Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Πανελλήνιες 2021: Τα θέματα των 5 τελευταίων ετών στο ΑΟΘ
Alexandros Michailidis / SOOC
Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων των πέντε τελευταίων ετών στο μάθημα αρχές οικονομικής θεωρίας

Λιγότερο από δύο εβδομάδες μας χωρίζει πλέον από την έναρξη των πανελλήνιων εξετάσεων, όπου και φέτος 100.000 περίπου υποψήφιοι θα διαγωνιστούν για μία από τις 77.415 διαθέσιμες θέσεις στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινάνε με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στα Γενικά Λύκεια στις 14 Ιουνίου. Αντίστοιχα, η αυλαία ανοίγει για τα ΕΠΑΛ στις 15 Ιουνίου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Να τονίσουμε, για ακόμα μία φορά, ότι φέτος οι υποψήφιοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυξημένες δυσκολίες που έχουν να κάνουν τόσο με τις αλλαγές που εισήγαγε το Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή υποψηφίων στα ΑΕΙ, όσο και με τις επιπτώσεις της πανδημίας στους μαθητές.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι μαθητές φέτος έχουν διανύσει τα δύο τρίτα της χρονιάς διδασκόμενοι αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης. Αυτός από μόνος του είναι ένα επιβαρυντικός παράγοντας και δεν μένουν παρά μόνο λίγες ημέρες για να δούμε πόση σημασία έχει παίξει τελικά στην καλή προετοιμασία των μαθητών.

Επιπλέον, όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού, οι μαθητές φέτος έχουν ένα επιπλέον άγχος που αφορά το τι θα γίνει σε περίπτωση, είτε που οι ίδιοι νοσήσουν, είτε που έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος

Οι πανελλήνιες εξετάσεις θα διεξαχθούν φέτος σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο οι μαθητές θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις με βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test), ενώ αν κάποιος διαγνωστεί θετικός θα πρέπει να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Η συμμετοχή στις επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τον κορονοϊό, προβλέπεται μόνο εφόσον υπάρχει εργαστηριακά αποδεδειγμένη ασθένεια COVID-19 του ίδιου του υποψηφίου.

Να σημειωθεί πως οι υπόλοιποι υποψήφιοι ή/και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή στις εξετάσεις, με την προσκόμιση αρνητικού τεστ.

Ακόμα και σε περίπτωση που κάποια περιοχή της χώρας χαρακτηριστεί «κόκκινη» εν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά με την προσκόμιση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test) από υποψήφιους και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τι ακόμα πρέπει να περιμένουν οι υποψήφιοι

Εκτός από τον κορονοϊό όμως οι υποψήφιοι φέτος θα «αναμετρηθούν» με την θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας καθώς τον μειωμένο αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκύπτει αφού ολοκληρωθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή.

Από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις επιστρέφουν και οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα.

Τέλος, μειωμένος σε σχέση με πέρσι θα είναι αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, αφού όπως ανακοινώθηκε ότι στα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν 77.415 υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων, έναντι των 77.970 θέσεων που υπήρχαν πέρσι. Αυτό ισοδυναμεί με 500 θέσεις λιγότερες από το 2020.

Σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις η συνάρτηση όλων των παραπάνω με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αναμένεται να αφήσει εκτός Πανεπιστημίων 30.000 υποψήφιουςπολλοί εκ των οποίων θα έχουν βαθμούς και μόρια άνω των 10.000.

Τα θέματα των 5 τελευταίων ετών

To alfavita συγκέντρωσε τα θέματα του ΑΟΘ που έχουν «πέσει» στις πανελλήνιες εξετάσεις τα τελευταία 5 χρόνια, καθώς και τις λύσεις αυτών, δίνοντας ένα ακόμα «εργαλείο» προετοιμασίας στους μαθητές και υποψηφίους των γενικών λυκείων.

Επιπλέον, για ακόμα καλύτερη προετοιμασία οι υποψήφιοι μπορούν να δοκιμάσουν να λύσουν τα θέματα προσομοίωσης για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2021, ΕΔΩ.

2020

Τα θέματα των πανελλαδικών 2020 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας 

Οι λύσεις των πανελλαδικών 2020 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας 

2019

Τα θέματα των πανελλαδικών 2019 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας 

Οι λύσεις των πανελλαδικών 2019 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

2018

Τα θέματα των πανελλαδικών 2018 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας 

Οι λύσεις των πανελλαδικών 2018 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

2017

Τα θέματα των πανελλαδικών 2017 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας 

Οι λύσεις των πανελλαδικών 2017 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

2016

Τα θέματα των πανελλαδικών 2016 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας 

Οι λύσεις των πανελλαδικών 2016 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εμβόλιο κορονοϊού: Τρίτη δόση τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού

Τσανακλίδου: Ένα τηλεσκουπίδι μπήκε λέει με μπράβους σε παράσταση και τη διέκοψε

ΑΣΕΠ - ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι Προκηρύξεις για 4.416 νέες προσλήψεις - Που κάνετε αίτηση

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

emvolio koronoiou
Τρίτη δόση εμβολίου: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού
Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού η τρίτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού
Τρίτη δόση εμβολίου: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού
Τσανακλίδου: Ένα τηλεσκουπίδι μπήκε λέει με μπράβους σε παράσταση και τη διέκοψε
Ξέσπασε η Τάνια Τσανακλίδου για το αδιανόητο περιστατικό που σημειώθηκε κατά τη χθεσινή παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου
Τσανακλίδου: Ένα τηλεσκουπίδι μπήκε λέει με μπράβους σε παράσταση και τη διέκοψε
Μάριος Θεμιστοκλέους
Εμβόλιο κορονοϊού: Τρίτη δόση τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού
Τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για τους 18 και άνω
Εμβόλιο κορονοϊού: Τρίτη δόση τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού
Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣΤΕ
ΣτΕ: Συνταγματικό το νέο εργασιακό καθεστώτος εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συνταγματική την αναμόρφωση του εργασιακού καθεστώτος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που έγινε με τον νόμο 4713/2020 - Είχε...
ΣτΕ: Συνταγματικό το νέο εργασιακό καθεστώτος εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών