Του Χρήστου Κωστόπουλου
Η επόμενη μέρα μετά την «ανατροπή» Μόρσι, φέρνει στην εξουσία την ηγεσία του στρατού με αποτέλεσμα την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης εν μέσω ανακατατάξεων σε όλη την Μέση Ανατολή.
Αλλά κατά πόσο μπορεί να αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το Πεντάγωνο και για το γεωπολιτικό ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, η διαχείριση της κατάστασης από τη μεταβατική κυβέρνηση της στρατιωτικής ηγεσίας;
Ο αιγυπτιακός στρατός είναι ένας από τους καλύτερους «φίλους» της Αμερικής σε όλο τον αραβικό κόσμο. Όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ επέβαλαν την σταθεροποίηση στην περιοχή για πάνω από 30 χρόνια, έχοντας ως εκτελεστικό βραχίονα το στρατό της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας, με εκπαίδευση από την Ουάσιγκτον.
Εκτός από την αγορά όπλων για λογαριασμό της Αιγύπτου όπως τεθωρακισμένα τύπου M1 Abrams και εκατοντάδων μαχητικών αεροσκαφών F 16, οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την εκπαίδευση των αιγυπτιακών στρατευμάτων. Ο Επικεφαλής του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, είναι απόφοιτος της Αμερικάνικης στρατιωτικής Ακαδημίας της Πενσυλβάνια ενώ ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας της Αιγύπτου βρισκόταν συχνά στις ΗΠΑ ως αξιωματικός σύνδεσμος. Αντίστοιχα και ο πρόσφατα συνταξιοδοτημένος αρχηγός του ναυτικού, έκανε εκατοντάδες περιοδείες στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.
Πάνω από 500 αξιωματικοί του Αιγυπτιακού στρατού αποφοιτούν από τις Αμερικάνικες στρατιωτικές ακαδημίες κάθε χρόνο. Υπάρχει μέχρι και ειδικός ξενώνας στη βορειοδυτική Ουάσιγκτον, όπου μένουν οι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κάθε φορά που επισκέπτονται την αμερικάνικη πρωτεύουσα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αιγυπτιακός στρατός είναι από τα πιο ισχυρά κομμάτια της αιγυπτιακής κοινωνίας καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις ελέγχει έως και το 40% της οικονομίας, έχοντας και το αντίστοιχο μερίδιο ευθύνης για τα αίτια που βγάζουν τους Αιγύπτιους στο δρόμο.
Για δύο χρόνια μετά και την πτώση του Μπουμπάρακ, ο Ομπάμα συνέχισε να είναι γενναιόδωρος, δίνοντας 1,3 δις στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο. Το ποσό αυτό παρέχεται κάθε χρόνο από το 1987, κάνοντας την Αίγυπτο τη μεγαλύτερη σε χρηματοδότηση για στρατιωτικές δαπάνες χώρα στον κόσμο μετά το Ισραήλ.
«Αν και δεν υπάρχουν επαληθεύσιμα στοιχεία επί του συνόλου των αιγυπτιακών στρατιωτικών δαπανών, εκτιμάται ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ καλύπτει το 80% του κόστους για την προμήθεια όπλων του Υπουργείου Άμυνας», σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου πάνω στις σχέσεις Αμερικής και Αιγύπτου.
Υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται πολύ δύσκολο να υπάρξει πραγματική λύση στα προβλήματα του αιγυπτιακού λαού, ιδιαίτερα όταν τις εξελίξεις θα τις καθορίσει η ηγεσία του στρατού. Το ερώτημα, θα κληθεί να απαντήσει και πάλι ο αιγυπτιακός λαός, ο οποίος χωρίς μια εθνικά ανεξάρτητη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και σε αντιπαραθετική κατεύθυνση με τα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, θα συνεχίσει να βιώνει τα καταστροφικά αποτελέσματα της ίδιας πολιτικής.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη