Thumbnail
Η «οροφή» στις Ιατρικές Σχολές αναμένεται να ψηλώσει γιατί οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα στη Φυσική

Φέτος το alfavita κυκλοφόρησε τον "Οδηγό Σπουδών και Επαγγέλματος 2016 - ΑΕΙ, ΤΕΙ, Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές" (400 σελίδες) με την υπογράφη του εκπαιδευτικού αναλυτή Χρήστου Κάτσικα.  Ο οδηγός αυτός περιλαµβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος φοιτητής για όλα τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕ στην Ελλάδα. Μπορείτε να προμηθευτείτε τον οδηγό εδώ

Το alfavita προώθησε από την περασμένη Τετάρτη μια ειδική εφαρμογή σε ένα ειδικό template για να μπορεί ο μαθητής να υπολογίσει τα μόριά του.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις βάσεις του 2015 ανά τμήμα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η ακτινογραρφία των στατιστικών στοιχείων

Βουτιά των βάσεων στις Παιδαγωγικές Σχολές, πτώση στις Οικονομικές, εκπλήξεις στις Πολυτεχνικές, άνοδο στις Ιατρικές και αυξομειώσεις στις Νομικές και Φιλολογικές προοιωνίζονται τα βαθμολογικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Αναλυτικότερα:

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Στις σχολές υψηλής ζήτησης όπως η Νομική, Ψυχολογίας, ΜΜΕ, κ.λπ. θα δούμε μικρές διαφοροποιήσεις από πέρυσι γιατί οι επιδόσεις δεν εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις. Το 1ο Πεδίο αποδεικνύεται φέτος και το περισσότερο ασαφές ως προς την κίνηση των βάσεων. Σε άλλες σχολές θα εμφανιστεί άνοδος και αλλού πτώση , ενώ οι διαφορές είναι μικρές ώστε να μπορεί να εξαχθεί ακριβής πρόβλεψη. Οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα στα Αρχαία Ελληνικά (2,78% φέτος έναντι 0,95% πέρυσι) ενώ χειρότερα στην Ιστορία Προσανατολισμού (11,65% φέτος έναντι 13,38% πέρυσι) στην κλίματα βαθμολογίας 18.20. Στις σχολές μεσαίας ζήτησης οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα γιατί οι βαθμολογίες δεν παρουσιάζουν αξιόλογες μεταβολές. Όσοι επέλεξαν τη Βιολογία Γενικής Παιδείας για να διεκδικήσουν μια θέση στα παραϊατρικά επαγγέλματα, θα συναντήσουν αυξημένες βάσεις γιατί τα τμήματα αυτά έχουν επιλεγεί από περισσότερους υποψηφίους.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο πεδίο αυτό αναμένεται η εμφάνιση ενός από τα παράδοξα του νέου εξεταστικού συστήματος: Στις σχολές υψηλής ζήτησης όπως οι Πολυτεχνικές, Φυσικής και άλλες, παρότι στη Φυσική Προσανατολισμού το ποσοστό των αριστούχων από 5,18% εκτοξεύτηκε στο 27,88% δεν θα παρουσιαστεί αισθητή αύξηση βάσεων! Θα οδηγήσει σε αυξομειώσεις που σε άλλες περιζήτητες σχολές θα προκαλέσουν μικρή άνοδο βάσεων και σε ΄΄άλλες μικρή πτώση, επειδή ο αριθμός των υποψηφίων είναι αισθητά μικρότερα, πάνω από 50%, σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα! Η γενική τάση είναι στις περισσότερες σχολές και ιδιαίτερα στις περιφερειακές θα εμφανιστεί αξιοσημείωτη πτώση. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι των Ιατρικών Σχολών επέλεξαν να εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα (χωρίς Μαθηματικά Προσανατολισμού) και δεν μπορούν πλέον να διεκδικήσουν Πεδίου Θετικών Επιστημών, όπως έκαναν με το παλιότερο σύστημα. Στις υπόλοιπες σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης αναμένεται μικρή πτώση βάσεων, με εξαίρεση τα παραϊατρικά επαγγέλματα θα δούμε σημαντική αύξηση.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Η «οροφή» στις Ιατρικές Σχολές αναμένεται να ψηλώσει γιατί οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα στη Φυσική ενώ στη Βιολογία Προσανατολισμού και στη Χημεία που είναι μαθήματα αυξημένης βαρύτητας δεν σημειώθηκαν αξιόλογες μεταβολές. Το ίδιο φαινόμενο θα παρουσιαστεί και στις υπόλοιπες σχολές. Έτσι αναμένεται άνοδος βάσεων από 250 έως και 500 μόρια στην ήδη υψηλόβαθμη Ιατρική Αθήνας και ακόμη περισσότερων μορίων στις περιφερειακές και λιγότερο περιζήτητες σχολές, όπως λ.χ. η Φυσικοθεραπείας Αθήνας όπου η άνοδος αναμένεται να κυμανθεί από 500 έως 700 μόρια. Αλλά ακόμη και σε σχολές ΤΕΙ του 3ου Πεδίου εκτιμάται ότι οι βάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα, δεδομένου ότι με την αλλαγή του συστήματος οι περισσότεροι υποψήφιοι προέρχονται πλέον από θετικές Σπουδές και συνεπώς επιτυγχάνουν υψηλότερες βαθμολογίες στα θετικά μαθήματα που απαιτούν οι επιστήμες υγείας, σε σύγκριση με τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης οι οποίοι τα δήλωναν περισσότερο με το παλαιό σύστημα.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο πεδίο αυτό εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί φέτος η  θεαματικότερη εξέλιξη καθώς θα έχουμε ελεύθερη πτώση των βάσεων σε πλήθος σχολών. Επειδή οι θέσεις θα καλυφθούν κυρίως από του υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Επιστημών που επέλεξαν ως 5ο μάθημα τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας, οι βάσεις θα σημειώσουν θεαματική πτώση.

Στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας από τους 4.910 που προσήλθαν για εξέταση, περίπου οι μισοί (2.343) έγραψε 0 -5 στην εικοσάβαθμη κλίμακα. Το μάθημα αυτό είναι μάλιστα και αυξημένης βαρύτητας. Πολλοί υποψήφιοι θα εισαχθούν στο πεδίο αυτό με βαθμού αρκετά κάτω από τη βάση. Στην Αθήνα η κάθοδος θα ξεπεράσει ανάλογα με τη σχολή τα 1.000 μόρια, ενώ σε περιφερειακές σχολές, όπως λ.χ. το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στη Φλώρινα, μπορεί να έχουμε και πτώση πάνω από 3.500 μόρια. Άλλος σημαντικό λόγο τη μεγάλη πτώση είναι ο μικρός αριθμός υποψηφίων. Αυτό καθώς οι παιδαγωγικές σπουδές που πριν από την κρίση συγκέντρωναν χιλιάδες πρώτες προτιμήσεις υποψηφίων, σήμερα πλέον δεν προσφέρουν τη βεβαιότητα της επαγγελματικής αποκατάστασης, Επιπλέον, οι περισσότεροι υποψήφιοι δηλώνουν άλλα πεδία και για να τις ξεκλειδώσουν θα έπρεπε να εξεταστούν και σε 5ο μάθημα, Ιστορία ή Μαθηματικά Γενικής Παιδείας ανάλογα, κάτι το οποίο επέλεξαν να κάνουν λίγοι – για ευνόητους λόγους.

5ο Επιστημονικό Πεδίο

«Ευλογημένο» μάθημα για τους υποψηφίους των Οικονομικών Σχολών του 5ου Επιστημονικού Πεδίου είναι και φέτος το μάθημα Αρχές Οικονομικής θεωρίας (ΑΟΘ). Φέτος αρίστευσε το 32,4% των υποψηφίων και πέρυσι το 30,62%. Παρ’ όλα αυτά, οι βάσεις σε όλες σχεδόν τις κλίμακες βαθμολογίας θα εμφανίσουν σημαντική πτώση λόγω αλλαγής του Εξεταστικού Συστήματος. Πέρυσι οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε επτά μαθήματα ενώ φέτος σε τέσσερα. Πέρυσι πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας ήταν οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ενώ φέτος είναι δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας. Πέρυσι οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας ενώ φέτος στα Μαθηματικά Προσανατολισμού που είναι σαφώς δυσκολότερα και είναι μάλιστα πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας που δίνει τα περισσότερα μόρια. Έτσι εκτιμάται ότι θα παρατηρηθούν βουτιές ακόμα και περισσότερων των 1.000 μορίων στις βάσεις ιδίως των περιφερειακών σχολών. Εν τούτοις θα υπάρξουν και κάποιες εξαιρέσεις με σχολές που θα κρατήσουν τις περυσινές τους βάσεις.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

yptourismou
Τουρστικές Σχολές: Ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής εκπαιδευτικών
Διαδικασία πρόσληψης επιστημονικών συνεργατών, εργαστηριακών συνεργατών και εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών στις Τουριστικές Σχολές
Τουρστικές Σχολές: Ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής εκπαιδευτικών
κασσελάκης
Σ. Κασσελάκης: «Μετά τις γιορτές θα συγκροτηθεί η ΚΟ του Κινήματος Δημοκρατίας»
«Το Κίνημα θα είναι απέναντι στην κυβέρνηση όταν οι πολιτικές της βλάπτουν την κοινωνία, αλλά θα συναινεί εφόσον προτείνονται πολιτικές που την...
Σ. Κασσελάκης: «Μετά τις γιορτές θα συγκροτηθεί η ΚΟ του Κινήματος Δημοκρατίας»
τζουφη
Τζούφη: «Ένας ακόμα προϋπολογισμός ανισότητας και υποβάθμισης της Παιδείας»
«Κινδυνεύει να διαγραφεί το 50% έως το 2025, με την κυβέρνηση να προβλέπει τη μεταφορά πιστωτικών μονάδων (ECTS) στα ιδιωτικά πανεπιστήμια»
Τζούφη: «Ένας ακόμα προϋπολογισμός ανισότητας και υποβάθμισης της Παιδείας»