Η ΕΕ σε κρίση εμπιστοσύνης. Η απάντηση και στο βρετανικό δημοψήφισμα πρέπει να είναι η προσπάθεια για δικαιότερη, δημοκρατικότερη και διαφανέστερη Ευρώπη, λέει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Παράλληλα τονίζει στα «ΝΕΑ» την ανάγκη να ανανεώσει και να επικαιροποιήσει η ΕΕ την υπόσχεση ευημερίας στους πολίτες της, με πρώτο μέλημα την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους που μαστίζει χώρες όπως η Ελλάδα. Ο Γκάμπριελ ως πρόεδρος του SPD ενδιαφέρεται σαφώς και για την πορεία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, στον προθάλαμο της οποίας βρίσκεται συχνά τελευταία ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Προτιμά ωστόσο να παραμείνει υπουργός Οικονομίας και τονίζει το ενδιαφέρον για τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας με προνομιακό πεδίο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες η Γερμανία πρωτοστατεί.
Κύριε Γκάμπριελ, το Brexit έθεσε σε κίνηση μια διαδικασία που απειλεί να οδηγήσει σε διάλυση την ΕΕ. Ανεξάρτητα από τα αίτια που ώθησαν τους Βρετανούς στην απόφαση αυτή, ακούγονται εναλλακτικές προτάσεις για «περισσότερη», «λιγότερη», «επιτυχημένη», «καλύτερη» Ευρώπη, ενώ η συνάντηση των έξι ιδρυτικών μελών των Κοινοτήτων στο Βερολίνο επανέφερε στην επιφάνεια την «Ευρώπη του πυρήνα». Εχει μέλλον η ΕΕ των 27 ή μένουν μόνο τα μοντέλα του παρελθόντος;
Εχουμε κοινή υποχρέωση να προχωρήσουμε στην εξέλιξη της ΕΕ. Χρειαζόμαστε ξανά περισσότερη ανάπτυξη και οικονομική ανάκαμψη. Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την υπόσχεση ευημερίας και να ενισχύσουμε το αναπτυξιακό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Ευρώπη είναι μια υπόσχεση ευημερίας, ελευθερίας, δημοκρατίας και ειρήνης. Αυτό πρέπει να γίνει ξανά περισσότερο εμφανές, διότι πολλοί πολίτες στην Ευρώπη έχασαν την εμπιστοσύνη τους πως η ΕΕ μπορεί να τηρήσει αυτή την υπόσχεση. Οταν στην Ελλάδα έχουμε ανεργία 25% και στους νέους 50%, είναι σαφές ότι οι άνθρωποι θα έχουν αμφιβολίες.
Και ποια είναι η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί;
Πρέπει η Ευρώπη να γίνει δικαιότερη, δημοκρατικότερη και διαφανέστερη. Πρέπει να κατορθώσουμε να συνδέσουμε την ΕΕ με την ελπίδα για καλύτερη ζωή. Και για να το επιτύχουμε, πρέπει να εργαστούμε σε πολλά επίπεδα. Η Ελλάδα π.χ. χρειάζεται προοπτική για την οικονομία της, νέες πρωτοβουλίες για επενδύσεις. Για αυτό και προσκάλεσα περίπου 40 γερμανούς επιχειρηματίες με προγράμματα και ιδέες. Με συνόδευσαν στην Αθήνα για να ενισχύσουν τις σχέσεις προς όφελος και των δύο πλευρών και να συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση τι μπορούν να κάνουν οι δύο χώρες, ούτως ώστε οι πολίτες στην Ελλάδα να έχουν καλύτερη οικονομική προοπτική.
Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα ακούγεται σχεδόν παντού στην Ευρώπη το αίτημα για δημοψήφισμα, ακόμα και στη Γερμανία. Αλλάζει το Brexit τον χαρακτήρα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη;
Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ. Και έχουμε κοινή υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να μη χάσουμε αυτή τη μοναδική Κοινότητα εξαιτίας του εθνικισμού, της μικροψυχίας και αλληλοκατηγοριών. Η ΕΕ βιώνει μια κρίση εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα όμως είναι και ευκαιρία για μια νέα αρχή για την Ευρώπη. Εχω υποβάλει από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου συγκεκριμένες προτάσεις. Ζητούμενο είναι να γίνουν η ΕΕ και η ευρωζώνη δημοκρατικότερες, να ενδυναμωθούν οι αναπτυξιακές πτυχές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να ενισχυθεί το «Ταμείο Γιούνκερ» για να μπορέσουμε να επενδύσουμε περισσότερα.
Η έξοδος της Βρετανίας τροφοδοτεί τον φόβο ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει σε νέα φάση αστάθειας. Υπάρχει κίνδυνος με το Brexit να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη και το Grexit;
Η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ. Το Grexit δεν τίθεται σε συζήτηση. Για αυτό ζητούμενο τώρα είναι να δοθεί προοπτική στην Ελλάδα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: ένα σημαντικό σκέλος της επίσκεψής μου είναι το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη Γερμανία κατορθώσαμε να δρομολογήσουμε τη μεγάλη στροφή στην ενέργεια. Πάνω από 30% του ηλεκτρικού ρεύματος προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην Ελλάδα, οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες. Η χώρα έχει μεγάλο δυναμικό, πρόκειται για τεράστια αγορά ανάπτυξης στην Ελλάδα, που είναι ταυτόχρονα και οικολογική. Θέλω η Γερμανία και η Ελλάδα να συνεργαστούν στενά και είχα μία σειρά από επιχειρήσεις στην αποστολή μου, οι οποίες θέλουν ακριβώς το ίδιο. Θέλουν να επενδύσουν και ακριβώς τέτοιες ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιήσουμε.
Εδώ και πάνω από έναν χρόνο υπήρχε «σιγή ασυρμάτου» ανάμεσα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας και στην ελληνική κυβέρνηση. Εγκαινιάσατε με την επίσκεψή σας μια νέα φάση στη διμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας;
Δεν υπήρξε «σιγή ασυρμάτου». Είχαμε πάντα επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον, για αυτό και ήταν σημαντική αυτή η επίσκεψη, για να δώσει νέα δυναμική. Οι συνομιλίες μου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Οικονομίας και Ενέργειας, αλλά και με επιχειρηματίες και νεολαίους μού έδειξαν ότι το ταξίδι αυτό ήταν καλό και σημαντικό.
Προχωράμε μπροστά ακόμη και αν η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει δύσκολη.
Πηγή: tanea.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη