Ρατσιστικού περιεχομένου διάλεξη πρότεινε ο συντονιστής εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες
Έντονες αντιδράσεις για τη διάλεξη που κάνει λόγο για "αντίστροφο ρατσισμό" σε βάρος «των χριστιανών γηγενών σε ευρωπαϊκές χώρες»

Η "Αλληλέγγυα Κοινότητα" των Βρυξελλών με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη διάλεξη του Συντονιστή Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας στην ελληνική πρεσβεία κου Θανάση Διαλεκτόπουλου.

Η διάλεξη "φτάνει στα όρια της προσβολής" ενώ οι απόψεις του Συντονιστή Εκπαίδευσης εκφράζονται από ακραία πολιτικά κόμματα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την "Αλληλέγγυα Κοινότητα" η διάλεξη θα έχει θέμα «πολυπολιτισμικότητα και επιλεκτικός ανθρωπισμός» ενώ κάνει λόγο για τον «αντίστροφο ρατσισμό» σε βάρος «των χριστιανών γηγενών σε ευρωπαϊκές χώρες».

Εκτός από την "Αλληλέγγυα Κοινότητα" των Βρυξελλών το θέμα της διάλεξης κατήγγειλε και ο ο Γιάννης Δάλμας, μέλος της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες ως σύμβουλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ο κ. Δάλμας κατηγορεί την κυβέρνηση της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι «με το να χαϊδεύει το ακροδεξιό της ακροατήριο έχει αποθρασύνει όλες τις ξενοφοβικές και εθνικιστικές δυνάμεις του τόπου που προωθούν το μίσος και το διχασμό».

Διαβάστε πιο κάτω τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών (ΕΚΒ) και την παρέμβαση του Γιάννη Δάλμα, μέλους της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής στις Βρυξέλλες:

Με έκπληξη, το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών (ΕΚΒ) έλαβε στις 13 Νοεμβρίου, πρόταση διάλεξης από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας στην Ελληνική Πρεσβεία, κ. Διαλεκτόπουλο, με τίτλο «Πολυπολιτισμικότητα και Επιλεκτικός Ανθρωπισμός» (το πλήρες κείμενο ακολουθεί).

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης τονίζει μεταξύ άλλων ότι «...οι προσπάθειες ικανοποίησης των αιτημάτων μελών προσφυγικών και μεταναστευτικών ομάδων με διαφορετική θρησκεία, οδηγούν σε επιλεκτικό ανθρωπισμό ή "αντίστροφο ρατσισμό" (όρο που αντέγραψε από την αμερικανική ακροδεξιά) σε βάρος των γηγενών, καθώς συχνά αντιτίθενται σε κατεστημένες αξίες της χώρας υποδοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσφορία στους γηγενείς». Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης προτείνει να μας παρουσιάσει «...διακρίσεις με έντονο "προνοιακό και φιλανθρωπικό" χαρακτήρα, σε βάρος των χριστιανών γηγενών σε ευρωπαϊκές χώρες και να μελετήσει τον αντίκτυπό τους στις παραδοσιακές κοινωνίες». Ομιλεί για «Αντίστροφο Ρατσισμό» και θέτει το ερώτημα «...αν η πολυπολιτισμικότητα μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή κρατών».

Η Αλληλέγγυα Κοινότητα τονίζει τα ακόλουθα:

🔸Η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών (ΕΚΒ) θα ανέμενε από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας, να ενδιαφέρονταν πρωτίστως για τα εκπαιδευτικά θέματα και τα προβλήματα που έχει η Ελληνική Κοινότητα και να πρότεινε μια σχετική συζήτηση, κάτι που με πρωτοβουλία της ΕΚΒ είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία. Η ΕΚΒ θα πρέπει να επαναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία στο εγγύς μέλλον.
🔸Η ΕΚΒ τα τελευταία χρόνια είχε συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Συντονίστρια Εκπαίδευσης στην Ελληνική Πρεσβεία, στα πλαίσια πρωτοβουλιών συνεργασιών και κοινών εκδηλώσεων των Ελληνικών Σχολείων και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών. Ελπίζουμε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί.

Αντί αυτού, λαμβάνουμε την παρακάτω πρόταση από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας, κ. Διαλεκτόπουλο, που φτάνει στα όρια της προσβολής. Το γεγονός ότι αποστέλλεται προς μια Κοινότητα, που έχει για χρόνια συνεργαστεί με άλλες ξένες κοινότητες στις Βρυξέλλες, ασχέτου θρησκεύματος, με βάση τις πολυπολιτισμικές αξίες, και αποτελείται από Έλληνες μετανάστες και εργαζόμενους, αλλά και άνεργους και επιχειρηματίες, που έχουν βιώσει για πάνω από 60 χρόνια περιστατικά ρατσισμού και φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων, προφανώς καταδεικνύει ότι ο Συντονιστής Εκπαίδευσης δεν καταλαβαίνει ούτε σε ποιους απευθύνεται, ούτε ποιος είναι ο ρόλος του εντός της Ελληνικής Πρεσβείας.

Του υπενθυμίζουμε ότι ακόμα και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όταν η ακροδεξιά ήταν ενισχυμένη, η ΕΚΒ είχε κρατήσει την πόρτα της κλειστή σε άτομα και ιδεολογίες που αντιτασσόταν σε πολυπολιτισμικές κοινωνικές αξίες και στήριζαν ξενοφοβικές απόψεις θρησκευτικής καθαρότητας.

⛔️Οι ίδιες απόψεις του Συντονιστή Εκπαίδευσης, στο Βέλγιο εκφράζονται από ακραία πολιτικά κόμματα και είναι αυτές που καταφέρονται κατά των ξένων, ανεξαρτήτως εθνότητας και θρησκείας. Είναι αυτοί που όταν τα ορθόδοξα μέλη της Κοινότητάς μας γιορτάζουν στις γειτονιές των Βρυξελλών την Ανάσταση με τα κεριά στα χέρια, τους λοιδορούν για «τον αντίκτυπό τους στις παραδοσιακές κοινωνίες» τους, είναι οι ίδιοι που όταν οι Ελληνικοί Φορείς λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση, μιλούν για «προνοιακά και φιλανθρωπικά» επιδόματα προς τους ξένους.

Τονίζουμε ότι αυτό που πέτυχε η ΕΚΒ, με την ομόφωνη στάση όλων των παρατάξεων της, δεν θα το αλλάξει για χάρη ιδεοληψιών και ακραίων απόψεων κάποιων, δυστυχώς κρατικών υπαλλήλων, που χρησιμοποιούν την θέση τους αυτή για να διαχέουν θρησκευτικό μίσος και ρατσισμό.

Η Αλληλέγγυα Κοινότητα καταδικάζει την ξεκάθαρα πολιτική και αντιδραστική θέση της πρότασης διάλεξης του Συντονιστή Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας και τον προτρέπει να ασχοληθεί με τα πολλά και χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης της Ελληνικής κοινότητας στο Βέλγιο, ως οφείλει.

Πρόταση για διάλεξη

Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών με τη συνεργασία και συμμετοχή των εθνοτοπικών Συλλόγων (Κρητών, Ποντίων, Θρακιωτών, Πελοποννησίων, Μακεδόνων, Ηπειρωτών, Ελληνικό Διαπολιτισμικό Κέντρο)

Ομιλητής: Δρ. Δρ. Θανάσης Διαλεκτόπουλος, Συντονιστής Εκπαίδευσης
Ημερομηνία: Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 18:00
Τόπος: Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών
Τύπος διάλεξης: Ομιλία με βιντεοπροβολή, συζήτηση

Τίτλος: Πολυπολιτισμικότητα και επιλεκτικός ανθρωπισμός

Περιγραφή

Σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες οι προσπάθειες καταπολέμησης φυλετικών και κοινωνικών διακρίσεων ή απλά οι προσπάθειες ικανοποίησης των αιτημάτων μελών προσφυγικών και μεταναστευτικών ομάδων με διαφορετική θρησκεία, οδηγούν σε επιλεκτικό ανθρωπισμό ή "αντίστροφο ρατσισμό" σε βάρος των γηγενών, καθώς συχνά αντιτίθενται σε κατεστημένες αξίες της χώρας υποδοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσφορία στους γηγενείς.
Στην παρούσα διάλεξη παρουσιάζονται οι διακρίσεις με έντονο "προνοιακό και φιλανθρωπικό" χαρακτήρα, σε βάρος των χριστιανών γηγενών σε ευρωπαϊκές χώρες και μελετάται ο αντίκτυπός τους στις παραδοσιακές κοινωνίες. Αντίστροφος ρατσισμός εντοπίζεται στις εθνικές κουλτούρες κρατών και τα νομικά τους συστήματα, στις δημόσιες αρχές, ακόμα και στην εκπαίδευση. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι αν η πολυπολιτισμικότητα μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή κρατών.>>

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΜΑΣ

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βέλγιο έστειλε στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών πρόταση για τη διοργάνωση διάλεξης με τίτλο «Πολυπολιτισμικότητα και Επιλεκτικός Ανθρωπισμός» στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «...οι προσπάθειες ικανοποίησης των αιτημάτων μελών προσφυγικών και μεταναστευτικών ομάδων με διαφορετική θρησκεία, οδηγούν σε επιλεκτικό ανθρωπισμό ή "αντίστροφο ρατσισμό" σε βάρος των γηγενών, καθώς συχνά αντιτίθενται σε κατεστημένες αξίες της χώρας υποδοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσφορία στους γηγενείς». Ενώ στη συνέχεια προτείνει να παρουσιαστούν οι διακρίσεις με έντονο "προνοιακό και φιλανθρωπικό" χαρακτήρα, σε βάρος των χριστιανών γηγενών σε ευρωπαϊκές χώρες και ο αντίκτυπός τους στις παραδοσιακές κοινωνίες.

Και όλα αυτά τα προτείνει σε μία Κοινότητα που έχει βιώσει για πάνω από 50 χρόνια αρκετά περιστατικά ρατσισμού και θρησκευτικών διακρίσεων. Μια Κοινότητα που χτίστηκε από μετανάστες που άφησαν τη χώρα μας και ήρθαν στο Βέλγιο για ένα καλύτερο αύριο. Μια Κοινότητα που για χρόνια έμαθε να συνεργάζεται με άλλες κοινότητες ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής.

Από μόνη της αυτή η πρόταση διάλεξης με τα τόσο έντονα στοιχεία ρητορικής που χρησιμοποιούνται από ακροδεξιές φωνές, ανεξαρτήτως τοποθέτησης του ομιλητή, δεν θα έπρεπε να προέρχεται από επίσημη ελληνική αρχή, πόσω μάλλον από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας.

Ελπίζω να αποτελεί πρωτοβουλία του συγκεκριμένου υπαλλήλου και όχι πολιτική που προωθεί η Πρεσβεία και το αρμόδιο Υπουργείο.

Καλώ λοιπόν την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας να επιληφθούν του θέματος αλλά και να δώσουν περισσότερο έμφαση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Όπως και να το δούμε όμως αυτή η Κυβέρνηση με το να χαϊδεύει το ακροδεξιό της ακροατήριο έχει αποθρασύνει όλες τις ξενοφοβικές και εθνικιστικές δυνάμεις του τόπου που προωθούν το μίσος και το διχασμό.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

107-synodos-pritaneon
Στο Μυστρά η 107η Σύνοδος των Πρυτάνεων (video) - Οι παρεμβάσεις Δ. Κατσή και Δ.  Πτωχού
Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Κατσής υπογραμμίζοντας «στόχος να προσπαθήσουμε μέσα από την...
Στο Μυστρά η 107η Σύνοδος των Πρυτάνεων (video) - Οι παρεμβάσεις Δ. Κατσή και Δ.  Πτωχού