργηµα, η απρόσκοπτη επιτέλεση του οποίου προϋποθέτει στοιχειώδη ανεξαρτησία, η άσκηση της οποίας υπόκειται, βέβαια, τόσο σε αυτοέλεγχο, όσο και σε εξωτερική αξιολόγηση. Κατά τούτο, συνεχίζει, θα µπορούσε, ενδεχοµένως, να διευκρινισθεί ο τρόπος κατά τον οποίο τα οικεία ζητήµατα θα υπόκεινται στην εποπτεία του κράτους επί της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι ανάλογες επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο έχει εκφράσει και η ΟΙΕΛΕ αλλά και η αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της για το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή, η Επιστημονική Υπηρεσία κάνει 4 παρατηρήσεις επι άρθρων του νομοσχεδίου:

1. Επί των άρθρων 3 και 9 Κατά το άρθρο 3, επιτρέπεται η συστέγαση των ιδιωτικών σχολείων µε άλλα ιδιωτικά σχολεία, ξένα σχολεία, κέντρα διά βίου µάθησης, κέντρα ξένων γλωσσών, φροντιστήρια, καθώς και µε άλλους φορείς εκπαίδευσης. Περαιτέρω, µε το άρθρο 9 απελευθερώνεται η δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης ιδιωτικού εκπαιδευτικού σε σχολείο, φροντιστήριο, κέντρο ξένων γλωσσών, καθώς και σε άλλους φορείς εκπαίδευσης. Εξεταστέο είναι αν συντρέχει λόγος θέσπισης κριτηρίων, ώστε να αποτρέπεται η ανάπτυξη αθέµιτων πρακτικών µεταξύ διαφορετικών φορέων.

2. Επί του άρθρου 8 Με την παράγραφο 2 του άρθρου 8 αντικαθίσταται η παράγραφος 3 του άρθρου 34 του ν. 682/1977, ως εξής: «3. Ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής των ιδιωτικών σχολικών µονάδων πρέπει να πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που ισχύουν για τα αντίστοιχα όργανα των δηµόσιων σχολικών µονάδων». Σύµφωνα µε την Αιτιολογική Έκθεση (άρθρο 8), η συνδροµή των τυπικών προϋποθέσεων ελέγχεται πλέον από τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ωστόσο, ο έλεγχος της συνδροµής των τυπικών προϋποθέσεων από τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης δεν αποτυπώνεται στο κείµενο της προτεινόµενης διάταξης.

3. Επί του άρθρου 10 Με το άρθρο 10 καταργείται το ισχύον ειδικό καθεστώς που διέπει τη σχέση εργασίας των διδασκόντων στα ιδιωτικά σχολεία εκπαιδευτικών, το οποίο, µεταξύ άλλων, ορίζει ότι η καταγγελία σύµβασης εργασίας υπόκειται σε προληπτικό έλεγχο νοµιµότητας από ανεξάρτητη επιτροπή. Με την προτεινόµενη ρύθµιση, αντίθετα, ο έλεγχος είναι µόνο δικαστικός και, στο πλαίσιό του, «εξετάζεται ιδίως, εάν η καταγγελία αποτελεί αθέµιτη εργοδοτική αντίδραση σε συµπεριφορές του ιδιωτικού εκπαιδευτικού νόµιµες και συµβατικές». Ως προς τον προσδιορισµό της έννοιας της αθέµιτης αντίδρασης δεν πρέπει να παροράται ότι ο διδάσκων σε σχολείο ασκεί λειτούργηµα, η απρόσκοπτη επιτέλεση του οποίου προϋποθέτει στοιχειώδη ανεξαρτησία, η άσκηση της οποίας υπόκειται, βέβαια, τόσο σε αυτοέλεγχο, όσο και σε εξωτερική αξιολόγηση. Συναφώς, η καταγγελία σύµβασης εργασίας εκπαιδευτικού ενδέχεται, πέραν της ιδιωτικής διαφοράς, να συναρτάται και µε την εκπλήρωση υποχρεώσεων του εκπαιδευτηρίου και, γενικότερα, την υπηρέτηση των συνταγµατικών σκοπών της εκπαίδευσης. Κατά τούτο, θα µπορούσε, ενδεχοµένως, να διευκρινισθεί ο τρόπος κατά τον οποίο τα οικεία ζητήµατα θα υπόκεινται στην εποπτεία του κράτους επί της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

4. Επί του άρθρου 12 Για να είναι γραµµατικά ορθό, το εδ. α΄ του άρθρου 12 πρέπει να αναδιατυπωθεί ως εξής: «Στα σχολεία που προβλέπονται στην παρ. 8 του άρθρου 35 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193) µπορεί να λειτουργεί και σχολική µονάδα άλλης βαθµίδας εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως του εάν αυτά είχαν τη σχετική δυνατότητα κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του νόµου αυτού»

Την έκθεση υπογράφουν οι κ.κ. Νικόλαος Παπασπύρου Επίκουρος Καθηγητής της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Νέστωρ Πολίτης Ειδικός Επιστηµονικός Συνεργάτης, Ξενοφών Παπαρρηγόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου και  Αντώνης Παντελής,Οµότιµος Καθηγητής της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών

Δείτε την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

arxaia
Tεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει εκατοντάδες νέα γεωγλυφικά
Ένας από τους πιο μυστηριώδεις αρχαιολογικούς γρίφους του κόσμου, οι γραμμές της Νάζκα στο Περού αρχίζει επιτέλους να ξετυλίγεται, και όχι από...
Tεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει εκατοντάδες νέα γεωγλυφικά
βιβλία
Τι είναι η κομπορρημοσύνη; Μια παλιά λέξη με διαχρονική σημασία
Η κομπορρημοσύνη είναι ένας όρος μεσαιωνικής προέλευσης, που χαρακτηρίζει μια στάση ζωής αρκετά γνώριμη σε πολλούς από εμάς.
Τι είναι η κομπορρημοσύνη; Μια παλιά λέξη με διαχρονική σημασία