Thumbnail

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, στην προσπάθειά του για βελτίωση της εικόνας και της αυτογνωσίας του, και με επίκεντρο πάντα την Αριστεία, την ποιότητα του παρεχόμενου έργου, την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, τα τελευταία χρόνια συμμετέχει και στα οκτώ μεγαλύτερα και πλέον έγκριτα διεθνή συστήματα κατατάξεων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (rankings). Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Πρυτανικής Αρχής με τη ΜΟΔΙΠ, τα Ακαδημαϊκά Τμήματα και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων έχει προχωρήσει σε μεθοδική συλλογή, αποτύπωση και δημοσιοποίηση των στοιχείων που σχετίζονται με τόσο με ποσοτικούς όσο και ποιοτικούς δείκτες και κριτήρια.

Το αποτέλεσμα αυτής της συστηματικής ενασχόλησης είναι ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες κινούνται τα ελληνικά Πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων, τη μειωμένη χρηματοδότηση και την υποστελέχωση που επηρεάζουν το σύνολο της κοινότητάς μας, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αποκτήσει μια συνεπή παρουσία στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι, και αποδεικνύει ότι έχει τη δυνατότητα να διατηρεί μια σταθερά υψηλή θέση μεταξύ των καλύτερων Πανεπιστημίων διεθνώς. Συγκεκριμένα, και ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα:

Το σύστημα Times Higher Education World University Rankings (ΤΗΕ), ένας από τους πλέον έγκριτους παρόχους πληροφοριών για την ανώτατη εκπαίδευση, σε συνέχεια των ιδρυματικών κατατάξεων που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο 2017, δημοσιεύει την περίοδο αυτή τις κατατάξεις ανά θεματικό πεδίο. Στο θεματικό πεδίο «Life Sciences», και συγκεκριμένα στην υποενότητα «Biological Sciences», το Πανεπιστήμιο Πατρών συμπεριελήφθη ανάμεσα στα καλύτερα 500 σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην ίδια θέση κατετάγη πρόσφατα και το θεματικό πεδίο «Engineering and Technology» του ιδρύματός μας.

Υπενθυμίζουμε ότι τη φετινή χρονιά το «THE», αφού αξιολόγησε 1.500 κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια του κόσμου, δημοσίευσε λίστα κατάταξης για τα 1.102 από αυτά. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, που συμμετέχει για τρίτη χρονιά στο συγκεκριμένο σύστημα, διατηρεί την κατάταξή του στη γενική κλίμακα των θέσεων 601-800, ενώ εφέτος βελτίωσε τη θέση του σε όλους τους πυλώνες, αλλά και στην πλειοψηφία των επιμέρους δεικτών. Η κατάταξη του συγκεκριμένου συστήματος στηρίζεται σε πέντε πυλώνες, καθένας από τους οποίους συμμετέχει με διαφορετική βαρύτητα στο τελικό αποτέλεσμα: Διδασκαλία (Teaching), Έρευνα (Research), Ετεροαναφορές (Citations), Διεθνείς Προοπτικές (International Outlook) και Έσοδα από τη Βιομηχανία (Industry Income).

Σύμφωνα με την κατάταξη QS World Ranking / Top Universities για το 2017, το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται στη γενική κλίμακα των αξιολογούμενων ιδρυμάτων 701-750, συγκαταλέγεται στο 2,7% των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, ενώ στο κριτήριο της αναγνωρισιμότητας του επιστημονικού έργου (citations per faculty), με δείκτη 44,7 κατέχει την τρίτη θέση στη χώρα μας, και υπερέχει σαφώς του εθνικού μέσου όρου (38,7), αλλά και του παγκόσμιου (32,6). Στο ίδιο σύστημα, οκτώ θεματικά πεδία του ιδρύματός μας (έναντι 6 του προηγούμενου έτους) συγκαταλέγονται πλέον σε αυτά της παγκόσμιας ελίτ: Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τ/Υ, Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Ιατρικής, Φαρμακευτικής - Φαρμακολογίας και Χημείας.

