Πανελλαδικές εξετάσεις: Με τέτοια θέματα προασπίζονται την ισότητα και την ισοτιμία των μαθητών;
Βασίλειος Παπαχρήστου, Αιρετός ΠΥΣΔΕ Σερρών

Με τέτοια θέματα εξασφαλίζουν και προασπίζονται οι ιθύνοντες την ΙΣΟΤΗΤΑ και την ΙΣΟΤΙΜΙΑ των μαθητών όλης της ελληνικής επικράτειας για την είσοδό τους στην γθμια εκπαίδευση;;;

11 Μαρτίου 2020 κλείνουν οι σχολικές μονάδες λόγω της πανδημίας με άγνωστη τη χρονική στιγμή επανέναρξής τους!

Το μόνο που διαβεβαιώνουν συνεχώς με τις σχεδόν καθημερινές παρουσίες τους στους τηλεοπτικούς σταθμούς οι ασκούσες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας, διαβεβαίωση που προσυπόγραφε και ο πρωθυπουργός,  ήταν ότι πρώτιστο μέλημα της πολιτείας ήταν η έγκαιρη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, να μη χαθεί η χρονιά των μαθητών. Η ημερομηνία έναρξής τους ήταν άγνωστη, όπως άγνωστη ήταν και η ύλη στην οποία θα διαγωνίζονταν  οι μαθητές εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Στο ίδιο χρονικό διάστημα  ακούγονται διάφορες  ημερομηνίες έναρξης των Πανελλαδικών καθώς και πιθανή μείωση της εξεταστέας ύλης για τους μαθητές της Γ λυκείου.

Οι εκπαιδευτικοί, παρόλα  τα προβλήματα στη διαδικασία του ηλεκτρονικού  μαθήματος μέσω της επώνυμης αλλά μη λειτουργικής  πλατφόρμας,  διατηρούν την επαφή με τους μαθητές τους. Είναι βεβαίως γνωστό σε όσους  συμμετείχαν στη συγκεκριμένη διαδικασία  ότι δεν μπορεί να γίνει το μάθημα όπως επιθυμούν, ούτε καν να προσεγγίσει την έμψυχη σχολική αίθουσα!

Στις 9 Απριλίου ανακοινώνεται η μείωση της ύλης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων.

Στις 5 Μαΐου 2020 του υπουργείο  παιδείας ζητά από τις σχολικές μονάδες επικαιροποίηση της διδαχθείσας ύλης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Κάποιες έξ αυτών δεν έχουν ολοκληρώσει την εξεταστέα ύλη.

11 Μαΐου 2020 επιστρέφουμε στις σχολικές μονάδες και ξεκινούν τα μαθήματα, ούτως ώστε σε κάποιες σχολικές μονάδες να διδαχθεί και να ολοκληρωθεί η εξεταστέα ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Και όλα αυτά για να έχουν ΟΛΟΙ οι μαθητές ΙΣΕΣ ευκαιρίες, σύμφωνα με την νομικό που προΐσταται στο υπουργείο παιδείας! Εξάλλου για τον ίδιο λόγο  δεν «μερίμνησε» το υπουργείο παιδείας να δώσει τη δυνατότητα σε όποιους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να διδάσκουν στο φυσικό τους χώρο, δηλαδή στην αίθουσα διδασκαλίας, και ταυτόχρονα να μεταδίδεται ζωντανά το μάθημα χωρίς κάμερα ή  απενεργοποιώντας  ο εκπαιδευτικός, όποτε εκείνος κρίνει, την κάμερα και το μικρόφωνο; Αυτό δεν ήταν το moto του υπουργείου που βρήκε πολλούς υποστηρικτές σε αυτή του την ενέργεια; (βλέπε δημοσιογράφους, γνωστό καθηγητή Πανεπιστημίου και ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου).

Η φράση «ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές» αποτέλεσε το επιχείρημα εκ  μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας για να θεσμοθετηθεί η απευθείας αναμετάδοση των μαθημάτων από τη σχολική αίθουσα στους απουσιάζοντες μαθητές. Η φράση αυτή όμως δε σημαίνει απαραίτητα και ίσες ευκαιρίες στη γνώση. Ούτε  ίσες ευκαιρίες στην προετοιμασία.

