μαξίμου
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS
«Πληγή» που δεν κλείνει η υπόθεση των υποκλοπών για το Μαξίμου - Νέα λίστα με 38 ονόματα που παγιδεύτηκαν από το κακόβουλο λογισμικό - Περιλαμβάνονται στενοί συνεργάτες της κυβέρνησης, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις που αφορούν το σκάνδαλο των υποκλοπών. 

Με νέο δημοσίευμα, η εφημερίδα Documento αποκάλυψε νέα λίστα με 38 ονόματα που παγιδεύτηκαν από το σύστημα παρακολούθησης Predator μεταξύ των οποίων βρίσκονται στελέχη της ΕΥΠ, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες καθώς και συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα το ΒΗΜΑ αποκαλύπτει με ρεπορτάζ για το πώς έφτασε το Predator στην Ελλάδα.

Επιπλέον, αίσθηση έχει προκαλέσει η έρευνα των Reporters United και της «Εφ.Συν.» που δημοσιεύτηκε το Σάββατο για τις σχέσεις του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου με υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως και η υπόθεση με τις πλαστές ταυτότητες από την Ιταλία στην οποία φέρονται να εμπλέκονται επιχειρηματικοί συνεργάτες του. 

Στη νέα λίστα ξεχωρίζουν τα ονόματα του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, όπως επίσης και των Ακη Σκέρτσου, Γιάννη Παπαθανάση και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Από εκεί και πέρα τη λίστα συμπληρώνουν οι: Oρσάκη Ρουσσέτου (στενή συνεργάτιδα Μητσοτάκη), Ειρήνη Εξαρχου (συνεργάτιδα του Γρηγόρη Δημητριάδη, της οποίας η αδελφή ήταν γραμματέας του Κοντολέοντος στην ΕΥΠ), Θωμάς Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Ολύμπιος (ιδιοκτήτες της διαφημιστικής V+O που έχει πάρει πολλές αναθέσεις από το Δημόσιο) και η σύζυγος του πρώτου, Βασίλης Γκρίζης (ένας εκ των υποδιοικητών της ΕΥΠ), Χρήστος Αγραφιώτης (μέλος Δ.Σ. της εφημερίδας «Καθημερινή»), Χάρις Κούτση, Ελίνα Κυπραίου, Μιχάλης Μπεκίρης (συνεργάτες του πρωθυπουργού), Νίκος Σιγάλας (δεξί χέρι του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη), Σπύρος Καρανικόλας (πρώην στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.),

Στη λίστα των υπό παρακολούθηση προσώπων μέσω του predator υπάρχουν και πολλά ονόματα δημοσιογράφων ή τουλάχιστον ανθρώπων των media. Οπως αυτό του Χρήστου Αγραφιώτη, μέλους του Δ.Σ. της εφημερίδας Καθημερινή, του Φίλιππου Βρυώνη, ιδιοκτήτη του Epsilon, της Μαρίας Σαράφογλου, δημοσιογράφου στον ΑΝΤ1, του Σπύρου Σιδέρη, δημοσιογράφους στον Euractiv, του Σπύρου Κουσουλού, εκδότης της εφημερίδας ΜΠΑΜ και του Στέφανου Χίου, εκδότη του Μακελειού.

documneto-lista-predator

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» πρωταγωνιστής για την έλευση του παράνομου λογισμικού στη χώρα ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, όλα άρχισαν όταν τον Σεπτέμβριο του 2019 δύο ισραηλινοί επιχειρηματίες, ο Σαχάκ Αβνί και ο Ταλ Ντιλιάν, έφτασαν από την Κύπρο στην Ελλάδα με σκοπό να πουλήσουν στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες το λογισμικό της εταιρείας Intellexa.

