Σε βάθος διετίας, με μικρά νομοθετικά βήματα – δηλαδή, όχι με ένα πολυνομοσχέδιο για τις τρεις βαθμίδες- και εάν καταστεί εφικτό, με τη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπ. Παιδείας, δήλωσε ο πανεπιστημιακός Γιάννης Παντής, σε μια παρέμβαση του με νόημα στην εφημερίδα «Καθημερινή», τονίζοντας ότι «ο εθνικός διάλογος για την παιδείας είναι σε εξέλιξη». Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την προσεχή Τρίτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής υπό την προεδρία του πανεπιστημιακού Κώστα Γαβρόγλου, θα παρουσιαστεί έκθεση 100 σελίδων με τα όσα έχει αποφασίσει, ύστερα από τον δικό της διάλογο. Η απόφαση επί των τελικών αλλαγών θα ληφθεί από το υπ. Παιδείας. Παράλληλα είναι σαφής η απόσταση που παίρνει ο κ. Παντής από τον Αντώνη Λιάκο, πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικού διαλόγου, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε την έκθεση προόδου της Επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πολλά εξ όσων περιλαμβάνονται στην έκθεση προόδου έχουν αποδομηθεί ήδη (π.χ. το σχέδιο για αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε 4 χρόνια Γυμνάσια και 2 Λυκείου), καθώς έχουν προκαλέσει αντιδράσεις (στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο). Παράλληλα, ο κ. Λιάκος επικρίνεται «διότι με τις κινήσεις του δείχνει να θέλει την πρωτοκαθεδρία του διαλόγου», όπως ευθέως επισημαίνει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος. Την ίδια στιγμή βέβαια, θεωρείται ότι οι αλλαγές που θα υιοθετηθούν τελικά θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, ο κ. Παντής τονίζει ότι «κινούμαστε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», άρα η ελληνική εκπαίδευση θα εναρμονισθεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε ζητήματα όπως το «ακανθώδες», της αξιολόγησης εκπαιδευτικών.
Οι τέσσερις «κύκλοι»
Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή διοργανώνονται τέσσερις «κύκλοι» διαλόγου για τις αλλαγές στην εκπαίδευση: Στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων Ελλάδος – ΟΟΣΑ, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτική, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και στην Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου που αποτελείται από πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς. «Ο διάλογος είναι σε εξέλιξη. Συνεπώς, όσο θεμιτό και χρήσιμο είναι να κοινοποιούνται οι ιδέες για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Παιδείας μας, άλλο τόσο πρόωρο είναι προδικάζονται, πριν από την ολοκλήρωση του διάλογου», σχολιάζει ο κ. Παντής.
Έως τον Ιούνιο θα παρουσιαστεί και η πρώτη έκθεση της επιτροπής εμπειρογνώμων Ελλάδος και ΟΟΣΑ που θα αποτυπώνει το νέο χάρτη του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος όπως διαμορφώθηκε την περίοδο της κρίσης (π.χ. έγιναν μαζικές συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με τους μηδενικούς διορισμούς, συγχωνεύσεις σχολείων, αύξηση ωραρίου εκπαιδευτικών, υπάρχει πολυκατακερματισμός ειδικοτήτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διαπιστώνεται κάποιες ειδικότητες λόγω αντικειμένου να πλεονάζουν και άλλες να έχουν ελλείψεις).
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη