unic
Η κατάταξη αυτή αποτελεί μία πολύ σημαντική αναγνώριση των πανεπιστημίων απ’ όλον το κόσμο για την κοινωνική και οικονομική τους συνεισφορά, με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας να κατατάσσεται ανάμεσα στα κορυφαία 301-400 πανεπιστήμια παγκοσμίως

Η φετινή κατάταξη του Times Higher Education (THE) University Impact Rankings 2020, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 2020, κατατάσσει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην θέση 42 παγκοσμίως στη σημαντικότατη κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης και ανάμεσα στα κορυφαία 301-400 πανεπιστήμια παγκοσμίως με σημαντική ευρύτερη κοινωνική και οικονομική συνεισφορά.

Ένας διευρυμένος αριθμός πανεπιστημίων συμμετείχαν στη δεύτερη έκδοση των Impact Rankings. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 850 πανεπιστήμια από 89 χώρες και περιοχές, με ισχυρή εκπροσώπηση από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και τη Ρωσική Ομοσπονδία, υπέβαλαν αιτήσεις, σε σύγκριση με το 2019 που απαριθμούσαν κάτι περισσότερο από 500.

Η αξιολόγηση του Times Higher Education (THE) University Impact Rankings, είναι η πρώτη που αποτιμά την επιτυχία των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ως προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Sustainable Development Goals – SDGs), οι οποίοι αναγνωρίζονται ως όλο και πιο σημαντικοί δεδομένης της πολύτιμης δράσης που προωθούν σε ποικίλους και ουσιαστικούς τομείς για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη.

«Οι στόχοι αυτοί των Ηνωμένων Εθνών διαδραματίζουν ρόλο ζωτικής σημασίας για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου», τόνισε ο Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, Αντιπρόεδρος Διεθνών Συνεργασιών και Εκτελεστικός Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Συνέχισε συμπληρώνοντας: «Τα εντυπωσιακά φετινά αποτελέσματα της κατάταξης του Times Higher Education αντανακλούν τη συνεχή δέσμευσή μας σε σχέση με τους συγκεκριμένους στόχους, καθώς και τη συνεχιζόμενη διεθνή συνεισφορά μας».

unic

Η φετινή δεύτερη έκδοση Impact Rankings είναι βασισμένη πάνω σε μετρήσεις και των δεκαεπτά (17) Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (Η.Ε.), με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας να εστιάζει στους εξής σημαντικούς τομείς: Ποιοτική Εκπαίδευση, Ισότητα των Φύλων, Μείωση των Ανισοτήτων, Αειφόρες Πόλεις και Κοινότητες, Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή, Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί, καθώς και Παγκόσμιες Συνεργασίες για την Εκπλήρωση των Στόχων.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης, επεσήμανε: «Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναγνωρίζεται από το THE ως φορέας θετικής αλλαγής, ως ένα ηγετικό πανεπιστήμιο με μια δυνατή δέσμευση στον τομέα της Κοινωνικής Ευθύνης». Τόνισε επίσης την επιτυχία του Πανεπιστημίου στην κατηγορία των Αειφόρων Πόλεων και Κοινοτήτων, όπου το Πανεπιστήμιο τοποθετήθηκε ανάμεσα στα 101-200 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, διευκρινίζοντας πως το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της διαρκώς εξελισσόμενης και ζωντανής πανεπιστημιούπολης UNIC City. «Τα αποτελέσματα αντανακλούν γενικότερα τα βιώσιμα πρότυπα που προωθούμε και τις σχετικές πρακτικές που εφαρμόζουμε σε σχέση με την αειφορία, την πρόσβαση και την κοινωνική συνοχή, παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εμπειρία μάθησης είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως», είπε εν κατακλείδι.

