slavofonoi
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, στις 19:30, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά)

Οι εκδόσεις Επίκεντρο σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ραϋμόνδου Αλβανού:

«Σλαβόφωνοι και Πρόσφυγες.
Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μεγάλο Αμφιθέατρο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά) τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, στις 19:30.

Θα μιλήσουν οι:

  • Δόμνα Μιχαήλ, καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παιδαγωγικού τμ. Νηπιαγωγών Παν. Δυτικής Μακεδονίας,
  • Γιώργος Αντωνίου, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας Α.Π.Θ.
  • και ο συγγραφέας, Ραϋμόνδος Αλβανός, ιστορικός, επιστημονικός συνεργάτης τμ. Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Παν. Δυτικής Μακεδονίας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μελίκα Σανταλίδου, φιλόλογος, ιστορική ερευνήτρια.

****

Ο Μεσοπόλεμος, δηλαδή η περίοδος 1922-1940, είναι η σημαντικότερη περίοδος στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Τότε ουσιαστικά μπήκαν οι βάσεις για τη συγκρότηση της πραγματικότητας όπως τη ζούμε σήμερα.

Σε αυτό το βιβλίο θα παρουσιαστούν στοιχεία της κοινωνικής ιστορίας των Ελλήνων που σίγουρα δεν αφορούν μόνο τη Μακεδονία. Η συγκρότηση των δικτύων των πολιτευτών, οι στρατηγικές τους για την άντληση ψήφων, η έκφραση και διαχείριση των μυριάδων αιτημάτων των ψηφοφόρων-χωρικών, οι συγκρούσεις ντόπιων-προσφύγων σχετικά με τη γη, τα έντονα πολιτικά πάθη των διχασμένων Ελλήνων σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς είναι μερικά από τα στοιχεία που αναλύονται στην παρούσα μελέτη και χαρακτηρίζουν όλη την ελληνική ύπαιθρο του Μεσοπολέμου.

Η εστίαση της μελέτης εντοπίζεται σε δύο ομάδες που αμφότεροι ήταν «ξένοι»: στους πρόσφυγες που ήρθαν σε μια νέα πατρίδα πολύ διαφορετική από αυτή που άφησαν και στους σλαβόφωνους που επίσης ήταν κατά κάποιο τρόπο «ξένοι». Το βασικό ερώτημα που διατρέχει αυτό το βιβλίο είναι το ποιος είναι ο ρόλος του κράτους στην προσπάθεια ένταξης των σλαβόφωνων και των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και πώς το κοινοβουλευτικό σύστημα επηρέασε τη συγκρότηση εθνικών και πολιτικών ταυτοτήτων στη μεσοπολεμική Μακεδονία.

Ο Ραϋμόνδος Αλβανός γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Συγκριτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ και είναι διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ζει στην Καστοριά και διδάσκει, ως επιστημονικός συνεργάτης, στο τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά). Επίσης είναι συνεργάτης του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπεύθυνος για τις ξεναγήσεις και τις εκδηλώσεις του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο.

slavofonoi

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

iphone
Ασφαλίστε τα δεδομένα σας: Πρώτες κινήσεις μετά από κλοπή κινητού
Πως να δράσετε άμεσα και μεθοδικά, ώστε να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα και να μειώσετε τον κίνδυνο περαιτέρω ζημίας.
Ασφαλίστε τα δεδομένα σας: Πρώτες κινήσεις μετά από κλοπή κινητού
wifi-routers.jpg
Αργό Internet; Ίσως φταίει ένας ανεπιθύμητος «επισκέπτης» στο δίκτυό σας
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου γείτονες ή ακόμα και άγνωστοι συνδέονται χωρίς άδεια στο WiFi μας, επιβραδύνοντας τη σύνδεση και θέτοντας σε...
Αργό Internet; Ίσως φταίει ένας ανεπιθύμητος «επισκέπτης» στο δίκτυό σας