Thumbnail
Στη Θεσσαλονίκη

Σε χρόνο ρεκόρ η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης εξιχνίασε την κλοπή που εξακολουθεί να συγκλονίζει την επιστημονική κοινότητα της χώρας. Τα πετρώματα με τις απολιθωμένες ανθρώπινες πατημασιές 5,7 εκατομμυρίων ετών, που εκλάπησαν από τον αρχαιολογικό χώρο στον Τράχηλο Κισσάμου, βρέθηκαν στην κατοχή ενός ατόμου στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Νέο Ρύσιο στην περιοχή της Θέρμης.  

Το νήμα της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγει το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου στο οποίο την περασμένη Τετάρτη καταγγέλθηκε η κλοπή. Υλικό και πληροφορίες που αξιοποίησε η Ασφάλεια Χανίων ,οδήγησαν σε έρευνες στη Θεσσαλονίκη και τελικά στη σύλληψη του ανθρώπου που φέρεται να εμπλέκεται στην αφαίρεση των πολύτιμων για τους παλαιοντολόγους ευρημάτων, που ενδέχεται να αλλάξουν τη γενικότερη θεώρηση για την προέλευση του ανθρώπου.

Πως ξετυλίχθηκε το νήμα

Σύμφωνα με πληροφορίες ,καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των αστυνομικών ερευνών, έπαιξε η αξιοποίηση στοιχείων που κατάφερε να συλλέξει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων. Ειδικότερα, φωτογραφίες των κλεμμένων τμημάτων των πετρωμάτων με τα απολιθωμένα ίχνη που βρέθηκαν όταν ερευνήθηκαν σπίτια στο Καστέλι και την ευρύτερη περιοχή της Κισσάμου σε συνδυασμό με πληροφορίες που είχαν οι αρχές, οδήγησαν στην προσαγωγή του άνδρα που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Παρέλαβε για φύλαξη τα κλεμμένα

Ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο συλληφθείς παρέλαβε για φύλαξη τα κλεμμένα πετρώματα με τις απολιθωμένες πατημασιές ,τα οποία αναμένεται να μεταφερθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στα Χανιά, οπότε και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από την Αστυνομία. Οι αρχές εξετάζουν την εμπλοκή και άλλων ατόμων.

Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε η απίστευτη κλοπή, το μέλος της ερευνητικής ομάδας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Χαράλαμπος Φασουλάς ,είχε τονίσει ότι το σύνολο της θέσης και των απολιθωμάτων έχει πλήρως αποτυπωθεί με χρήση λέιζερ και κάθε τμήμα της είναι άμεσα ταυτοποιήσιμο και αναγνωρίσιμο. Κάθε προσπάθεια διακίνησης, θα ήταν αδύνατη σύμφωνα με τον κ. Φασουλά.  

Η κινητοποίηση των αρχών για τον εντοπισμό των δέκα πετρωμάτων με τα απολιθωμένα ανθρώπινα ίχνη ήταν άμεση. Επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας βρέθηκαν στον Τράχηλο Κισσάμου και την ίδια στιγμή άρχισαν οι αστυνομικές έρευνες. Kάτοικος της περιοχής που συμμετείχε στις εργασίες για την κάλυψη του χώρου από τον οποίο αφαιρέθηκαν τα πετρώματα, τόνιζε μια ημέρα πριν την εξιχνίαση της κλοπής ότι «οι ενέργειες που έγιναν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, την αρχαιολογία , το δήμο και φυσικά από τις αστυνομικές υπηρεσίες ήταν συντονισμένες και άρα είναι δύσκολο η υπόθεση να μείνει στο σκοτάδι».

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιων των δικαστικών αρχών.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Πηγή: neakriti.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλαδικεσ 23.jpg
Πανελλήνιες 2025: Η απόφαση για τις αλλαγές στα Επιστημονικά πεδία
Αναλυτικά όσα ορίζει η απόφαση για τις αλλαγές στα Επιστημονικά Πεδία, που θα ισχύσουν από από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2025
Πανελλήνιες 2025: Η απόφαση για τις αλλαγές στα Επιστημονικά πεδία
Γεύμα
Αυτό συμβαίνει στο σώμα όταν πεινάμε και μυρίζουμε φαγητό
Επιστήμονες στο τμήμα έρευνας του μεταβολισμού του Ινστιτούτου Max Planck, έδειξαν σε πειράματα σε ποντίκια ότι οι προσαρμογές στα μιτοχόνδρια του...
Αυτό συμβαίνει στο σώμα όταν πεινάμε και μυρίζουμε φαγητό