Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πότε είναι δυνατή η διαγραφή υποψηφίων διδακτόρων

Η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

«Είναι δυνατή η διαγραφή υποψηφίων διδακτόρων, μόνο για λόγους αναφερόμενους στην επιστημονική πρόοδο της διαδικασίας εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής ή για άλλο σπουδαίο λόγο, ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αφορά στο πρόσωπο του υποψήφιου διδάκτορα, και να συνάπτεται με υπαίτια συμπεριφορά αυτού, λόγους τους οποίους εκτιμά, κατά περίπτωση, η Γ.Σ.Ε.Σ. του τμήματος».

Τα παραπάνω αναφέρονται στη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που εκδόθηκε μετά την υποβολή ερωτήματος του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τις κατά νόμο
ενέργειες του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ως προ την διαδικασία εκπόνησης διδακτορικών διατριβών υποψηφίων διδακτόρων για τους οποίους συντρέχουν οι κατά περίπτωση ακόλουθες παράμετροι:

α) Διορισμός επιβλέποντα καθηγητή σε άλλο ΑΕΙ και έλλειψη ενδιαφέροντος επίβλεψης από άλλο μέλος ΔΕΠ, β) Αναστολή άσκησης καθηκόντων του επιβλέποντα λόγω άσκησης καθηκόντων ΓΓ Περιφέρειας, γ) Παραίτηση επιβλέποντα και τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής και έλλειψη ενδιαφέροντος επίβλεψης από άλλο μέλος ΔΕΠ, δ) Έλλειψη ενδιαφέροντος από μέλος ΔΕΠ, ε) Αδράνεια υποψήφιου διδάκτορα, στ) Συνταξιοδότηση επιβλέποντα.

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ αναφέρει τα ακόλουθα:

α) Υπό το νομικό πλαίσιο του Ν. 2083/1992 και του Ν. 3685/2008, δεν υφίσταται ανώτατο χρονικό όριο περάτωσης της εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, η υπέρβαση του οποίου να επιφέρει την διαγραφή του υποψήφιου διδάκτορα από τα μητρώα του τμήματος.

β) Δεν είναι κατά νόμο δυνατή η διαγραφή υποψήφιου διδάκτορα λόγω παρόδου μακρού χρόνου από την έναρξη της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής, και εν προκειμένω του χρονικού ορίου των επτά ετών, που προβλέπεται στο άρθρο 63 παρ.2 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δεδομένου ότι η σχετική ρύθμιση κείται εκτός της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 5 παρ.2 του Ν. 2083/1992 και είναι ανίσχυρη.

γ) Είναι δυνατή η διαγραφή υποψηφίων διδακτόρων, μόνο για λόγους αναφερόμενους στην επιστημονική πρόοδο της διαδικασίας εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής ή για άλλο σπουδαίο λόγο, ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αφορά στο πρόσωπο του υποψήφιου διδάκτορα, και να συνάπτεται με υπαίτια συμπεριφορά αυτού, λόγους τους οποίους εκτιμά, κατά περίπτωση, η Γ.Σ.Ε.Σ. του τμήματος.

δ) Δεν είναι δυνατή η διαγραφή υποψηφίων διδακτόρων, για λόγους που αφορούν στα πρόσωπα του Επιβλέποντος και των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής (παραίτηση, μετακίνηση σε άλλο Πανεπιστήμιο, αναστολή, αδυναμία άσκησης των καθηκόντων τους κλπ), στις περιπτώσεις δε αυτές, οφείλει η Γ.Σ.Ε.Σ. να προβεί σε ανασυγκρότηση της συμβουλευτικής επιτροπής με τον ορισμό νέων επιβλεπόντων και μελών της.

ε) Η συνταξιοδότηση μέλους Δ.Ε.Π. δεν συνιστά λόγο αντικατάστασής του ως επιβλέποντος και ως μέλους της συμβουλευτικής και εξεταστικής επιτροπής, εκτός εάν συντρέχουν άλλοι λόγοι (αδυναμία άσκησης καθηκόντων επίβλεψης, άρνηση κλπ).

στ) Καθηγητής, ο οποίος τελεί σε αναστολή άσκησης καθηκόντων, λόγω εκλογής του σε θέση Περιφερειάρχη, δύναται, εφόσον το επιθυμεί, να ασκεί, αμισθί, καθήκοντα επιβλέποντος και μέλους τριμελούς συμβουλευτικής και επταμελούς εξεταστικής επιτροπής υποψηφίων διδακτόρων.
 
 
Πηγή: dictyo.gr

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αλέξης Τσίπρας
Ο «οδικός χάρτης» του νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρα: Ιδρυτική διακήρυξη την Τρίτη στο Θησείο

Σε τροχιά επίσημης ίδρυσης εισέρχεται ο νέος πολιτικός φορέας υπό τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η ανακοίνωση της γέννησής του έχει...

Ο «οδικός χάρτης» του νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρα: Ιδρυτική διακήρυξη την Τρίτη στο Θησείο
ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Σοφία Ζαχαράκη: Έρχεται το Εθνικό Απολυτήριο - Διπλασιασμός του επιδόματος στέγασης και 10.000 νέες κλίνες
Σοφία Ζαχαράκη στην ΕΡΤ - Όλο το σχέδιο για το νέο Λύκειο, τις φοιτητικές εστίες και τους διορισμούς
Σοφία Ζαχαράκη: Έρχεται το Εθνικό Απολυτήριο - Διπλασιασμός του επιδόματος στέγασης και 10.000 νέες κλίνες