ερασμους
Μία ομάδα πέντε εκπαιδευτικών συμμετείχε σε επιμορφωτικό πρόγραμμα με αντικείμενο την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Το ΕΝΕΕΓΥΛ Κορωπίου συνεχίζει δυναμικά την εξωστρεφή του πορεία στον ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό χώρο. Μετά τη διαπίστευσή του στο πρόγραμμα Erasmus+ για την περίοδο 2024–2027, το σχολείο υλοποίησε το πρώτο έτος του προγράμματος (2024–2025) με μια εξαιρετικά σημαντική κινητικότητα στη Φινλανδία, χώρα παγκοσμίως αναγνωρισμένη για την πρωτοπορία της στην ειδική και συμπεριληπτική εκπαίδευση.

Μία ομάδα πέντε εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριας της σχολικής μονάδας, συμμετείχε σε επιμορφωτικό πρόγραμμα με αντικείμενο την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI) στην Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Στόχος του προγράμματος ήταν η εξέταση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα εργαλεία AI στη διαφοροποιημένη διδασκαλία, στην εξατομικευμένη μάθηση και στην ενίσχυση της προσβασιμότητας για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν σεμινάρια και εργαστήρια σχετικά με: εφαρμογές AI στη διαφοροποιημένη διδασκαλία και αξιολόγηση, σχεδιασμό εξατομικευμένων μαθησιακών διαδρομών για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, προσαρμοστικές τεχνολογίες που ενισχύουν την προσβασιμότητα και την αυτονομία των μαθητών/τριών. Επίσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με εκπαιδευτικούς και ειδικούς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και καλές πρακτικές.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε τρεις σημαντικούς οργανισμούς:

  1. το KVS-säätiö (Soppi), έναν χώρο που προάγει τη δια βίου μάθηση και την εκπαιδευτική ισότητα, εμπνέοντας μας με το όραμά του για καθολική πρόσβαση στη γνώση. Παρουσιάστηκε το φινλανδικό εκπαιδευτικό μοντέλο και η πολιτική ισότητας
  2. το Live-säätiö (Live Vocational College), το μεγαλύτερο κέντρο ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης στο Ελσίνκι, που ανέδειξε καινοτόμες πρακτικές υποστήριξης μαθητών/τριών με διαφορετικές ικανότητες.
  3. το Laurea University of Applied Sciences, ένα δημόσιο πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών στο οποίο η ομάδα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το εκπαιδευτικό μοντέλο Learning by Developing (LbD:Εφαρμοσμένο και συνεργατικό μοντέλο μάθησης, όπου οι φοιτητές μαθαίνουν μέσα από πραγματικά projects σε συνεργασία με επιχειρήσεις, οργανισμούς και την τοπική κοινότητα) και να παρακολουθήσει πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη ενσωματώνεται στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης, πολιτιστικές δραστηριότητες, με επισκέψεις στην εμβληματική βιβλιοθήκη Oodi και στην Ελληνική Πρεσβεία στο Ελσίνκι, προωθώντας τη διαπολιτισμική κατανόηση και τον ευρωπαϊκό διάλογο.

Με την επιστροφή τους, οι εκπαιδευτικοί του ΕΝΕΕΓΥΛ Κορωπίου προχωρούν ήδη σε προσαρμογή και εφαρμογή νέων πρακτικών διδασκαλίας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της σχολικής μονάδας και τη δέσμευσή της για μια περισσότερο συμπεριληπτική, σύγχρονη και ποιοτική εκπαίδευση.

«Το Erasmus+ άνοιξε νέους ορίζοντες για το σχολείο μας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αντικαθιστά τον/την εκπαιδευτικό, τον/την ενδυναμώνει, προσφέροντάς του/της εργαλεία που του/της επιτρέπουν να βρίσκεται ακόμη πιο κοντά σε κάθε μαθητή και μαθήτρια, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες μάθησης για όλους.»

Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΕΝΕΕΓΥΛ Κορωπίου

Μαραζάκη Παναγιούλα Φυσικός Δ/ντρια

Ταγκούδη Κωνσταντία Μηχανολόγος Υπ/ντρια

Βυθούλκα Μαγκιόρου Ιωάννα Αγγλικών

Μπουσιούτη Χριστίνα Πληροφορικής

Τσαούση Ευαγγελία  Αισθητικής

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 20/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τροχαίο
Κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή – Ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί
Λόγω των εκδηλώσεων για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, εφαρμόζονται εκτεταμένες απαγορεύσεις στάθμευσης και διακοπές κυκλοφορίας από νωρίς το πρωί
Κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή – Ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί
opeka oaed epidomata δεκεμβριος
ΟΠΕΚΑ: 2.000 νέες θέσεις για άτομα με αναπηρία – Μισθός έως 1.200€ τον μήνα
Το πιλοτικό πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός» δίνει τη δυνατότητα σε νέους και ενήλικες να εργαστούν υποστηρίζοντας την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με...
ΟΠΕΚΑ: 2.000 νέες θέσεις για άτομα με αναπηρία – Μισθός έως 1.200€ τον μήνα
politexneio.jpg
Εκπαιδευτικοί: «Για την απρόκλητη βία της ΑΡΑΣ στο Πολυτεχνείο – Καμιά ανοχή στην ενδοκινηματική βία»
Οι Αυτόνομες Ριζοσπαστικές Παρεμβάσεις ζητούν ξεκάθαρη καταδίκη της τυφλής βίας και υπερασπίζονται ενωτικό αγωνιστικό κίνημα στην ιδιωτική εκπαίδευση
Εκπαιδευτικοί: «Για την απρόκλητη βία της ΑΡΑΣ στο Πολυτεχνείο – Καμιά ανοχή στην ενδοκινηματική βία»
ερασμους
Το ΕΝΕΕΓΥΛ Κορωπίου στη Φινλανδία: Καινοτομία στην Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση
Μία ομάδα πέντε εκπαιδευτικών συμμετείχε σε επιμορφωτικό πρόγραμμα με αντικείμενο την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ειδική Επαγγελματική...
Το ΕΝΕΕΓΥΛ Κορωπίου στη Φινλανδία: Καινοτομία στην Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση