Αλέξης Μητρόπουλος: Ποιοι θα χάσουν το επίδομα των 300 ευρώ

Εκπαίδευση 0

Σοφία Ζαχαράκη: Έρχεται το Εθνικό Απολυτήριο - Διπλασιασμός του επιδόματος στέγασης και 10.000 νέες κλίνες

ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Σοφία Ζαχαράκη στην ΕΡΤ - Όλο το σχέδιο για το νέο Λύκειο, τις φοιτητικές εστίες και τους διορισμούς

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην τηλεόραση της ΕΡΤ, η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη προανήγγειλε δομικές μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, παραδεχόμενη ότι το υφιστάμενο μοντέλο των Πανελλαδικών Εξετάσεων έχει πλέον εξαντλήσει τα όριά του και δημιουργεί έντονο έλλειμμα γενικής παιδείας, καθώς και σοβαρά ψυχολογικά βάρη στους μαθητές.

Όπως εξήγησε η Υπουργός, μια ανεξάρτητη επιτροπή άνω των 100 ατόμων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης επεξεργάζεται ήδη από τον Φεβρουάριο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με σκοπό την παράδοση ενός τελικού πορίσματος τον Νοέμβριο του 2026, το οποίο θα εισάγει θεσμικά το «Εθνικό Απολυτήριο».

Στο νέο αυτό πλαίσιο, η τελική αξιολόγηση δεν θα εξαρτάται από μια μοναδική τρίωρη γραπτή εξέταση, αλλά θα συνυπολογίζονται οι επιδόσεις των μαθητών από τις προηγούμενες τάξεις, με καθιέρωση ποσόστωσης μεταξύ προφορικής και γραπτής βαθμολογίας, καθώς και με την επέκταση της Τράπεζας Θεμάτων σε όλα τα μαθήματα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές αυτές θα έχουν μεταβατικό χαρακτήρα και δεν θα επηρεάσουν τους τρέχοντες μαθητές του Λυκείου, αλλά θα εφαρμοστούν σε βάθος χρόνου, ξεκινώντας πιθανότατα από τους μαθητές που τώρα εισέρχονται στην Πρώτη Γυμνασίου ή στην Έκτη Δημοτικού.

Πέραν των σχολικών αλλαγών, η κυρία Ζαχαράκη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εστιάζοντας στη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω 38 νέων κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το Yale και το Columbia, καθώς και στη λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας, όπως η καθιέρωση ελεγχόμενης ηλεκτρονικής εισόδου με κάρτα στις φοιτητικές εστίες.

Στον κρίσιμο τομέα της φοιτητικής μέριμνας, υπογραμμίστηκε ο διπλασιασμός του στεγαστικού επιδόματος στα 90 εκατομμύρια ευρώ έναντι του 2019, η δρομολόγηση ανακαινίσεων και η ανέγερση νέων κτιρίων μέσω ΣΔΙΤ στα περιφερειακά πανεπιστήμια, με απώτερο στόχο την προσθήκη άνω των 10.000 νέων κλινών.

Τέλος, αναφορικά με το πάγιο ζήτημα των ελλείψεων στα σχολεία, η Υπουργός ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι οι μόνιμοι διορισμοί έχουν ήδη φτάσει τις 46.000, η πλήρης εξάλειψη των κενών είναι πρακτικά αδύνατη λόγω αστάθμητων παραγόντων, ωστόσο το Υπουργείο επιστρατεύει το νέο ψηφιακό εργαλείο "Edu Plan" για την έγκαιρη πρόβλεψη των αναγκών και την ταχύτερη δυνατή τοποθέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη:

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Ανοιχτή επιστολή  προς τον ανώνυμο βαθμολογητή των Πανελλαδικών Εξετάσεων...

Οι 6 δεσμεύσεις Τσίπρα για την Παιδεία – Αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς και τέλος στις Πανελλαδικές

Οι συσκευές που δεν πρέπει να συνδέετε ποτέ σε πολύπριζο – Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση