Προβληματισμό, στην καλυτερη περίπτωση, προκαλεί η προτροπή της Ομοσπονδιακής Υπουργού Εσωτερικών του Βερολίνου Νάνσι Φίσερ προς τους γερμανούς πολίτες να «αποθηκεύσουν» φαγητό και υγρά.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, Handelsblatt, σε συνέντευξή της η υπουργός τόνισε πως «οι Γερμανοί πολίτες καλό θα είναι να είναι εφοδιασμένοι στα σπίτια τους με βασικές προμήθειες σε τρόφιμα».
Η σοκαριστική προειδοποίηση έρχεται τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ενώ αυξάνεται η ανησυχία στις αγορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, σε παγκόσμιο επίπεδο. "Σκεφτείτε, για παράδειγμα", σημείωσε η υπουργός, "το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων σε σημαντικές υποδομές" ύδρευσης και παροχής ηλεκτρικού.
"Εάν το ρεύμα κοπεί για μια μεγάλη χρονική περίοδο ή η καθημερινή ζωή περιοριστεί με κάποιον άλλον τρόπο, τότε σαφώς είναι λογικό να έχουμε στο σπίτι μια προμήθεια έκτακτης ανάγκης".
Μάλιστα, η υπουργός παρέπεμψε τους πολίτες σε ειδική λίστα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις προμήθειες που πρέπει να έχει κάποιος. Και αυτές είναι "10 λίτρα σε νερό και υγρά, 3,5 κιλά σιτηρά, ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, 1,5 κιλό κρέας, ψάρι, αυγά". Μάλιστα, συστήνεται στους πολίτες να δημιουργήσουν αποθέματα σταδιακά και όχι να πάνε μαζικά για ψώνια και δημιουργηθεί πανικός και ελλείψεις στις αγορά.
Όπως τόνισε, πρέπει να γίνει κατάλληλος έλεγχος για να βρεθούν τα προστατευτικά μέτρα που είναι απαραίτητα, κάτι που δεν επηρεάζει μόνο τεχνικά ζητήματα, «αλλά και προμήθειες για τρόφιμα, φάρμακα ή ιατρικές προμήθειες».
Τέλος αναφέρθηκε και στα καταφύγια, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή γίνεται απογραφή και ότι υπάρχουν ακόμη 599 στη Γερμανία. «Και υπάρχουν καταφύγια που χρησιμοποιούνται διαφορετικά σήμερα. Είναι λογικό να επανενεργοποιήσουμε κάποια από αυτά», ανέφερε.
ΕΕ: Επάρκεια μεν, ακρίβεια δε
Στην περίπτωση της ΕΕ, τα τρόφιμα δεν αναμένεται να λείψουν από τα ευρωπαϊκά ράφια, αλλά για σημαντική μερίδα καταναλωτών δεν αποκλείεται να φαίνονται απροσπέλαστα λόγω της ακρίβειας, όπως εκτιμούν κορυφαίοι ευρωπαίοι παράγοντες. Σε επίπεδο επάρκειας, με δεδομένο ότι η ΕΕ συνιστά διαχρονικό εξαγωγέα αγροδιατροφικών προϊόντων, οι ελλείψεις αναμένονται περιορισμένες, αλλά οι τιμές ιδιαίτερα αυξημένες.
Τον πρώτο «λογαριασμό» θα κληθούν να πληρώσουν οι ευρωπαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, αφού η ΕΕ εισάγει το 30% των συνθετικών αζωτούχων λιπασμάτων της από τη Ρωσία και το 27% των λιπασμάτων ποτάσας της από τη Λευκορωσία. Ταυτόχρονα, όμως, εγείρονται ζητήματα προσβασιμότητας σε βασικά αγαθά για τα φτωχότερα, ευρωπαϊκά νοικοκυριά, γεγονός που άρχισε να ανησυχεί τα 27 κράτη -μέλη σοβαρά, από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου.
Μηχανισμός Επισιτιστικής Ασφάλειας
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 23 Μαρτίου μια δέσμη «βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δράσεων για την ενίσχυση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και τη στήριξη των γεωργών και των καταναλωτών στην ΕΕ ενόψει της αύξησης των τιμών των τροφίμων και του κόστους των εισροών, όπως η ενέργεια και τα λιπάσματα», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, πατώντας το «κουμπί» της ετοιμότητας σε ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση.
Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες, ξεχωρίζει η ενεργοποίηση του νεοσυσταθέντα ευρωπαϊκού μηχανισμού ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων επισιτιστικής ασφάλειας (EFSCM), ο οποίος συγκεντρώνει από τις ευρωπαϊκές και εθνικές διοικήσεις, αλλά και από ιδιωτικούς φορείς στοιχεία για ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Στον Μηχανισμό ήδη ανατέθηκε να προβεί σε «διεξοδική χαρτογράφηση των κινδύνων και των τρωτών σημείων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ, ακολουθούμενη από συστάσεις και κατάλληλα μέτρα μετριασμού», εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
«Παρόλο που η ίδια η ΕΕ δεν είναι αντιμέτωπη με κίνδυνο επισιτιστικής ασφάλειας, θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να αντιμετωπίζουμε ζητήματα οικονομικής προσιτότητας των τροφίμων και να λαμβάνουμε μέτρα για να καταστήσουμε τη γεωργία και τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων πιο ανθεκτικές και βιώσιμες σε μελλοντικές κρίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανακοινώνοντας παράλληλα μέτρα στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ για παραγωγούς που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, μαζί με παρεκκλίσεις από τους κανόνες φύτευσης, που ίσχυαν μέχρι τότε.
Το «πράσινο φως» για επιπλέον μέτρα στον ίδιο τομέα άναψαν την επομένη (24 Μαρτίου 2022), οι 27 ηγέτες των χωρών – μελών της ΕΕ στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής εκείνες τις ημέρες, εξουσιοδοτώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να δώσει προτεραιότητα στις εργασίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων παγκοσμίως, ιδίως στηρίζοντας την επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργία στην Ουκρανία και στις πλέον ευάλωτες και εκτεθειμένες τρίτες χώρες».
Με δεδομένο ότι η Ουκρανία καταλάμβανε το 36% των εισαγόμενων δημητριακών στην ΕΕ, «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνει την πίεση στα συστήματα τροφίμων και απειλεί εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο με πείνα. Τώρα βρισκόμαστε σε απαιτείται ένα σημείο καμπής και επείγουσα δράση» τόνισε σχετικά ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarcic, ενώ Ευρωβουλευτές ζητούν επισταμένα από την ΕΕ να αυξήσει την εγχώρια αγροτική παραγωγή μπροστά στο ενδεχόμενο ελλείψεων σε βασικά τρόφιμα, χρησιμοποιώντας και το αποθεματικό κρίσης της Ένωσης, ύψους 479 εκατ. ευρώ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη