Thumbnail
Τρεις ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος με το Ισραήλ να αντιδρά έντονα και να προχωρά στην ανάκληση πρεσβευτών

Τρεις χώρες αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης: Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία. Οι πρωθυπουργοί τους, Χάρις, Στέρε και Σάντσεθ τονίζουν ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους είναι το ουσιαστικό βήμα για την επίλυση της κρίσης και τη λήξη του πολέμου στη Γάζα, αλλά και για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, η οποία θα είναι επωφελής τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς.

Ιρλανδία

Την ανακοίνωση έκανε πρώτος ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από το Δουβλίνο. Η απόφαση θα τεθεί σε πλήρη ισχύ από τις 28 Μαΐου.

«Αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. Ο Σάιμον Χάρις τόνισε ότι η απόφαση αυτή «έχει ισχυρή πολιτική και συμβολική αξία», καθώς αναγνωρίζει «τις φιλοδοξίες του παλαιστινιακού λαού να ζήσει ελεύθερα. Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης αντιπροσωπεύει την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος αξιόπιστος δρόμος για την ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός επισήμανε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, καταδικάζοντας τη Χαμάς, για την οποία είπε ότι δεν έχει «τίποτα να προσφέρει». Ωστόσο, τόνισε, απορρίπτει τον εξτρεμιστικό σιωνισμό, ο οποίος, όπως τόνισε, τροφοδοτεί τη βία των εποίκων.

«Η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός», επισήμανε ο Σάιμον Χάρις, τονίζοντας ότι στην Ιρλανδία «ξέρουμε πώς είναι» όταν μια τρομοκρατική οργάνωση προσπαθεί να κλέψει την ταυτότητά σου. Και πρόσθεσε ότι «οι αξιοπρεπείς άνθρωποι μπορούν να διαφοροποιήσουν τις ενέργειες των τρομοκρατών και τους αξιοπρεπείς ανθρώπους ενός κράτους». «Η Ιρλανδία θα παραμείνει πάντα υποστηρικτής της ειρήνης», τόνισε.

Ισπανία

Την ίδια ώρα απευθυνόμενος στο ισπανικό Κοινοβούλιο, ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η Ισπανία θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος στις 28 Μαΐου και πως «οι χώρες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υποχρεωμένες να ενεργούν χωρίς διπλά μέτρα και σταθμά, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, και επίσης να υπερασπίζονται τη λύση των δύο κρατών».

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους», πρόσθεσε.

Ο Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι «πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε όλους τους πολιτικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας για να πούμε, δυνατά και ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να καταστραφεί διά της βίας η δυνατότητα της λύσης των δύο κρατών, επειδή είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση αυτή η τρομερή σύγκρουση».

«Και γι' αυτό θέλω να σας ενημερώσω ότι μετά από συζήτηση της απόφασης με τα δύο κόμματα που απαρτίζουν αυτήν την προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού –και σύμφωνα με τα αισθήματα της πλειοψηφίας του ισπανικού λαού– το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα εγκρίνει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους την Τρίτη 28 Μαΐου».

Νορβηγία

Από την πλευρά της Νορβηγίας, ο πρωθυπουργός Γιόνας Γαρ Στέρε, δήλωσε από το Όσλο ότι «πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη μοναδική εναλλακτική που προσφέρει πολιτική λύση για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, τη λύση των δύο κρατών, προκειμένου να ζουν δίπλα δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια».

Επισήμανε ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης «μπορεί να ενδυναμώσει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στην Παλαιστίνη και εκείνους που εργάζονται για τη λύση των δύο κρατών. Μπορεί, ακόμη να ενδυναμώσει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στην ισραηλινή πλευρά και να προσφέρει ελπίδα για το μέλλον».

Όπως τόνισε, η αναγνώριση «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης».

Ακολουθούν κι άλλες χώρες

Σύμφωνα με καταμέτρηση της Παλαιστινιακής Αρχής, 142 χώρες από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Στην κοινή πρωτοβουλία Μαδρίτης, Δουβλίνου και Όσλο ενδέχεται να ενταχθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Σλοβενίας και της Μάλτας είχαν υπογράψει κοινή ανακοίνωση με τη Μαδρίτη και το Δουβλίνο, στην οποία οι τέσσερις χώρες εξέφραζαν την επιθυμία του να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας υιοθέτησε στις 9 Μαΐου διάταγμα για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα σταλεί στο κοινοβούλιο προς ψήφιση ως τις 13 Ιουνίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φυσικός Βαρβακείου για το θέμα της Φυσικής των Πανελληνίων: Eάν ο Π. Πολάκης δεν ανακαλέσει θα κινηθώ νομικά

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

λουνα παρκ
Ο απόλυτος τρόμος σε λούνα παρκ – Κρέμονταν ανάποδα επί μισή ώρα στα 30 μέτρα (Σοκαριστικό βίντεο)
Βλάβη με αποτέλεσμα 30 άτομα να εγκλωβιστούν με το κεφάλι προς τα κάτω και τα πόδια τους να σημαδεύουν τον ουρανό. Διαβάστε περισσότερα εδώ:
Ο απόλυτος τρόμος σε λούνα παρκ – Κρέμονταν ανάποδα επί μισή ώρα στα 30 μέτρα (Σοκαριστικό βίντεο)