Thumbnail
Εκπληκτική ιστορία

Αμφιβάλλω αν έξω από τον Τύρναβο της Θεσσαλίας υπάρχουν πολλοί που γνωρίζουν πως προήλθε η ονομασία του αγαπημένου αυτού ποτού των Ελλήνων.

Επειδή αξίζει τον κόπο να το μάθουν περισσότεροι δανείζομαι αυτά τα γραφτά του Αχ. Τζαρτζάνου τα εξής: «Στον Τύρναβο κατασκευάζουν από τα παλιά χρόνια οινόπνευμα από τα τσίπουρα (τα στέμφυλα) των σταφυλιών, τα οποία βράζουν με ανάλογη ποσότητα νερού. Το απόσταγμα που βγαίνει το έλεγαν και το λένε σούμα ή χάμικο. Το χάμικο αυτό δεν πίνεται, γιατί μυρίζει φοβερά και καίει πολύ. Γι’αυτό το αποστάζουν για δεύτερη φορά, αφού προσθέσουν μέσα γλυκάνισο, αλάτι και λίγα κάρβουνα με κρεμμύδια, σε ανάλογη ποσότητα, Απ’ αυτά όλα προέρχεται το τσίπουρο ή ρακί που πίνεται ευχάριστα. Αν τώρα το τσίπουρο αυτό ξαναβραστεί με λίγη μαστίχα μέσα και ζάχαρη και γίνει τρίτη απόσταξη, βγαίνει μια καλύτερη ποιότητα που το ονομάζουν σήμερα ούζο αλλά παλαιότερα το έλεγαν «ρακί ματαβρασμένο».

Το «ματαβρασμένο ρακί» πήρε την ονομασία ούζο μόλις κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας στον Τύρναβο και στη Θεσσαλία (1878-1881) από την εξής αφορμή: Βρισκόταν τότε στον Τύρναβο ένας στρατιωτικός γιατρός του τουρκικού στρατού.

Ο Αρμένιος, Σταυράκ-μπέης είχε μεγάλη φιλία με δυο προκρίτους της περιοχής. Τον Αντώνιο Μακρή υφασματέμπορο και τον Δημήτριο Δουμενικιώτη παντοπώλη και ποτοποιό. Μαζί έπαιρναν το ορεκτικό τους τακτικά τα μεσημέρια συνοδεύοντας το με το «ματαβρασμένο ρακί».

Ο Σταυράκ-μπέης, επειδή φαίνεται είχε ιδιαίτερη αγάπη στο ποτό αυτό, πήγε κάποτε στο εργοστάσιο του Δουμενικιώτη και εκεί επιτόπου, όπως λέμε, του συνέστησε να προσθέσει και κάποια άλλη ουσία για να βγει ρακί σε καλύτερη ποιότητα.

Και πράγματι, όταν έγινε η απόσταξη, σύμφωνα με τη συμβουλή του γιατρού και οι τρεις φίλοι πήγαν να το δοκιμάσουν, ο Μακρής πρώτος, μόλις το δοκίμασε, υπερευχαριστήθηκε και αναφώνησε: «Μωρέ τι είναι αυτό; Αυτό είναι ούζο Μασσαλίας!».

Θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς τι ήθελε να πει ο μακαρίτης Αντώνης Μακρής, ο νονός του ούζου, με τις λέξεις «ούζο Μασσαλίας»;

Στον Τύρναβο γινόταν και καλλιέργεια μεταξοσκώληκα και παράγονταν κάθε χρόνο κουκούλια σε μεγάλη ποσότητα. Από τα κουκούλια αυτά, τα εκλεκτότερα συσκευάζονται σε μπάλες και στέλνονταν στον Βόλο για την Ευρώπη, με την επιγραφή «uso Massalia», δηλαδή «προς χρήσιν Μασσαλίας».

Στο εμπόριο η φράση αυτή σήμαινε, μεταφορικά εκλεκτή ποιότητα και αυτό εννοούσε ο Μακρής με την αναφώνηση του, χωρίς να φαντάζεται ότι θα γινόταν δημιουργός μιας λέξης, που χαρακτηρίζει τώρα μια ιδιαίτερη βιομηχανίας οινοπνεύματος και που βρίσκεται σήμερα σε κάθε πόλη της Ελλάδας στα στόματα όλων. 

Πηγή: “3.000 λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις” του Τάκη Νατσούλη, Εκδόσεις Σμυρνιωτάκη via mixanitouxronou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

stranger things
Stranger Things: Τι ώρα ανεβαίνουν στην Ελλάδα τα νέα επεισόδια – Πότε το μεγάλο φινάλε
Τα νέα επεισόδια του Stranger Things κάνουν πρεμιέρα τα ξημερώματα της Παρασκευής 26 Δεκεμβρίου στο Netflix, στις 03:00 ώρα Ελλάδας, ενώ το...
Stranger Things: Τι ώρα ανεβαίνουν στην Ελλάδα τα νέα επεισόδια – Πότε το μεγάλο φινάλε
skilos
Πώς να αναγνωρίσετε αν ο σκύλος σας χάνει την όρασή του
Η απώλεια όρασης στους σκύλους είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται συχνά με την πάροδο του χρόνου, καθώς μεγαλώνουν, αλλά και ως αποτέλεσμα ορισμένων...
Πώς να αναγνωρίσετε αν ο σκύλος σας χάνει την όρασή του
καταιγίδα
Δήμος Αγίου Δημητρίου: Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την καταιγίδα
Η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις, με ζημιές στα πρανή του ρέματος Πικροδάφνης και σε άλλα σημεία της πόλης. Η κήρυξη ανοίγει...
Δήμος Αγίου Δημητρίου: Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την καταιγίδα
σως
Η συνταγή που σάρωσε το 2025 – Η σάλτσα που απογειώνει κάθε πιάτο
Μια απλή αλλά πανίσχυρη ιδέα είναι αρκετή για να κατακτήσει τον κόσμο της γαστρονομίας. Το 2025, αυτή η ιδέα ακούει στο όνομα hot honey sauce.
Η συνταγή που σάρωσε το 2025 – Η σάλτσα που απογειώνει κάθε πιάτο