Η πρώτη επαφή με τους Μπίτζιο και Λαβράνο γίνεται στην έδρα εταιρείας στο Χαλάνδρι. Οι πολυετείς σχέσεις Λαβράνου με τον ανιψιό του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε τοποθετήσει τον εκλεκτό του στην ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, ήταν ο καταλύτης των εξελίξεων για την εγκατάσταση και λειτουργία του κέντρου των παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, η πρώτη ενεργοποίηση του Predator έγινε στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή από τα τέλη κιόλας του 2019, με πρώτο στόχο την παρακολούθηση ενός αλλοδαπού για λόγους εθνικής ασφάλειας.

 

150 με 200 στόχοι παρακολούθησης ετησίως

Μετά την αποτυχία του πρώτου εγχειρήματος το «κέντρο» φαίνεται να παίρνει μπροστά… και οι στόχοι του λογισμικού σημειώνουν αλματώδη αύξηση με τις δυνατότητες παρακολούθησης να φτάνουν τις 150 έως 200 ετησίως.

Τη σκυτάλη από εκείνο το σημείο και έπειτα παίρνει ο Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος με τις μεθοδεύσεις του Γιάννη Λαβράνου γίνεται ο βασικός μέτοχος της Intellexa η οποία μετακομίζει στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κέντρο των Αβνί, Μπίτζιου, Λαβράνου, Κοντολέοντα και Δημητριάδη άνοιξε τη βεντάλια των παρακολουθήσεων και εκτός ζητημάτων εθνικής ασφάλειας με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε υπουργούς που δεν φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το «παράκεντρο», όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Με πληροφορίες από Documento, tovima.gr, Efsyn

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη

Βαθμολογίες κάτω από τη βάση... να φάνε και οι κότες! Μα τι συμβαίνει επιτέλους;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

akinita.jpg
Νέα ετήσια επιδότηση ενοικίου έως 800 ευρώ – Ποιοι δικαιούνται την ενίσχυση
Οικονομική ανάσα για τους ενοικιαστές κύριας ή φοιτητικής κατοικίας φέρνει νέα ρύθμιση που προβλέπει ετήσια επιδότηση ενοικίου χωρίς αίτηση. Πότε...
Νέα ετήσια επιδότηση ενοικίου έως 800 ευρώ – Ποιοι δικαιούνται την ενίσχυση
zaxaraki
Live από τη Βουλή: Ειδική συζήτηση για το «Εθνικό Απολυτήριο» με τη Σοφία Ζαχαράκη, κόμματα και Γ. Μπαμπινιώτη
Δείτε LIVE από τη Βουλή: Ειδική συζήτηση για το Εθνικό Απολυτήριο 2025 – Νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη,...
Live από τη Βουλή: Ειδική συζήτηση για το «Εθνικό Απολυτήριο» με τη Σοφία Ζαχαράκη, κόμματα και Γ. Μπαμπινιώτη
sia anagnostopoulou
Αναγωνστοπούλου σε Ζαχαράκη για «Ιντιφάντα»: «Ποια είναι τα κριτήρια για την αφαίρεση του κειμένου;»
Επίκαιρη ερώτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου, βουλεύτριας της Νέας Αριστεράς: «Αφαίρεση κειμένου με ιστορική αναφορά στην Ιντιφάντα από σχολικό...
Αναγωνστοπούλου σε Ζαχαράκη για «Ιντιφάντα»: «Ποια είναι τα κριτήρια για την αφαίρεση του κειμένου;»
εκπαιδευτικοί
ΣΑΕΚ: Χιλιάδες εκπαιδευτές παραμένουν απλήρωτοι και χωρίς συμβάσεις - Στη Βουλή η ερώτηση
Εκπαιδευτικοί εργάζονται μήνες απλήρωτοι χωρίς συμβάσεις και ασφάλιση – Ζητούνται άμεσες λύσεις για την αναβάθμιση και σταθεροποίηση της Δημόσιας...
ΣΑΕΚ: Χιλιάδες εκπαιδευτές παραμένουν απλήρωτοι και χωρίς συμβάσεις - Στη Βουλή η ερώτηση