 Ίσες ευκαιρίες σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποια σχολεία να έχουν ολοκληρώσει την εξεταστέα ύλη προ της 11ης Μαρτίου και άλλα σχολεία να προσπαθούν να ολοκληρώσουν την εξεταστέα ύλη μετά την 11η Μαΐου. Ίσες ευκαιρίες θα έχουν αυτοί οι μαθητές; Ίσες ευκαιρίες θα έχουν στην κατανόηση και την εμβάθυνση της ύλης, ούτως ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πανελλαδικών εξετάσεων;

Ας ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας και ας ακούσει τις φωνές των μαθητών μας, αφού τον κόπο των εκπαιδευτικών μάλλον δεν τον σέβεται ούτε τον λαμβάνει υπόψη της, ότι τα θέματα στο μάθημα της χημείας δεν αντιστοιχούν στην διδαχθείσα και εξεταστέα ύλη. Τέτοια θέματα δεν υπάρχουν στο σχολικό βιβλίο,  που αποτελεί τη βασική πηγή γνώσης της χημείας για τους  μαθητές της Ελληνικής Επικράτειας που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Ας ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας ότι:

  1. Οι οδηγίες του ΙΕΠ για τη διδαχθείσα ύλη αναφέρουν ότι δεν αποστηθίζουμε τους πίνακες που υπάρχουν στο σχολικό βιβλίο, ούτε σταθερές. Η οργανική χημεία εκτός ύλης. Και όμως το πρώτο  ερώτημα (Α1) βασίστηκε σε αποστήθιση πίνακα και στην οργανική χημεία. Με την έναρξη της ανάγνωσης  των θεμάτων πλήρης απογοήτευση των διαγωνιζομένων.
  2. Στη φετινή εξεταστέα ύλη, όπως αυτή αποτυπώνεται στο  σχολικό βιβλίο, ναι αυτό που οι μαθητές μας διαβάζουν για να δώσουν εξετάσεις, δεν υπάρχει πουθενά άσκηση με δείγμα.
  3. Σε καμία τάξη, είτε του γυμνασίου είτε του ΓΕΛ, οι μαθητές δε διδάσκονται παράλληλες αντιδράσεις.
  4. Η διατύπωση των θεμάτων ήταν ασαφής. Το ίδιο ακριβώς ερώτημα στο θέμα Δ δόθηκε με ορθή σύνταξη στους εξεταζομένους με το παλαιό σύστημα, ενώ στους εξεταζομένους με το νέο σύστημα η σύνταξη δημιουργούσε πολλά  προβλήματα.

Ενδεικτικά ανέφερα τα παραπάνω.

  1. Αυτά που διδάσκονται στις πανεπιστημιακές σχολές δεν αποτελούν θέματα εξέτασης των μαθητών που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
  2. Οι λύσεις των θεμάτων στα οποία διαγωνίστηκαν οι μαθητές μας στο μάθημα της χημείας εστάλησαν στα βαθμολογικά κέντρα, όπου εξετάζονταν προφορικά οι μαθητές, στις δώδεκα παρά τέταρτο το πρωί. Δηλαδή, τα θέματα προσπάθησαν να τα λύσουν, ποιοι άραγε, μόλις τα παρέλαβαν το πρωί από την επιτροπή; Και τα έλυσαν ενήλικες, πιθανολογώ χημικοί. Τότε πώς οι μαθητές θα έπρεπε να τα λύσουν στο ίδιο χρονικό διάστημα; Και γιατί δεν εστάλησαν οι λύσεις των θεμάτων στα βαθμολογικά κέντρα των προφορικώς εξεταζομένων μαθητών την ίδια ώρα ή έστω μετά την παρέλευση λίγων λεπτών από τη χρονική στιγμή αποστολής των θεμάτων; Δεν ήταν λυμένα τα θέματα πρίν τα στείλουν στα βαθμολογικά κέντρα των προφορικώς εξεταζομένων μαθητών;
  3. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών με δελτίο τύπο θεωρεί τα δοθέντα θέματα ακατάλληλα και πλήθος χημικών υποδεικνύει λάθη επιστημονικής φύσεως.
  4. Οι εκπαιδευτικοί ενδιαφερόμαστε  για τους μαθητές τους, ζούμε και συμπάσχουμε με τους μαθητές μας και δεν μπορεί κανένας να ακυρώνει την προσπάθεια κάθε μαθητή.
  5. Δε χαρακτηρίζεται ως «αριστεία» η επιλογή των μελλοντικών επιστημόνων  μέσω αυτού του είδους θεμάτων.
  6. Θέλουμε διαβαθμισμένα θέματα, τα οποία θα βασίζονται στη διδαχθείσα ύλη και στα αναγραφόμενα στο σχολικό βιβλίο.

 

Ας ενημερωθούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας:

  1. Για ποιο λόγο η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δε βασίζεται στο σχολικό βιβλίο για την εξαγωγή των θεμάτων;
  2. Ποιοι είναι θεματοδότες; Υπάρχει ανάμεσά τους σχολικός σύμβουλος; Συμμετέχει  μάχιμος εκπαιδευτικός της βθμιας εκπαίδευσης; Υπάρχει αξιολόγηση για αυτούς, όπως  αυτή «θεωρείται απαραίτητη» για τους εκπαιδευτικούς;
  3. Δεν υπάρχουν λύτες για τα θέματα; Κι αν ναι, ποια τα κριτήρια επιλογής των ανωτέρω;
  4. Για ποιο λόγο εστάλησαν οι λύσεις στα βαθμολογικά κέντρα των προφορικώς εξεταζόμενων μαθητών 11:45 π.μ.; Πώς δικαιολογείται τέτοια καθυστέρηση; Εξαιτίας του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων;
  5. Για ποιο λόγο η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων είναι στο απυρόβλητο; Όχι βεβαίως εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά εκ μέρους του υπουργείου;
  6. Για ποιο λόγο έχει παραμείνει η ίδια επιτροπή, όταν και το Σεπτέμβριο στις επαναληπτικές εξετάσεις τα θέματα χημείας δημιούργησαν αντιδράσεις εξαιτίας της επιστημονικής τους ανεπάρκειας;
  7. Τέλος, για ποιο λόγο δεν αποστέλλεται σε κάθε βαθμολογικό κέντρο  αναλυτικότατη μοριοδότηση κάθε θέματος, ούτως ώστε να υπάρχει κοινή βαθμολόγηση σε όλα τα βαθμολογικά κέντρα;

Ας ενημερωθούμε εν πάση  περιπτώσει από τους πολιτικούς μας προϊσταμένους αν:

  • γνωρίζουν τι σημαίνει αγωνία των εξεταζόμενων μαθητών ,όχι μόνο στα λόγια.
  • τα ανωτέρω που αναφέρω και όλα όσα έχουν αποτυπωθεί από άλλους συναδέλφους αποτελούν τη βάση για ισοτιμία στη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Οι του υπουργείου δεν ενδιαφέρονται  εάν εκπαιδευτικός μιας συγκεκριμένης  ειδικότητας διδάσκει μαθήματα άλλης ειδικότητας στα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Δυστυχώς!!! Ενδιαφέρονται μόνο να διδάσκεται το μάθημα. Να υπάρχει εκπαιδευτικός που να γράφει την ύλη στο βιβλίο ύλης.

Στα μικρά και απομακρυσμένα σχολεία, και ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα όπου είναι δεδομένο ότι ένας εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ04 συνήθως αναλαμβάνει να διδάξει όλα τα μαθήματα του κλάδου ΠΕ04, πώς θα προετοιμαστούν ΙΣΟΤΙΜΑ οι μαθητές; Πώς θα μπορέσει ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός να διδάξει λεπτομερώς και σε βάθος την εξεταστέα ύλη όλων των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων που του ανατέθηκαν, έτσι ώστε οι μαθητές του να ανταποκριθούν με επιτυχία τόσο στο γνωστικό αντικείμενο όσο και στη σωστή διαχείριση του χρόνου, προϋποθέσεις που απαιτούνται από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων για την πολυπόθητη εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Έτσι εξασφαλίζουν και προασπίζονται οι ιθύνοντες την ΙΣΟΤΗΤΑ και την ΙΣΟΤΙΜΙΑ των μαθητών όλης της ελληνικής επικράτειας;;;

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

     

    Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

    Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

    Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

    Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

    2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

    Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

    ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

    Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

    σχετικά άρθρα