Κλιματική αλλαγή και ρόλος του σχολείου - Ερώτηση προς τη Ν. Κεραμέως απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε ποια μέτρα προτίθεται να προχωρήσει, εντός του σχολικού πλαισίου, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ώστε να αυξηθεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών και εν τέλει η ανάληψη δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος ρωτούν την υπουργό Νίκη Κεραμέως 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, οι βουλευτές υπογραμμίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της οικολογικής καταστροφής που συντελείται στον πλανήτη μας, ενώ αναφέρονται στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχουν οι μαθητές στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες του πλανήτη με αίτημα να αναχαιτιστεί η περιβαλλοντική καταστροφή. Το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον», ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 και πλέον συμμετέχουν ομάδες ενεργών πολιτών, συνδικάτα, πολιτικές και οικολογικές οργανώσεις, πέραν των χιλιάδων μαθητών και μαθητριών, που υπήρξαν οι πρώτοι που το δημιούργησαν.

Την ίδια ώρα, η περιβαλλοντική επιβάρυνση του πλανήτη μας έχει επιβεβαιωθεί από μια σειρά από ερευνητικά κέντρα, ομάδες επιστημόνων και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Με βάση τα προαναφερθέντα και επειδή είναι ανάγκη να αναληφθούν επειγόντως δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή και από την εκπαιδευτική κοινότητα, η υπουργός ερωτάται αν θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, όπως η ένταξη σχετικού μαθήματος στο ωρολόγιο πρόγραμμα σχολικής τάξης ή ο εμπλουτισμός της θεματολογίας του επιτυχημένου θεσμού της Θεματικής Εβδομάδας στα Γυμνάσια.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Οι κίνδυνοι εξαιτίας της οικολογικής καταστροφής που συντελείται στον πλανήτη μας γίνονται όλο και περισσότερο ορατοί από όλο και περισσότερους πολίτες. Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 20/9 σε όλον τον κόσμο, πριν τη διεξαγωγή της Συνόδου για το Κλίμα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.  

Πρωταγωνιστές σε αυτές τις κινητοποιήσεις έχουν αναδειχθεί εδώ και καιρό νέοι και νέες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και πολλοί μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν και συντονίζονται μέσω του κινήματος «Παρασκευές για το Μέλλον», ενός κινήματος που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 και στο οποίο πλέον συμμετέχουν ομάδες ενεργών πολιτών, συνδικάτα, πολιτικές και  οικολογικές οργανώσεις, πέραν των χιλιάδων μαθητών και μαθητριών, που υπήρξαν οι πρώτοι που το δημιούργησαν.

Στις 16/9, η Διεθνής Αμνηστία, θέλοντας να τονίσει τη σημασία της ανάληψης δράσης εκ μέρους των νέων, βράβευσε το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον» με το βραβείο «Πρεσβευτές Συνείδησης», παραδίνοντας το εν λόγω βραβείο στη νεαρή μαθήτρια και ακτιβίστρια υπέρ του περιβάλλοντος Γκρέτα Τούνμπεργκ, επαινώντας τους έτσι για τον αγώνα που δίνουν, εδώ και ένα χρόνο, προκειμένου να υπάρξει μια διεθνής αφύπνιση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, τη εντεινόμενη μόλυνση του αέρα και του νερού και τις πολλαπλασιαζόμενες απειλές για τη διατροφική αλυσίδα.

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση του πλανήτη μας έχει επιβεβαιωθεί από μια σειρά από ερευνητικά κέντρα, ομάδες επιστημόνων και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά και παρά την αυξανόμενη σχετική εγρήγορση που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας παραμένει ανεπαρκώς πληροφορημένος και  ευαισθητοποιημένος ως προς τις συνέπειες εξαιτίας της συνεχιζόμενης χρήσης των ορυκτών καυσίμων, της αστικοποίησης και  της αποψίλωσης των δασών, της ανεξέλεγκτης ρύπανσης του εδάφους και των θαλασσών.

Το σχολικό περιβάλλον είναι δυνατόν να αποτελέσει το κατάλληλο πλαίσιο  ώστε να αυξηθεί η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και εν τέλει η ανάληψη δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος, σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο εκ μέρους των νέων. Ταυτόχρονα, οι στάσεις και οι συμπεριφορές που υιοθετούν οι μαθητές και οι μαθήτριες  επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό και τη συμπεριφορά των γονέων τους αλλά και γενικότερα της ενήλικης κοινότητας.

Με βάση τα προαναφερθέντα και επειδή είναι ανάγκη να αναληφθούν επειγόντως δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή και από την εκπαιδευτική κοινότητα  

Ερωτάται η  Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, εντός του σχολικού πλαισίου (πχ. ένταξη σχετικού μαθήματος στο ωρολόγιο πρόγραμμα σχολικής τάξης, εμπλουτισμός της θεματολογίας του πολύ επιτυχημένου θεσμού της Θεματικής Εβδομάδας στα Γυμνάσια κλπ.) ώστε να  αυξηθεί η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και εν τέλει η ανάληψη δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος, σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο εκ μέρους των μαθητών και των μαθητριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  της χώρας μας;  

* Η φωτογραφία είναι από project μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου στο Γαύριο της Άνδρου, οι οποίοι διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό με θέμα το περιβάλλον

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα