Εστία αγάπης, φροντίδας, ελπίδας και βήμα παιδείας των Ελλήνων της Χώρας του Νείλου αποτελεί η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, από το 1904, για όσους -παρότι σημαντικά μειωμένοι πληθυσμιακά- αποφάσισαν να ζήσουν στην πρωτεύουσα της χώρας και να συνεχίσουν τη λαμπρή πορεία των Αιγυπτιωτών.
Η δήλωση ανήκει στον πρόεδρο της ΕΚΚ, Χρήστο Καβαλή, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρεται πρωτίστως στον ιστορικό Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και χαρακτηρίζει «μεγάλο σταθμό για το 2019» και την ΕΚΚ τις εκδηλώσεις των Θυρανοιξίων του, στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, που έγιναν με ιδιαίτερη λαμπρότητα.
Ένα από τα σημαντικότερα Χριστιανικά μνημεία της Αφρικής, ο Κοινοτικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, άνοιξε τις πύλες του, μετά την εκ βάθρων αποκατάστασή του που έγινε από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.
«Είναι ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων για την Κοινότητα, που χωρίς τη συγχρηματοδότηση των μισών έργων από τη μεγάλη ευεργέτιδα της ΕΚΚ, την κ. Αικατερίνη Σοφιανού - Μπελεφάντη, δεν θα το τολμούσαμε», κάνει γνωστό ο κ. Καβαλής και επ' αυτού προσθέτει ότι «η βοήθεια της κ. Σοφιανού μας επέτρεψε όχι απλά να κάνουμε ένα φρεσκάρισμα του εξωτερικού κτηρίου, όπως συνήθως γινόταν, αλλά να αλλάξει το όλο πλάνο και να αντιμετωπιστούν ουσιαστικές γενεσιουργές αιτίες με πλήρη αλλαγή του αποχετευτικού, με ολοκληρωμένο περιμετρικά του ναού δίκτυο αποστράγγισης των υπόγειων υδάτων, με πλήρη εξωτερική και εσωτερική αποκατάσταση των ζημιών του χρόνου, των ηλεκτρολογικών, αλλά και πρόσθεση κλιματισμού! Σήμερα η ελληνική παροικία στο Κάιρο έχει τον ναό που της ταιριάζει και της αξίζει».
Εν συνεχεία, ο κ. Καβαλής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για τις εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες, δεδομένης της ευρείας φθοράς τόσο στα θεμέλια όσο και στα δομικά στοιχεία, έγιναν σε χρόνο ρεκόρ. «Σχεδόν ένα χρόνο διήρκεσαν και δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν εάν, όχι μόνον οι χρηματοδότες του αλλά και όλοι οι συντελεστές, δεν είχαν μεράκι για να παραδώσουν στην ιστορία και στις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων ένα σπουδαίο μνημείο.
Είναι αυτή η "στόφα" των Αιγυπτιωτών, που αν και έχουν απομείνει λίγοι στην Αφρική έχουν τις ίδιες αρχές με τους ιδρυτές της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Αυτές διαφυλάττουν σαν κόρη οφθαλμού, εδώ και δεκαετίες», σημειώνει και επισημαίνει ότι «τις εργασίες παρακολουθούσε σε προσωπικό επίπεδο και έδινε τις κατευθύνσεις του ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, ο οποίος ενημερωνόταν από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Νικόδημο».
Τον σχεδιασμό και την επίβλεψη της αποκατάστασης του ναού είχε ο πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Μπίσκος, ενώ καθοριστική ήταν και η συμβολή του μηχανικού της ΕΚΚ Μίνας Μέτχαντ.
Η δεύτερη στάση στη συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΚ, Χρήστου Καβαλή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου για το οποίο υπογραμμίζει: «Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου αναβαθμίζει συνεχώς το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει στον τομέα της Υγείας όχι μόνο για τους παροίκους, αλλά και για τους Αιγύπτιους. Στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου, γίνονται έργα πνοής με στόχο τη ριζική ανακαίνιση μονάδων υγείας».
Εμπνευστής τους, ο κ. Αντώνης Ιορδανίδης, ταμίας της ΕΚΚ και προϊστάμενος της Εφορείας Υγείας, ο οποίος έχει καταφέρει να μετατρέψει το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου σε έναν οικονομικά ισχυρό φορέα και έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης των οικονομικών της ΕΚΚ.
Οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου εκτείνονται σε 15.400 τ.μ. Στα εξωτερικά ιατρεία οι τοίχοι εσωτερικά και εξωτερικά γκρεμίστηκαν. Νέα τοιχοποιία, ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις τοποθετούνται, ενώ παράλληλα αλλάζει και η διαρρύθμιση του χώρου. Επίσης, δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες υποδομές, ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο.
«Ο νέος στόχος που έχουμε θέσει για το μέλλον είναι να μπορέσουμε να ανεγείρουμε και άλλα κτήρια, τα οποία θα στεγάσουν παροχές, οι οποίες θα είναι προσοδοφόρες. Για παράδειγμα, έχουμε θέσει ως στόχο να δημιουργήσουμε καρδιοχειρουργική κλινική, όπου θα κάνουμε και επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς και οφθαλμολογική κλινική, όπου θα αναλαμβάνουμε και επεμβάσεις με λέιζερ», λέει ο κ. Καβαλής.
Η ιστορία του, όπως γνωστοποιεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι υπεραιωνόβια. Η ΕΚΚ για την εξυπηρέτηση των παροίκων ίδρυσε το ΕΝΚ το 1912, στην περιοχή της Αμπασίας. Από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί ανελλιπώς και είναι το μοναδικό μη ιδιωτικό ελληνικό νοσοκομείο της Διασποράς. Παραχωρήθηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελληνική Αεροπορία, ενώ εκατομμύρια ασθενείς εξυπηρετήθηκαν στα εξωτερικά και εσωτερικά του τμήματα. Το νοσοκομείο έχει περισσότερες από 110 κλίνες και υπηρεσίες που εξυπηρετούν όλες τις ειδικότητες. Πρόκειται για ένα γενικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί όχι μόνο την ελληνική παροικία, αλλά και Αιγύπτιους.
Η παροχή περίθαλψης είναι δωρεάν για τους Αιγυπτιώτες, οι οποίοι καταβάλλουν μόνο το αντίτιμο των φαρμάκων. Στους απόρους η Κοινότητα προσφέρει δωρεάν και τα φάρμακα.
«Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της εστιάζει στο κοινωνικό έργο, στην προσφορά προς τον Αιγυπτιώτη και τον συνάνθρωπο. Αυτός είναι άλλωστε και ο πρωταρχικός σκοπός λειτουργίας της», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καβαλής και εξηγεί: «Υπάρχουν δεκάδες οικογένειες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και δεν έχουν πρόσβαση στην υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη. Η ΕΚΚ τους δίνει χρήματα για να αγοράσουν τα φάρμακά τους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Αυτά τα φάρμακα καλύπτουν όλο το εύρος των ασθενειών. Εκτός από την κατηγορία των απόρων που λαμβάνουν δωρεάν τα φάρμακά τους, υπάρχουν και οι πάροικοι οι οποίοι τα προμηθεύονται από το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου με έκπτωση 70%, όποια πάθηση και αν αντιμετωπίζουν».
Στο ΕΝΚ στεγάζεται και το Ελληνικό Γηροκομείο, το οποίο έχει ανακαινιστεί και διαθέτει μία πτέρυγα για τους Έλληνες και μία πτέρυγα για τους Αιγύπτιους.
«Στο Ελληνικό Γηροκομείο οι Έλληνες φιλοξενούνται δωρεάν, ενώ οι γέροντες άλλης υπηκοότητας επί πληρωμή. Συνεχώς γίνεται συντήρηση στα δωμάτια και το προσωπικό επί 24ώρου βάσεως βρίσκεται στο πλευρό τους. Στον χώρο υπάρχουν τηλεόραση, εντευκτήριο, τραπεζαρία. Επίσης, σε όσους απαιτείται ή το επιθυμούν προσφέρουμε γεύματα στο δωμάτιό τους.
Εξάλλου, το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου είναι πολύ σημαντικό γιατί αντιμετωπίζουμε άμεσα τυχόν έκτακτα περιστατικά», προσθέτει.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΚ επιχειρεί μια γενική αναφορά στο ανθρωπιστικό έργο της, για το οποίο σημειώνει ότι «η ΕΚΚ έχει την τελευταία εικοσαετία πολλαπλασιάσει τα κονδύλια στον τομέα της Πρόνοιας και ειδικά από το 2007, από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, άρχισε να στηρίζει από την Αίγυπτο με τη συνδρομή της τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Ελλάδα, του οποίου το έργο πρόνοιας και στήριξης των αδελφών μας Αιγυπτιωτών ήταν και είναι άξιο συγχαρητηρίων.
Η συνδρομή αυτή, που γίνεται με 3μηνιαία τραπεζικά εμβάσματα, καταγράφεται στα πρακτικά των Συμβουλίων της Διαχειριστικής Επιτροπής της ΕΚΚ, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται στο Αιγυπτιακό Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταχωρούνται στα λογιστικά μας βιβλία. Σημειώνουμε ότι και τα λογιστικά μας βιβλία υπάγονται στον τακτικό ετήσιο και περιοδικό έλεγχο του ίδιου Υπουργείου. Επιπρόσθετα, μεταφράζουμε και επικυρώνουμε στην αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα τις αποδείξεις του Συνδέσμου. Άρα ουδέν μεμπτόν. Η συνδρομή αυτή προς τον ΣΑΕ έχει αποκλειστικό στόχο την εκπόνηση ανθρωπιστικού έργου και τη στήριξη των Αιγυπτιωτών που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Σε ετήσια βάση η ΕΚΚ δίδει 2,5 εκατ. αιγυπτιακές λίρες για το κοινωνικό της έργο. Μεταξύ άλλων, χορηγεί φάρμακα στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας», συμπληρώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εμφανώς συγκινημένος, αλλά και με ζωντανή τη διάθεση άσκησης του λειτουργήματος, όπως το χαρακτηρίζει, που ασκεί προς την ΕΚΚ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη