Ηλεκτρικά πατίνια
Πού επιτρέπεται και πού όχι η κυκλοφορία και η στάθμευση των ηλεκτρικών πατινιών στα όρια του Δήμου Αθηναίων (χάρτης)

Σε ισχύ τίθεται ο νέος κανονισμός του Δήμου Αθηναίων για τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών, με στόχο, όπως αναφέρει η Δημοτική Αρχή, την αποκατάσταση της τάξης στους δημόσιους χώρους και την ασφάλεια πεζών και οδηγών.

Η αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας Μάρω Ευαγγελίδου εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι ο νέος κανονισμός «επαναφέρει τις ρυθμίσεις του ΚΟΚ και τις συμπληρώνει», θέτοντας σαφή όρια ταχύτητας και ζώνες απαγόρευσης. Η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, και πλέον ο Δήμος περνά στο στάδιο της εφαρμογής.

Πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η κίνηση

  • Τα ηλεκτρικά πατίνια επιτρέπεται να κινούνται μόνο σε δρόμους με όριο έως 50 χλμ./ώρα.
  • Απαγορεύεται η χρήση σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους, πάρκα και άλση.
  • Στην Πλάκα και το Ψυρρή επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο με ταχύτητα πεζού.
  • Οι πεζόδρομοι της Ερμού και της Αιόλου προστέθηκαν στις ζώνες απαγόρευσης.
  • Σε χώρους πρασίνου όπως ο Λυκαβηττός, ο Στρέφης και ο Εθνικός Κήπος, τα πατίνια δεν επιτρέπονται.
  • Εξαίρεση αποτελεί το Πεδίον του Άρεως, που ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής.
Ο χάρτης για τα ηλεκτρικά πατίνια

Νέοι κανόνες στάθμευσης και έλεγχοι

Ο Δήμος καθορίζει συγκεκριμένα σημεία στάθμευσης, όπου οι εταιρείες θα τοποθετούν τα πατίνια κάθε πρωί. Σε περιπτώσεις αντικοινωνικής στάθμευσης, σε ράμπες ΑμεΑ, διαβάσεις ή ζώνες τυφλών, τα πατίνια απομακρύνονται ήδη από συνεργεία του Δήμου, βάσει της νομοθεσίας περί απορριμμάτων.

Η ευθύνη, όπως ξεκαθαρίζει η αντιδήμαρχος, βαρύνει τις εταιρείες μίσθωσης, που μπορούν να μετακυλίουν το πρόστιμο στους πελάτες τους, εφόσον αυτό προβλέπεται στους όρους χρήσης. Προτείνεται, μάλιστα, μηχανισμός αυτόματης χρέωσης: ο χρήστης θα συνεχίζει να πληρώνει μέχρι να επιστρέψει το πατίνι στη σωστή θέση.

Τεχνολογία και κόφτες ταχύτητας

Ο Δήμος ζητά επίσης από τις εταιρείες να εξοπλίσουν τα πατίνια με τσιπ εντοπισμού και κόφτες ταχύτητας, όπως προβλέπει η νομοθεσία, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος χρήσης και ασφάλειας.

«Η τεχνολογία το επιτρέπει, και στηριζόμαστε στην ευθύνη των εταιρειών να εφαρμόσουν τα μέτρα», σημειώνει η κ. Ευαγγελίδου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

στρατός
ΥΠΕΘΑ: «Καμία εξαπάτηση – πραγματικές αυξήσεις για όλα τα στελέχη»
Κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί μειώσεων στο νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων – Τι αλλάζει σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ
ΥΠΕΘΑ: «Καμία εξαπάτηση – πραγματικές αυξήσεις για όλα τα στελέχη»
Γιώργος Μαζωνάκης
Λιάγκας «αδειάζει» τα δημοσιεύματα για Μαζωνάκη: «Δεν κατατέθηκε στον τηλεμαραθώνιο ούτε ένα ευρώ»
Δημόσια παρέμβαση για τον τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1 και τη φημολογούμενη δωρεά των 20.000 ευρώ – «Η αλήθεια πρέπει να λέγεται»
Λιάγκας «αδειάζει» τα δημοσιεύματα για Μαζωνάκη: «Δεν κατατέθηκε στον τηλεμαραθώνιο ούτε ένα ευρώ»
Άρης Μουγκοπέτρος
Αθώος ο Άρης Μουγκοπέτρος – «Δεν μπορώ να μιλήσω» δήλωσε μετά την αθώωσή του
Η απόφαση του Δικαστηρίου Τρίπολης και οι πρώτες συγκινημένες αντιδράσεις του γνωστού μουσικού μετά την αθώωσή του
Αθώος ο Άρης Μουγκοπέτρος – «Δεν μπορώ να μιλήσω» δήλωσε μετά την αθώωσή του