Πανελλήνιες 2022-Τα θέματα και οι επιδόσεις των υποψηφίων: Μια περίεργη σχέση που φέτος θα έχει πολλές εκπλήξεις
Οι εκτιμήσεις για τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και για τις επιδόσεις των υποψηφίων

Ενώ συνεχίζεται η βαθμολόγηση των γραπτών της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, των Αρχαίων, των Μαθηματικών και της Βιολογίας, ολοκληρώθηκε, χθες Τετάρτη 8 Ιουνίου (τρίτη και προτελευταία μέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων),  η εξέταση πάνω από 70.000 υποψηφίων του Γενικού Λυκείου (τελειόφοιτων και απόφοιτων) στα Λατινικά, για την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, στη Χημεία, για τις Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και στην Πληροφορική, για την Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Οι εκτιμήσεις για τα θέματα και τις επιδόσεις στα Λατινικά

Να θυμίσουμε ότι πέρσι, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2021 οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάστηκαν στην Κοινωνιολογία, ενώ οι φετινοί υποψήφιοι στα Λατινικά.

Τα τρία αποσπάσματα τα οποία κλήθηκαν να μεταφράσουν οι υποψήφιοι προέρχονται από τα κείμενα 16, 36 και 45 του σχολικού εγχειριδίου.

Οι ασκήσεις γραμματικής και συντακτικού προϋπέθεταν καλή γνώση της γραμματικής και των συντακτικών φαινομένων (ανάλυση μετοχών και τροπή πλαγίου λόγου σε ευθύ). Τα θέματα της γραμματικής Γ1 και Γ2 κάλυπταν όλη την ύλη, ήταν απαιτητικά και για καλά προετοιμασμένους μαθητές. Τα θέματα του συντακτικού θεωρήθηκαν ευκολότερα.

Το θέμα Β1 αφορούσε την εισαγωγή, η οποία εξετάστηκε με τη μορφή αντιστοίχισης και η απάντηση απαιτούσε επαρκή γνώση και αφομοίωση της εισαγωγής.

Το θέμα Β2 εξέταζε την ετυμολογία πέντε λέξεων της Λατινικής γλώσσας με λέξεις της Νέας Ελληνικής, ενώ τα θέματα  Γ1 και Γ2 αφορούσαν γραμματικές ασκήσεις.

Τα θέματα Δ1α, Δ1.β., Δ2α και Δ2β. αφορούσε την εξέταση του συντακτικού των κειμένων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βαθμολογητών τα θέματα στα Λατινικά κρίνονται μέτριας δυσκολίας και υπάρχει η εκτίμηση ότι οι επιδόσεις των περισσότερων των υποψηφίων θα κινηθεί στη βαθμολογική κλίμακα του 10-15 ενώ πάνω από το 30% εκτιμάται ότι θα είναι τα γραπτά κάτω από τη βάση.

Χημεία: Πιο εύκολα φέτος από πέρσι

Τα θέματα κάλυπταν όλο το φάσμα της ύλης, κρίνονται ελαφρά ευκολότερα από τα περσινά αν και είχαν ορισμένα αρκετά απαιτητικά ερωτήματα. Για παράδειγμα Το θέμα  Α κρίθηκε ελαφρώς  πιο  δύσκολο  από  το  περσινό, το  Α5  είχε  παγίδα, το Β4 ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό, όπως και το Γ2, το Γ3, το Δ1, το Δ2  και το Δ3

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών για τις πανελλήνιες εξετάσεις στο μάθημα της Χημείας σημειώνει ότι «τα θέματα ήταν όπως “έπρεπε” να είναι, ακολουθώντας την πρακτική της περσινής χρονιάς. Προσέγγιζαν το σχολικό βιβλίο και ο χρόνος του τριώρου που δόθηκε κρίνεται αρκετός για την έκταση των θεμάτων και για τη σωστή προσέγγιση των απαντήσεων»

Οι πρώτες εκτιμήσεις βαθμολογητών συγκλίνουν στο ότι τα γραπτά κάτω από τη βάση θα κινηθούν περίπου στα 2/5 του συνόλου των γραπτών.

Πληροφορική: Πιο δύσκολα τα φετινά θέματα από τα περσινά

Τα φετινά θέματα πληροφορικής εστίασαν σε αρκετά μεγάλο ποσοστό στα νέα κομμάτια της ύλης όπως ο αντικειμενοστραφής προγραμματισμός και οι δυναμικές δομές δεδομένων, δυαδικών δέντρων και λιστών. Σύμφωνα με βαθμολογητές υπήρχε φέτος μια μετατόπιση στο βαθμό δυσκολίας από τα προβλήματα (Θέμα Γ και Δ), που παραδοσιακά δυσκολεύουν το μαθητή, στη θεωρία (Θέμα Α και Β) στην όποια πάντα ελπίζει ο μαθητής να έχει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο μάθημα.

Αυτό το στοιχείο εκτιμάται ότι θα δυσκόλεψε πολλούς υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής και θα οδηγήσει περίπου το 45% των γραπτών σε βαθμολογίες κάτω από τη βάση. 

Να το ξαναπούμε: Αν σε προηγούμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις οι εκτιμήσεις για «βατά», «απαιτητικά», «εύκολα» ή «δύσκολα» θέματα δεν απαντούσαν στο ερώτημα «για ποιον;» (θεωρώντας τους υποψήφιους ως βιολογική έννοια και αφαιρώντας τα κοινωνικά τους χαρακτηριστικά) με αποτέλεσμα να «σπάνε τα μούτρα τους» στις επιδόσεις των υποψηφίων, φέτος τα πράγματα με τις εκτιμήσεις γίνονται ακόμη περισσότερο προβληματικά. Και αυτό καθώς κάτω από τις ιδιαίτερες μαθησιακές συνθήκες των τριών σχεδόν τελευταίων χρόνων δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πως θα ανταποκριθούν οι υποψήφιοι στα θέματα των Πανελλαδικών και πως θα διαμορφωθούν οι επιδόσεις τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε εκπλήξεις.

Αυλαία την Παρασκευή για τις Πανελλαδικές των υποψηφίων των ΓΕΛ

Σήμερα Πέμπτη, 9 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάζονται σε Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης, ενώ την Παρασκευή 10 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ ολοκληρώνουν τα εξεταζόμενα μαθήματα προσανατολισμού με Ιστορία,  Φυσική και Οικονομία.

Οι μαθητές των ΕΠΑΛ τελειώνουν με τις εξετάσεις στις 17 Ιουνίου και ακολουθούν τα Ειδικά Μαθήματα μεταξύ 18 και 30 Ιουνίου, τόσο για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, όσο και των ΕΠΑΛ.

Οι βαθμολογίες αναμένεται να ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν και τα Ειδικά Μαθήματα, ενώ οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

amfitheatro-aei.jpg
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Ανακλήθηκε η διαγραφή φοιτητή
Ο φοιτητής, ο οποίος είχε ήδη ολοκληρώσει δύο ακαδημαϊκά έτη, διέκοψε τη φοίτησή του προκειμένου να εγγραφεί στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών...
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Ανακλήθηκε η διαγραφή φοιτητή