Σήμερα τα ξημερώματα οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση σε εννέα στόχους εντός πακιστανικού εδάφους και της αμφισβητούμενης περιοχής του Κασμίρ, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Sindoor». Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, οι στόχοι ήταν εγκαταστάσεις «τρομοκρατών», ενώ σε δήλωσή τους τόνισαν ότι επεδείχθη «αυτοσυγκράτηση και ακρίβεια στον σχεδιασμό και την εκτέλεση».
Ωστόσο, το Πακιστάν αναφέρει τουλάχιστον 11 νεκρούς αμάχους, μεταξύ των οποίων και ένα 3χρονο κορίτσι που βρισκόταν σε τέμενος στην πόλη Μπαχαβαλπούρ. Άλλοι 35 πολίτες έχουν τραυματιστεί, ενώ δύο αγνοούνται. Η πακιστανική πολεμική αεροπορία ανταποκρίθηκε άμεσα, εμποδίζοντας – όπως υποστηρίζει – την παραβίαση του εναέριου χώρου της από ινδικά αεροσκάφη.
Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στη Γραμμή Ελέγχου που χωρίζει το Κασμίρ, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν οβίδες και βαρύ πυροβολικό. Αυτόπτες μάρτυρες και τοπικές αρχές κάνουν λόγο για τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς των τελευταίων ετών.
Οι περιοχές Kupwara (ινδικό Κασμίρ) και Muzaffarabad (πακιστανικό Κασμίρ) δέχθηκαν σφοδρά πλήγματα, ενώ στρατιωτικοί στόχοι όπως η βάση της Ινδικής Αεροπορίας στη Σριναγκάρ αποτέλεσαν στόχο αντιποίνων από το Πακιστάν.
Πακιστάν: Θα συνεδριάσει η επιτροπή εθνικής ασφαλείας
Στο Πακιστάν συγκλήθηκε για τις 08:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) η επιτροπή εθνικής ασφαλείας, όργανο αποτελούμενο από κορυφαίους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, το οποίο δεν συνεδριάζει παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, εν μέσω στρατιωτικής κλιμάκωσης με την Ινδία, ανακοίνωσε ο υπουργός Πληροφοριών Αταουλά Ταράρ.

Το μακροχρόνιο πρόβλημα του Κασμίρ
Ινδία και Πακιστάν έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους για το Κασμίρ από το 1947. Και οι δύο διεκδικούν το σύνολο της περιοχής, ενώ ελέγχουν μόνο τμήματά της.
Η νέα κρίση προκλήθηκε σε ένα ήδη τεταμένο πλαίσιο μετά τη δολοφονική επίθεση κατά ινδουιστών προσκυνητών στο ινδικό Κασμίρ τον περασμένο μήνα, με 26 νεκρούς. Αν και δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, η Ινδία θεωρεί υπεύθυνες εξτρεμιστικές οργανώσεις με δεσμούς στο Πακιστάν.
Διεθνής διπλωματικός πυρετός
Με την ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση να εντείνεται, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ινδίας επικοινώνησαν με ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ, ενημερώνοντας για τη φύση της επιχείρησης.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του και από τις δύο χώρες. Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας σε «άμεση αποκλιμάκωση και άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας».
Η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη. Η Ινδία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ενώ στο Πακιστάν επικρατεί πολιτική αστάθεια. Ο εθνικιστικός λόγος και στις δύο πλευρές έχει αναζωπυρωθεί. Επιπλέον, η αύξηση των επιθέσεων στο ινδικό Κασμίρ έχει εντείνει την πίεση προς το Νέο Δελχί να δείξει αποφασιστικότητα.
Κίνδυνος γενικευμένου πολέμου;
Το βασικό ερώτημα είναι αν η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο. Και οι δύο χώρες διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο, ενώ οι εσωτερικές πιέσεις για «αποφασιστική απάντηση» μεγαλώνουν.
Η κρίση Ινδίας–Πακιστάν δεν είναι τοπική. Μπορεί να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας, των αγορών και της γεωπολιτικής σταθερότητας στην Ασία.
Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