Η δημιουργία 1.500 νέων θέσεων εργασίας μέσω της επένδυσης της ΔΕΗ με το AI GIGA Factory στη Δυτική Μακεδονία βρέθηκε στο επίκεντρο των ανακοινώσεων του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος παρουσίασε το νέο κύμα επενδύσεων που εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, εγκρίθηκαν 112 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ενισχυθούν με κρατική χρηματοδότηση 290 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την παραγωγική δραστηριότητα και την απασχόληση σε ολόκληρη τη χώρα.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, η επένδυση αυτή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας εποχής, καθώς αναμένεται να δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, μετατρέποντας την περιοχή σε στρατηγικό κόμβο ψηφιακών υποδομών για όλη την Ευρώπη.
«Στόχος είναι η σύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας με την πραγματική οικονομία και η επιστροφή των νέων επιστημόνων από το εξωτερικό», τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το κλειδί για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.
Αναπτυξιακός Νόμος: 290 εκατ. ευρώ κρατική ενίσχυση σε 112 σχέδια
Παράλληλα, το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε το «πράσινο φως» για 112 επενδυτικά σχέδια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ. Η κρατική συμμετοχή θα ανέλθει στα 290 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων να επιτυγχάνεται σε χρόνο-ρεκόρ 90 ημερών.
Πού κατευθύνονται τα κεφάλαια:
Περίπου το 50% των σχεδίων αφορά τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Έμφαση σε χημικά, τρόφιμα, μεταποίηση και μεταλλευτική δραστηριότητα.
Κρίσιμες τουριστικές επενδύσεις στο Βόρειο Αιγαίο.
Προαναγγέλθηκε ειδικό καθεστώς 150 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση των ΜμΕ με την AI μέσα στο 2026.

«Η μόνη ασφαλής Ελλάδα είναι η παραγωγική Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος, συμπληρώνοντας πως «στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες δουλειές ώστε να μείνουν τα νέα παιδιά στον τόπο καταγωγής τους».
Ηθική ΑΙ και έλεγχος της αγοράς: Οι επόμενες κινήσεις
Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ηθικές προκλήσεις της νέας τεχνολογίας, προτείνοντας στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση να προβλεφθεί ότι «η ΑΙ θα μείνει για πάντα ένα αντικείμενο που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος και όχι το αντίστροφο».
Στο μέτωπο της καθημερινότητας, ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε εξελίξεις από τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς, η οποία βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και αναμένεται να φέρει άμεσα αποτελέσματα κατά της αισχροκέρδειας.
Τέλος, αναφέρθηκε στη στρατηγική συμφωνία των Ναυπηγείων Ελευσίνας (ONEX) με την κορεατική Sung Shin RST για την παραγωγή τροχαίου υλικού, μια επένδυση που αναβαθμίζει τη χώρα σε διαμετακομιστικό κέντρο της Μεσογείου.
Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα
Σαρώνει το Voucher των 750€ - Έκτακτη Ενημέρωση με οδηγίες και τα 1500€
Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη
Διορίζονται όλοι το 2026 στα Δικαστήρια χωρίς όριο ηλικίας και πτυχίο - Αυτή είναι η εξεταστέα ύλη
Νίκος Μακρής