ΟΧΙ στο «Μεγάλο Αδελφό» ψηφίζει  η σχολική κοινότητα
«Το θέμα της τοποθέτησης καμερών στα σχολεία εγκυμονεί γκρίζες ζώνες εργασίας, με εργασιακή εκμετάλλευση και ένα ψυχρό αύριο της εκπαίδευσης»

Δεν είναι τόσο απλό, όσο παρουσιάζεται το θέμα της τοποθέτησης καμερών στα σχολεία κι έχει πολλά στοιχεία τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, όταν αυτό μάλιστα μπορεί να συνδεθεί με το κομμάτι της τηλεργασίας που ναι μεν, μπορεί να αποτελεί λύση ανάγκης για συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά παράλληλα εγκυμονεί γκρίζες ζώνες εργασίας, με εργασιακή εκμετάλλευση και ένα ψυχρό αύριο της εκπαίδευσης.

Ένα αύριο που να τοποθετεί απέναντι μαθητές κι εκπαιδευτικούς σε μια οθόνη σήμερα, διότι αύριο την θέση του δασκάλου πιθανά να την έχει ένα …ρομπότ, το οποίο δεν θα  έχει και εργασιακές απαιτήσεις.

Και φυσικά το κόστος του θα είναι ασυναγώνιστα χαμηλότερο από έναν ΑΝΘΡΩΠΟ.

Στο ευαίσθητο κομμάτι των προσωπικών δεδομένων που αγγίζει μαθητές και δασκάλους, νομοθετικά δεν επιτρέπει να αποκαλύπτονται όλα όσα  προστατεύονται μέσα σε μια σχολική αίθουσα.

Μια αίθουσα  που κάποτε ήταν άσυλο ιδεών, τόπος συζητήσεων, ανάπτυξης πνευματικών ικανοτήτων, δασκάλων και μαθητών χώρος συναισθηματικής αλληλεπίδρασης και τόπος κοινωνικής  ένταξης.

Η μαγνητοσκοπημένη εκπαίδευση δεν μπορεί να αγγίξει την αλληλεπίδραση μαθητών και δασκάλων, δεν μπορεί ο φακός να συλλάβει το αστείο, την πλάκα, το πείραγμα, το σαρδάμ που μπορεί να κάνει μια ολόκληρη τάξη να ξεκαρδίζεται στα γέλια και να τραντάζεται ο τόπος, γιατί όλοι μαζί μοιράζονται τη στιγμή!

Κι εκεί  την ώρα της πλάκας, ο δάσκαλος σερβίρει και το κομμάτι της νέας γνώσης που επικάθεται πάνω στο θετικό συναίσθημα του μαθητή κι αφομοιώνεται γρήγορα.

Αυτό ένας φακός δεν μπορεί να το μεταφέρει, όσο καλή σύνδεση κι αν υπάρχει, όσο κι αν και μέσα από το διαδίκτυο οι άνθρωποι γνωρίζονται και μοιράζονται κοινές μνήμες, όπως η φετινή Γ΄ Λυκείου με τις Πανελλαδικές εξετάσεις να μετατρέπονται σε ψηφιακού χαρακτήρα, με όποιες  οικονομικές ανισότητες δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ, από μαθητές που δεν είχαν πρόσβαση σε υπολογιστή, σε δεδομένα, σε κινητό  με ικανοποιητική οθόνη.

Η σχολική κοινότητα δάσκαλοι και μαθητές δεν δέχονται τον μεγάλο Αδελφό να καταγράφει, ένα ζωντανό κομμάτι  της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να το μετατρέπει σε εμπόρευμα. Δεν δέχεται  να απαθανατίζει τη ζωή την κινητικότητα, τον τρόπο που ένας άνθρωπος μετέχει σε κοινωνία. Δεν δέχεται να μαγνητοσκοπεί την ιερή ώρα που ένας δάσκαλος κι ένας μαθητής μοιράζονται τη ΓΝΩΣΗ.

*Πάρη Ντελκή, Εκπαιδευτικός - Δημοσιογράφος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αυτός είναι ο δημοσιογράφος που εκβίαζε την Ζέττα Μακρή - Πώς παγιδεύτηκε

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kinito
Γιατί το κινητό σου δεν φορτίζει: Τι μπορεί να φταίει και πώς να το αντιμετωπίσεις
Ένα από τα πιο συχνά και εκνευριστικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος με το smartphone του είναι να σταματήσει ξαφνικά να φορτίζει.
Γιατί το κινητό σου δεν φορτίζει: Τι μπορεί να φταίει και πώς να το αντιμετωπίσεις
tilepaixnidi
Τα πιο αξέχαστα τηλεπαιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης
Η ελληνική τηλεόραση έχει φιλοξενήσει στο πέρασμα των δεκαετιών πλήθος τηλεπαιχνιδιών που κατάφεραν να μείνουν χαραγμένα στη μνήμη του κοινού.
Τα πιο αξέχαστα τηλεπαιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης
jim rogers
Η λεπτομέρεια που οδήγησε στη διάγνωση άνοιας ενός 55χρονου άνδρα
Η σημασία της προσεκτικής παρατήρησης και της έγκαιρης διάγνωσης φάνηκε μέσα από την ιστορία ενός 55χρονου άνδρα που ζει στην Αυστραλία.
Η λεπτομέρεια που οδήγησε στη διάγνωση άνοιας ενός 55χρονου άνδρα