Από τη δική του πλευρά, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, τόνισε την ενεργή δέσμευση και το ισχυρό αίσθημα ευθύνης του Πανεπιστημίου προς την κοινωνία: «Βάσει των προτεραιοτήτων της Ε.Ε. στην Ανώτερη Εκπαίδευση, η στρατηγική και ο ρόλος του Πανεπιστημίου μας εκτείνονται πέρα από τη δημιουργία και τη μεταλαμπάδευση της γνώσης, σε ώσμωση με την κοινωνία και τη σημαντικότατη προσφορά του στην ευημερία της ανθρωπότητας. Η κατάταξη από το THE, μία από τις σημαντικότερες κατατάξεις πανεπιστημίων στον κόσμο, επαναβεβαιώνει την κορυφαία διεθνή θέση του Πανεπιστημίου, σε σχέση με τους τρεις πυλώνες ενός σύγχρονου πανεπιστημίου: έρευνα, διδασκαλία/μάθηση, και προσφορά στην κοινωνία», σημείωσε.

Ο Καθηγητής Πουγιούτας υπογράμμισε επίσης την εντυπωσιακή κατάταξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανάμεσα στα 50 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως στον τομέα της Ποιοτικής Εκπαίδευσης. «Το αποτέλεσμα μας κάνει να νιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια, καθώς η δέσμευση και οι προσπάθειές μας για αριστεία στην εκπαίδευση αναγνωρίζονται διεθνώς από ένα από τα κορυφαία συστήματα αξιολόγησης πανεπιστημίων», επεσήμανε. Ακολούθως ευχαρίστησε όσους δούλεψαν προς την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος, χαρακτηρίζοντάς τους ως το πολυτιμότερο στοιχείο του Πανεπιστημίου: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πανεπιστημιακή μας κοινότητά - φοιτητές, διδάσκοντες, ερευνητές και διοικητικό προσωπικό - οι οποίοι, αυτή τη δύσκολη περίοδο, απέδειξαν για ακόμη μία φορά την αφοσίωσή τους στο Πανεπιστήμιο και την αποστολή του – υιοθετώντας αποτελεσματικά την ποιοτική διαδικτυακή διδασκαλία/μάθηση, συνεισφέροντας παράλληλα στην χώρα μας και την κοινωνία στον αγώνα ενάντια στην πανδημία του SARS-CoV2».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ με ψωμί του τοστ: Βρέθηκε επικίνδυνο βακτήριο – Ανάκληση σε χιλιάδες συσκευασίες!

Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χανια
Πειθαρχικά σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς εν μέσω καλοκαιριού - Διαμαρτυρία κατά της αξιολόγησης στα Χανιά
Πειθαρχικά σε δασκάλους εν μέσω καλοκαιριού – Αντίδραση από τον ΣΕΠΕ Χανίων
Πειθαρχικά σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς εν μέσω καλοκαιριού - Διαμαρτυρία κατά της αξιολόγησης στα Χανιά
Το μέλος του Ε.Σ. του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσεκούρας, ο Πρόεδρος του Ε.Σ., ο Καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσακρής, το μέλος του Ε.Σ., η Καθηγήτρια κ. Γεωργία Ανδρέου και το μέλος του Ε.Σ., ο Καθηγητής κ. Νικόλαος Βάινος. Σχετικά με το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας δημιουργήθηκε (Ν. 4429/2016) από τη ζωτική ανάγκη υποστήριξης των Ελλήνων και Ελληνίδων Επιστημόνων. Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σκοπός του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. είναι
Εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., προσβλέπει σε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία, με στόχο τη στήριξη της ελληνικής...
Εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.
παδα
Το ΠΑΔΑ ιδρύει το πρώτο κέντρο τεκμηριωμένης πρακτικής JBI στην Ελλάδα - Σημαντική διάκριση στον τομέα της υγείας
Η Ελλάδα αποκτά το πρώτο JBI Affiliated Group μέσω του ΠΑΔΑ
Το ΠΑΔΑ ιδρύει το πρώτο κέντρο τεκμηριωμένης πρακτικής JBI στην Ελλάδα - Σημαντική διάκριση στον τομέα της υγείας