Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που δείχνουν αισθητά νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία.
Τι τους κάνει να φαίνονται… αγέραστοι; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία έρχονται να δώσουν επιστημονική απάντηση, παρουσιάζοντας ένα πρωτοποριακό τεστ που εκτιμά τη βιολογική ηλικία μέσω τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης στεροειδών ορμονών.
Η νέα μέθοδος βασίζεται στην αξιολόγηση 22 στεροειδών ορμονών από πέντε μόλις σταγόνες αίματος. Ενσωματώνοντας μεταβολικά μονοπάτια αυτών των ορμονών σε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI), οι ερευνητές κατάφεραν να εκτιμήσουν με ακρίβεια τη βιολογική ηλικία του ατόμου – δηλαδή την πραγματική κατάσταση υγείας του οργανισμού, ανεξάρτητα από τη χρονολογική ηλικία.
Το μοντέλο AI, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Science Advances, δεν μετρά τα απόλυτα επίπεδα των ορμονών (που διαφέρουν ανά άτομο), αλλά τις μεταξύ τους αναλογίες, παρέχοντας έτσι πιο ακριβή και εξατομικευμένη εκτίμηση.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα αφορά την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης διπλασιάζονται, η βιολογική ηλικία φαίνεται να αυξάνεται κατά περίπου 1,5 φορές. Αυτό ενισχύει την επιστημονική άποψη ότι το χρόνιο στρες μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο.
Η σημασία των ορμονών στη διαδικασία της γήρανσης
Οι στεροειδείς ορμόνες παίζουν κρίσιμο ρόλο στον μεταβολισμό, την ανοσολογική λειτουργία και την απόκριση στο στρες. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της μελέτης, η επιλογή αυτών των ορμονών ως δείκτες της βιολογικής ηλικίας βασίστηκε στην ικανότητά τους να αντικατοπτρίζουν άμεσα την εσωτερική ισορροπία του οργανισμού.
Το καινοτόμο αυτό μοντέλο ανοίγει τον δρόμο για πιο εξατομικευμένη παρακολούθηση της υγείας και πρώιμη διάγνωση ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως για τη δημιουργία προσωποποιημένων προγραμμάτων υγείας, σωματικής ευεξίας και ψυχικής ισορροπίας.
Τα επόμενα βήματα στην έρευνα
Αν και το μοντέλο αποτελεί σημαντική εξέλιξη, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η βιολογική γήρανση είναι πολυπαραγοντική και δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις ορμόνες. Στόχος τους είναι να ενσωματώσουν επιπλέον βιοδείκτες και να επεκτείνουν τη βάση δεδομένων, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» ακόμη περισσότερα μυστικά γύρω από τους μηχανισμούς της γήρανσης.
Η δυνατότητα να μετρηθεί με ακρίβεια η ταχύτητα της βιολογικής γήρανσης με ένα απλό τεστ αίματος αποτελεί μεγάλο βήμα για την προληπτική ιατρική. Σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργείται πλέον μια ισχυρή βάση για την καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης και την καλύτερη διαχείριση της υγείας, εξατομικευμένα και προληπτικά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