Το πολυδιάστατο σύστημα κατατάξεων U-MULTIRANK, που συγκρίνει και κατατάσσει τις επιδόσεις των ΑΕΙ με πέντε μεγάλους άξονες, την προηγούμενη χρονιά ανέλυσε 10.700 Προγράμματα Σπουδών σε 99 χώρες ανά τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη συμπεριληφθεί και εξεταστεί ενδελεχώς τα προγράμματα σπουδών από εννέα Τμήματά μας, ενώ, το 2017, σε ιδρυματικό επίπεδο το Πανεπιστήμιό μας έλαβε την ανώτατη βαθμολογία «1» σε τρεις δείκτες που σχετίζονται με την έρευνα.

Στην κατάταξη των ερευνητών ― επιστημόνων με βάση το ερευνητικό τους έργο Webometrics (έκδοση Ιουλίου 2017) το Πανεπιστήμιό μας κατατάσσεται στο 2,5% (2,25%) της παγκόσμιας ελίτ, καταλαμβάνοντας την 541η θέση ανάμεσα σε περισσότερα από 24.000 συνολικά ιδρύματα παγκοσμίως. Παρά τις πτωτικές τάσεις που παρατηρήθηκαν στα Ιδρύματα της χώρας μας το τελευταίο εξάμηνο, το Πανεπιστήμιο Πατρών βελτίωσε τη θέση του, από την 555η στη 541η.

Η κατάταξη CWTS Leiden Ranking, αξιολογεί τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως ως προς την ερευνητική τους δραστηριότητα και στηρίζεται σε βιβλιομετρικούς δείκτες, όπως αυτοί παρουσιάζονται στο ευρετήριο Web of Science. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2017, το Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσιάζεται ανάμεσα στις πρώτες εκατοντάδες, καταλαμβάνοντας τη 535η θέση σε παγκόσμιο και την 190η σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, στην κατάταξη Academic Ranking of World Universities (ARWU), γνωστότερη και ως Shanghai Ranking, το ΠΠ ήταν ένα από τα τρία ΑΕΙ της χώρας μας που ελήφθησαν υπόψη στη δημοσίευση του 2017 (θέση 500+), ενώ στο σύστημα RUR (Round University Rankings), όπου το 2017 συμμετείχαμε για πρώτη φορά, λάβαμε τη θέση 693 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με όραμα πάντα την Αριστεία και την Ποιότητα, και το βλέμμα μας προσανατολισμένο στην Έρευνα, τη Διδασκαλία και τους Φοιτητές μας, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας με πίστη στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

pelop.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mourtzoukou
Συγκλονιστική κατάθεση της νονάς του παιδιού της Μουρτζούκου για τη νύχτα του θανάτου
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τη νονά του δεύτερου παιδιού της Ειρήνης Μουρτζούκου
Συγκλονιστική κατάθεση της νονάς του παιδιού της Μουρτζούκου για τη νύχτα του θανάτου
άρωμα
Αρώματα και υγεία: Έρευνα προειδοποιεί για τους κρυφούς κινδύνους των χημικών ουσιών
Συνδέονται με προβλήματα όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, καρδιοπάθειες και ακόμη και μείωση της νευροανάπτυξης
Αρώματα και υγεία: Έρευνα προειδοποιεί για τους κρυφούς κινδύνους των χημικών ουσιών
iep_1.jpg
ΙΕΠ: Παρατάσεις και νέα χρονοδιαγράμματα για τα διδακτικά πακέτα - Οδηγίες προς συγγραφείς και αξιολογητές
Αναθεώρηση προθεσμιών υποβολής και επανελέγχου διδακτικών πακέτων από το ΙΕΠ
ΙΕΠ: Παρατάσεις και νέα χρονοδιαγράμματα για τα διδακτικά πακέτα - Οδηγίες προς συγγραφείς και αξιολογητές
αλτσ
Αλτσχάιμερ: Το σπλαχνικό λίπος ως πρώιμος δείκτης κινδύνου για τη νόσο
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συσσώρευση σπλαχνικού λίπους στο σώμα μπορεί να συσχετίζεται με την παρουσία παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο,...
Αλτσχάιμερ: Το σπλαχνικό λίπος ως πρώιμος δείκτης κινδύνου για τη νόσο