γηρανση
Επιστήμονες εντόπισαν μια πρωτεΐνη που καταπολεμά την κυτταρική γήρανση

Μια νέα «πηγή νεότητας» μπορεί να κρύβεται μέσα στα ίδια μας τα κύτταρα, υποστηρίζουν επιστήμονες στην Ιαπωνία. Η κυτταρική γήρανση αλλά και πολλές ασθένειες έχουν συνδεθεί με τη βλάβη των μιτοχονδρίων και των λυσοσωμάτων, δύο βασικών συστατικών ενός κυττάρου.

Αναλυτικά

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα εντόπισαν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται HKDC1 η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των μιτοχονδρίων και των λυσοσωμάτων, αποτρέποντας έτσι την κυτταρική γήρανση.

Η ανακάλυψη αυτή ενδεχομένως θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά της κυτταρικής γήρανσης και ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Τα μιτοχόνδρια είναι οι μηχανές παραγωγής ενέργειας για τις κυτταρικές λειτουργίες. Τα λυσοσώματα αποβάλλουν τα απόβλητα του κυττάρου.

Η σωστή λειτουργία και των δύο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του κυττάρου και η βλάβη τους έχει συνδεθεί με την κυτταρική γήρανση (η διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα σταματούν να διαιρούνται) και διάφορες ασθένειες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μια πρωτεΐνη που λέγεται TFEB εμπλέκεται στη διατήρηση της λειτουργίας τόσο των μιτοχονδρίων όσο και των λυσοσωμάτων.

Ωστόσο, οι ακριβείς μηχανισμοί της ήταν άγνωστοι έως τώρα. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα ανακάλυψαν ότι η TFEB στοχεύει άμεσα το γονίδιο που κωδικοποιεί την HKDC1. Υπό συνθήκες στρες που επηρεάζουν τα μιτοχόνδρια ή τα λυσοσώματα, η HKDC1 ρυθμίζεται – δηλαδή αυξάνεται η παραγωγή της. Μία από τις βασικές διαδικασίες για την προστασία των μιτοχονδρίων ονομάζεται μιτοφαγία, η οποία είναι μια εξειδικευμένη μορφή κυτταρικής αυτοφαγίας. Περιλαμβάνει την επιλεκτική απομάκρυνση των κατεστραμμένων μιτοχονδρίων για την αποφυγή βλάβης του κυττάρου. Αυτή η διαδικασία βασίζεται συνήθως στις πρωτεΐνες που ονομάζονται PINK1 και Parkin.

«Παρατηρήσαμε ότι η HKDC1 εντοπίζεται μαζί με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται TOM20, η οποία βρίσκεται στην εξωτερική μεμβράνη των μιτοχονδρίων, και μέσω των πειραμάτων μας διαπιστώσαμε ότι η HKDC1 και η αλληλεπίδρασή της με την TOM20 είναι κρίσιμες για την μιτοφαγία», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mengying Cui, του Πανεπιστημίου της Οσάκα.

Με άλλα λόγια, η HKDC1, καθοδηγούμενη από την TFEB, βοηθά στην απομάκρυνση των κατεστραμμένων μιτοχονδρίων. Ωστόσο, ο ρόλος της HKDC1 δεν περιορίζεται μόνο στα μιτοχόνδρια. Διαδραματίζει επίσης ζωτικό ρόλο στην επιδιόρθωση των λυσοσωμάτων. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η μείωση της HKDC1 στα κύτταρα επηρέασε τη διαδικασία επιδιόρθωσης των λυσοσωμάτων.

«Η HKDC1 εντοπίζεται στα μιτοχόνδρια. Αυτό αποδεικνύεται ότι είναι επίσης κρίσιμο για τη διαδικασία επιδιόρθωσης των λυσοσωμάτων», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Shuhei Nakamura. «Τα λυσοσώματα και τα μιτοχόνδρια έρχονται σε επαφή μεταξύ τους μέσω πρωτεϊνών που ονομάζονται VDACs. Συγκεκριμένα, η HKDC1 είναι υπεύθυνη για την αλληλεπίδραση με τις VDACs. Η πρωτεΐνη αυτή είναι απαραίτητη για την αλληλεπίδραση μιτοχονδρίων-λυσοσωμάτων και, συνεπώς, για τη λυσοσωμική επιδιόρθωση», προσθέτει ο ερευνητής.

Η διπλή λειτουργία της HKDC1 τόσο στα λυσοσώματα όσο και στα μιτοχόνδρια αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την πρόληψη της κυτταρικής γήρανσης. Διατηρώντας τη σταθερότητα αυτών των οργανιδίων, η HKDC1 συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και της σωστής λειτουργίας των κυττάρων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Και σε άλλη έρευνα οι επιστήμονες εντόπισαν την πρωτεΐνη που καθυστερεί τη γήρανση

Το προσδόκιμο ζωής και η υγιής γήρανση μπορούν να καθοριστούν από μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports.

Όταν απουσιάζει αυτή η πρωτεΐνη, γνωστή ως ο ανοσοποιητικός υποδοχέας CD300f, τα ζωικά μοντέλα έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής και υποφέρουν από παθολογίες, που σχετίζονται με την πρόωρη γήρανση, ειδικά στις γυναίκες, αναφέρουν οι ειδικοί της έρευνας.

«Η μελέτη, που έγινε σε ποντίκια, μας δείχνει ότι οι αλλαγές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορούν να καθορίσουν τον υγιή βαθμό γήρανσης», σημειώνει ο Hugo Peluffo, επικεφαλής της μελέτης και μέλος της Σχολής Ιατρικής και Επιστημών Υγείας και του Ινστιτούτου. Νευροεπιστημών (UBneuro) του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ανοσοποιητικός υποδοχέας CD300f και τα μυελοειδή κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να καθορίσουν από μόνα τους το ποσοστό εμφάνισης των παθολογιών που σχετίζονται με τη γήρανση, «θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση αυτής της διαδικασίας και θα συμβάλει στον σχεδιασμό στρατηγικών, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τον ανοσοποιητικό υποδοχέα CD300f ως στόχο στη βιοϊατρική», επισήμανε.

«Επίσης, η ομάδα μας έχει δείξει στο παρελθόν ότι ορισμένες παραλλαγές του ανοσοποιητικού υποδοχέα CD300f θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες ως βιοδείκτες σε ασθενείς».

Η εργασία, της οποίας η πρώτη συντάκτρια είναι η ειδικός Frances Evans (Institute Pasteur and Udelar), περιλαμβάνει τη συμμετοχή ομάδων από το Molecular Imaging Uruguayan Center (CUDIM), μεταξύ άλλων ιδρυμάτων.

giransi

Ποιος είναι ο ρόλος αυτού του υποδοχέα στη γήρανση;

Ο υποδοχέας CD300f είναι μια πρωτεΐνη στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ρυθμίζει τον κυτταρικό μεταβολισμό και τη φλεγμονή. Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει τα πρώτα στοιχεία του ρόλου της στις διαδικασίες που σχετίζονται με τη γήρανση.

«Συγκεκριμένα, ανακαλύψαμε ότι τα ποντίκια που δεν είχαν τον ανοσοποιητικό υποδοχέα CD300f ανέπτυξαν πρόωρα κάποιες παθολογίες που σχετίζονται με τη γήρανση (γνωστικά ελλείμματα, κινητικό ασυντονισμό, όγκους κ.λπ.) ακόμη και βλάβες σε πολλά όργανα όπως ο εγκέφαλος, το συκώτι ή οι πνεύμονες. Επιπλέον, παρατηρήσαμε μια σημαντική μεγαλύτερη επίδραση στα θηλυκά» είπε ο Hugo Peluffo.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xuthi
Χούθι: Ποιοι είναι οι αντάρτες στην Υεμένη που επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα;
Η ιστορία του κινήματος των Χούθι πολιτικά και στρατιωτικά ξεκινά από τη δεκαετία του 1990
Χούθι: Ποιοι είναι οι αντάρτες στην Υεμένη που επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα;