Γλυπτά του Παρθενώνα: «Τα μαζέψαμε από τα ερείπια» λέει η Βρετανία- Τι απαντά η Αθήνα
«Δε θα υπάρξει ποτέ μια μαγική στιγμή επανένωσης- Αδύνατη η επιθυμία της Ελλάδας για την επανένωση των γλυπτών» αναφέρει ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Το Βρετανικό Μουσείο προσπάθεια να δυσκολέψει όσο μπορεί την πιθανή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με το νέο επιχείρημα που προτάσσει να είναι πως «βρέθηκαν ανάμεσα σε ερείπια. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η διαμάχη για τα γλυπτά του Παρθενώνα έχει βαθύνει αφού η Ελλάδα απέρριψε ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου ότι μεγάλο μέρος του αγάλματος, που αφαιρέθηκε με εντολή του Λόρδου Έλγιν, ανασύρθηκε «από τα ερείπια» γύρω από το μνημείο.

Η δήλωση, που έγινε σε μια συνάντηση της Unesco την περασμένη εβδομάδα, έδωσε μια νέα τροπή στη μακροχρόνια πολιτιστική διαμάχη και ήρθε μόνο λίγες μέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πρόθυμο να συζητήσει το αίτημα της Ελλάδας τα αρχαία γλυπτά να επανενωθούν με άλλους θησαυρούς στην Αθήνα. 

«Μεγάλο μέρος της ζωφόρου στην πραγματικότητα ανασύρθηκε από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα», είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου, Δρ Τζόναθαν Ουίλιαμς, στην ετήσια συνάντηση της διακυβερνητικής επιτροπής του οργανισμού παγκόσμιας κληρονομιάς για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών. «Αυτά τα αντικείμενα δεν παραβιάστηκαν όλα από το κτίριο όπως έχει αναφερθεί», πρόσθεσε.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας, επικαλούμενοι μάρτυρες εκείνης της εποχής, υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι τα γλυπτά αποσπάστηκαν βίαια από τον ναό του 5ου αιώνα π.Χ. με τη βοήθεια μαρμάρινων πριονιών σε πλήρη γνώση του Έλγιν, του τότε πρεσβευτή της Βρετανίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία. 

Μενδώνη: «Η Ελλάδα έτοιμη για ειλικρινή διάλογο με τη Βρετανία»

Σε δήλωσή της στον Guardian, η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, κατηγόρησε τον Έλγιν για διάπραξη κατά συρροή κλοπής.

«Εδώ και χρόνια, οι ελληνικές αρχές και η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχουν παρουσιάσει αδιάσειστα επιχειρήματα τα πραγματικά γεγονότα για την αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Λόρδος Έλγιν χρησιμοποίησε παράνομα και άδικα μέσα για να αρπάξει και να εξάγει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς πραγματική νομική άδεια για κάτι τέτοιο, σε μια κατάφωρη πράξη κατά συρροή κλοπής», αναφέρει η Ελληνίδα υπουργός.

Η κ. Μενδώνη επέμεινε ότι η καμπάνια για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα θα συνεχιστεί ειδικά τώρα, σε μια διεθνή συγκυρία κατά την οποία διάφοροι θησαυροί και μνημεία επαναπατρίζονται στις χώρες του.

Αναφερόμενη στην επερχόμενη συνάντηση που ζήτησε η βρετανική πλευρά με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να μπει σε έναν ειλικρινή διάλογο με τη Βρετανία με βάση το νομικό και ηθικό πλαίσιο, καθώς και τις συστάσεις και τις αποφάσεις της UNESCO.

Τι λέει ο πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Oυίλιαμς, ο διεθνούς φήμης αρχαιολόγος, Άντονι Σνόντγκρας, είπε ότι δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο πρώτος στόχος του Λουζιέρι, οι μετόπες στη νότια πλευρά του Παρθενώνα είχαν «αφαιρεθεί βίαια» και επικαλέστηκε τις φρικτές αφηγήσεις ταξιδιωτών που είχαν δει αυτό που περιέγραψε ως «ανεπανόρθωτη ζημιά» που προκλήθηκε στο κτίριο.

Ο Σνόντγκρας, ο οποίος είναι επίτιμος πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, είπε ότι η έλλειψη τεκμηριωμένων στοιχείων καθιστά «αδύνατο να ποσοτικοποιηθεί ή ακόμη και να τεκμηριωθεί» πόσα από τα αγάλματα αφαιρέθηκαν από τον ναό και πόσα βρέθηκαν να κείτονται ανάμεσα στα αρχαία ερείπια.

Παραμένει αδιαμφισβήτητο όμως ότι οι μετόπες της νότιας πλευράς του Παρθενώνα είχαν αποκολληθεί με βίαιο τρόπο από το μνημείο. «Για να μειώσει το βάρος της μεταφοράς, ο Λουζιέρι είχε πριονίσει και απορρίψει το πίσω μέρος των περισσότερων τούβλων, έτσι ώστε να διατηρήσει ανέπαφο μόνο το γλυπτό πρόσωπο», είπε για τη μνημειώδη ζωφόρο που απεικονίζει την πομπή των Παναθηναίων και θεωρείται υπέροχο δειγμα ποίησης σε πέτρα»

«Αυτό από μόνο του δεν σημαίνει ότι κάθε τετράγωνο έπρεπε πρώτα να κατέβει από τη θέση του στο πάνω μέρος του κτιρίου. Αλλά η κατάσταση της συντριπτικής πλειονότητας των πλακών του Βρετανικού Μουσείου είναι σίγουρα αρκετή για να δείξει ότι δεν είχαν πέσει από ύψος 12 μέτρων, αλλά είχαν αποκολληθεί και χαμηλώσει προσεκτικά, για να πριονιστούν στο έδαφος… σε γενικές γραμμές, είναι λάθος να πω ότι πολλά από αυτά που πήρε ο Έλγιν ήταν ήδη στο έδαφος».

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου αποδέχτηκε ότι τα μνημεία της Ακρόπολης συντηρούνται πλέον θαυμάσια, πρόσθεσε όμως ότι η επιθυμία της Ελλάδας να δει τις αρχαιότητες να επανενώνονται δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επειδή τόσα πολλά είχαν καταστραφεί μέχρι την ώρα που ο Έλγιν έφτασε στην Αθήνα.

«Δεν θα υπάρξει ποτέ μια μαγική στιγμή επανένωσης γιατί τα μισά από τα γλυπτά του Παρθενώνα χάθηκαν για πάντα, τα μισά από τα γλυπτά καταστράφηκαν στα τέλη του 17ου αιώνα πολύ πριν ο Έλγιν δραστηριοποιηθεί στην Αθήνα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα