Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρέθηκε στην εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών, προς τιμήν των δωρητών του Σχεδίου Δράσης για την αποκατάσταση των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel.
Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως, αν και «δεν έχουν κλείσει ακόμα οι πληγές της Θεσσαλίας», έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στα έργα αποκατάστασης.
Παράλληλα, αποκάλυψε πως «ο Daniel θα στοιχίσει στην ελληνική πολιτεία πάνω από 3 δισ. ευρώ», δίνοντας έτσι μια σαφή εικόνα του μεγέθους της ζημιάς και του κόστους που καλείται να καλύψει το κράτος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην κινητοποίηση που ακολούθησε αμέσως μετά τις πλημμύρες, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση συντόνισε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς και τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών και των μεγάλων δωρητών.
Εξήρε τη συμβολή της Μελίνας Τραυλού και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, σημειώνοντας πως «η απάντηση ήταν αμέσως θετική» όταν τους ζήτησε στήριξη, με το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ να συγκεντρώνεται άμεσα.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι οι δωρεές αυτές επέτρεψαν την επιτάχυνση των εργασιών αποκατάστασης με «ρυθμούς πρωτόγνωρους για τα δεδομένα του Ελληνικού Δημοσίου», δίνοντας προτεραιότητα στα σχολικά κτίρια, τα οποία ανακατασκευάστηκαν με νέες, πιο σύγχρονες προδιαγραφές.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να βλέπουμε τα χαμογελαστά πρόσωπα παιδιών, δασκάλων και καθηγητών που αισθάνονται ότι η πολιτεία δεν τους ξέχασε», είπε χαρακτηριστικά.
Σχολεία: Σχετικά με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»
Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της αναβάθμισης των σχολικών υποδομών, τονίζοντας: «Αποδίδω τεράστια σημασία στην αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών στα σχολεία».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», που χρηματοδοτείται από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, μέσω του οποίου «ανακατασκευάστηκαν ήδη 431 σχολεία» και προβλέπεται η ανακαίνιση έως και 2.000 σχολείων σε όλη τη χώρα.
Αναφερόμενος στη συνολική προσπάθεια αποκατάστασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πολιτεία έχει προχωρήσει σε σημαντικά έργα στήριξης των εισοδημάτων των πληγέντων και αποκατάστασης βασικών υποδομών, μεταξύ των οποίων σιδηροδρομικά και οδικά έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
«Αυτή είναι η υποχρέωση της πολιτείας – να στέκεται κοντά στους συμπολίτες μας όταν μας έχουν περισσότερο ανάγκη», είπε, προσθέτοντας πως η στήριξη αυτή κατέστη εφικτή χάρη στην οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους Έλληνες εφοπλιστές για τη «διαχρονική τους προσφορά» και κάλεσε τη ναυτιλιακή κοινότητα να συνεχίσει να στηρίζει την πολιτεία και σε μελλοντικές ανάγκες.
«Παίρνω χαρά με τα χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών που μπαίνουν σε ένα σχολείο βαμμένο»
Κλείνοντας, επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών και τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ασφαλούς και λειτουργικού περιβάλλοντος για μαθητές και εκπαιδευτικούς:
«Η χαρά που παίρνω όταν βλέπω τα χαμογελαστά πρόσωπα των νέων παιδιών που μπαίνουν σε ένα σχολείο βαμμένο, με προσβάσιμες τουαλέτες, με ωραίους χώρους άθλησης και σύγχρονο internet, είναι τεράστια. Αυτή είναι η ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στη νέα γενιά και στους δασκάλους της».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, υπογραμμίζοντας ότι «το αποτύπωμα της Ένωσης δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στη Θεσσαλία», αλλά να συνεχιστεί σε άλλα σημαντικά έργα για το κοινό καλό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Νίκος Μακρής