Πανελλαδικές και νέο μηχανογραφικό 
Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν τα νέα μηχανογραφικά που αναρτήθηκαν στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας, στο σύνδεσμο Εξετάσεις 

Της Χρύσας Βαϊνανίδη

Μάχη για μία θέση στις 432 Σχολές που συμπεριλαμβάνονται στο φετινό μηχανογραφικό δίνουν οι περίπου 100.000 υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Η αυλαία άνοιξε την Πέμπτη για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων, ενώ την Παρασκευή ξεκινούν οι εξετάσεις τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.

Προς το παρόν το ενδιαφέρον των υποψηφίων είναι στραμμένο στη διαδικασία των εξετάσεων και στις επιδόσεις τους, ωστόσο η συμπλήρωση του φετινού μηχανογραφικού απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω των ριζικών αλλαγών στο τοπίο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μελετήσουν τα νέα Τμήματα, που φτάνουν τα 125, και να προσέξουν εκείνα που συγχωνεύθηκαν, μετονομάστηκαν ή διασπάστηκαν (Δείτε εδώ αναλυτικά τα νέα Τμήματα ανά ΑΕΙ)
 
Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων, ενώ η ανακοίνωση των βαθμολογιών γίνεται συνήθως στο τέλος Ιουνίου. Μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού και τις σχετικές προθεσμίες.

Μέχρι τότε, οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν τα νέα μηχανογραφικά που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, στο σύνδεσμο Εξετάσεις. Ειδικότερα δημοσιοποιήθηκαν: 

- Το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 4 Επιστημονικά Πεδία, για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταίο έτος συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2018 (πατήστε εδώ)

- Το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 5 Επιστημονικά Πεδία, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2017 (πατήστε εδώ)

- Το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑ.Λ. 2019 για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταία έτη συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. το 2017 και το 2018 (πατήστε εδώ)

Οδηγίες Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού Δελτίου

Κάθε υποψήφιος μπορεί να επιλέξει μέχρι και δύο επιστημονικά πεδία και όσες σχολές επιθυμεί από κάθε επιστημονικό πεδίο. Δεν υπάρχει περιορισμός στο συνολικό πλήθος των σχολών που θα επιλέξει ο κάθε υποψήφιος. Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να επιλέξει ακόμα και όλες τις σχολές που βρίσκονται στα δύο επιστημονικά πεδία της επιλογής του.

Στη συνέχεια ο υποψήφιος καλείται να ταξιμονήσει με αριθμητική κλίμακα τις σχολές, ανάλογα με τις επιθυμίες του, όπου το 1 αντιστοιχεί στην πρώτη επιθυμητή σχολή, το 2 στη δεύτερη κ.ο.κ. Η σειρά της αρίθμηση των σχολών εναπόκειται καθαρά στην επιθυμία του υποψηφίου, ανεξάρτητα από το πεδίο που βρίσκονται οι σχολές. Είναι δυνατό δηλαδή να δηλωθεί μία σχολή από ένα επιστημονικό πεδίο, στη συνέχεια 5 σχολές του άλλου πεδίου, μετά 3 σχολές του 1ου πεδίου κ.ο.κ.

Προσοχή χρειάζεται ώστε να μη δοθεί ίδιος αριθμός σε δύο ή περισσότερες σχολές, όπως και να μην υπάρξουν κενά στην αρίθμηση με την παράλειψη κάποιου αριθμού.

Με την ταξινόμηση των σχολών ο κάθε υποψήφιος δηλώνει την προτεραιότητα που δίνει στην κάθε σχολή. Έτσι αν για παράδειγμα συγκεντρώσει μόρια εισαγωγής που του προσφέρουν εισαγωγή στη σχολή της 4ης επιλογής του, θα εισαχθεί στη σχολή της 4ης επιλογής, ανεξάρτητα από το εάν "έπιανε" και την 5η επιλογή. Ευνόητο είναι ότι δεν μπορεί να εισαχθεί υποψήφιος σε σχολή που δεν έχει δηλώσει στο μηχανογραφικό δελτίο, ανεξάρτητα από τη βάση εισαγωγής στη σχολή.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον τελευταίο εισαγόμενο στο τμήμα, προηγείται όποιος έχει μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στα δύο μαθήματα με αυξημένους συντελεστές βαρύτητας του Πεδιου. Σε νέα ισοβαθμία, εισάγεται όποιος έχει μεγαλύτερο το διπλάσιο άθροισμα των γραπτών βαθμών στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του Πεδίου. Σε τρίτη νέα ισοβαθμία εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες ανεξάρτητα από τη σειρά που δήλωσε ο καθένας το τμήμα αυτό. Σε περίπτωση τρίτης ισοβαθμίας μόνο σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές ή Πυροσβεστικές Σχολές, λαμβάνεται υπόψη η σειρά προτίμησης, και προηγείται όποιος δήλωσε τη σχολή με προγενέστερη προτίμηση. Αν και πάλι υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγεται όποιος έχει μεγαλύτερο βαθμό στο μάθημα με το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας του πεδίου.

Σχολές που απαιτούν την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες, δηλώνονται μόνο εάν ο υποψήφιος είχε δηλώσει εξέταση στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα. Εάν δεν είχε δηλωθεί εξέταση στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα της κάθε σχολής τότε δεν μπορούν να δηλωθούν αυτές οι Σχολές.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπεται να δηλωθεί τμήμα στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένος κάποιος υποψήφιος.


Δείτε επίσης:

Δωρεάν Συμβουλές συμπλήρωσης Μηχανογραφικού σε χιλιάδες μαθητές

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙ
Μ-Λ ΚΚΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και ποια θα είναι η επόμενη μέρα
Η Συρία στο στόχαστρο ιμπεριαλιστών, σιωνιστών και τζιχαντιστών που την καταστρέφουν και την διαμελίζουν
Μ-Λ ΚΚΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και ποια θα είναι η επόμενη μέρα
χοιτ
Χοιρινά παϊδάκια με καρύδια και σύκα: Μια υπέροχη συνταγή
Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για ιδιαίτερες περιστάσεις, είτε πρόκειται για ένα γιορτινό τραπέζι είτε για έναν ρομαντικό δείπνο, και σίγουρα θα...
Χοιρινά παϊδάκια με καρύδια και σύκα: Μια υπέροχη συνταγή