Thumbnail
Γράφει ο Αντώνης Μαστραπάς, δ.φ., Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Η ευθύνη του δασκάλου και του επιστήμονα, που υπηρετεί χρόνια στο Λύκειο, διδάσκοντας το μάθημα της Ιστορίας, με υποχρεώνει σε δημοσιοποίηση των σκέψεών μου για τα τεκταινόμενα τη φετινή σχολική χρονιά στην Γ' Λυκείου. Δεν θα υπεισέλθω επί του παρόντος σε αξιολογικές κρίσεις για τις αλλαγές που έγιναν στον τρόπο διδασκαλίας των Φιλολογικών Μαθημάτων, στο σύνολό τους. Οι συνέπειες των αλλαγών άλλωστε δεν θα αργήσουν να φανούν. «Κοντός ψαλμός Αλληλούια», όπως λέει και η λαϊκή ρήση.

Ωστόσο, δεν μπορώ να παραμείνω σιωπηλός για τις αλλαγές που έγιναν στο μάθημα της Ιστορίας στην Γ' Λυκείου. Στην πραγματικότητα βεβαίως δεν πρόκειται για αλλαγές, αλλά για κατάργηση του μαθήματος της Ιστορίας. Η κατάργηση αυτή αιτιολογήθηκε, από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, με μια μάλλον σαθρή -αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική- επιχειρηματολογία, η οποία δεν διατυπώθηκε δημοσίως για να μην ξεσηκωθούν και οι πλέον αδαείς, σύμφωνα με την οποία θεωρήθηκε το μάθημα απαξιωμένο στη συνείδηση των μαθητών «οι οποίοι ρίχνουν το βάρος στα μαθήματα προσανατολισμού». Με το πρωτοφανές αυτό επιχείρημα οδηγηθήκαμε στην  κατάργηση ενός μαθήματος μεγάλης μορφωτικής αξίας, ένα μάθημα Γενικής Παιδείας, όπως η «Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου (από το 1815 έως σήμερα)».

Δυσάρεστη συνέπεια της πολιτικής αυτής είναι το σοβαρό έλλειμμα παιδείας που δημιουργείται για τους  μαθητές της φετινής Γ' Λυκείου, δεδομένου ότι απόφοιτοι του σχολικού έτους 2019-2020 δεν θα ακούσουν -δεν λέω θα μάθουν- για σημαντικά ιστορικά γεγονότα και φαινόμενα της Παγκόσμιας Ιστορίας, όπως η βιομηχανική επανάσταση, τα εθνικά και φιλελεύθερα κινήματα στην Ευρώπη, η Ρωσική Επανάσταση, η διεθνής οικονομική κρίση, οι Βαλκανικοί και οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, η αποικιοκρατία, ο Ψυχρός Πόλεμος, η Ευρωπαϊκή ενοποίηση και βέβαια για όλες τις επιπτώσεις αυτών των γεγονότων στην Ελλάδα. Οι τελειόφοιτοι του φετινού σχολικού έτους θα έχουν ιστορικές γνώσεις από την προηγούμενη χρονιά, οι οποίες φθάνουν μέχρι το Συνέδριο Ειρήνης της Βιέννης (1815).

Με τη διατύπωση αυτών των απόψεων απευθύνω συγχρόνως έκκληση προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προσεγγίσει εγκαίρως το ζήτημα της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές που θα καταξιώνουν το μάθημα στη συνείδηση των μαθητών και θα συμβάλλουν στη διαπαιδαγώγηση υπεύθυνων αυριανών πολιτών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

University of Nicosia
Ιδιωτικό πανεπιστήμιο ζητά καθηγητές για τη Σχολή που θα λειτουργήσει το 2025/26 στην Αθήνα
Το University of Nicosia, ένα ιδιωτικό κυπριακό πανεπιστήμιο ιδιοκτησίας που ανήκει στο fund CVC, ζητά καθηγητές για τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων...
Ιδιωτικό πανεπιστήμιο ζητά καθηγητές για τη Σχολή που θα λειτουργήσει το 2025/26 στην Αθήνα