Η «ώρα της αλήθειας» πλησιάζει για τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία –οι δύο ισχυρότεροι εξωτερικοί «παίκτες» (και) σε αυτόν τον περιφερειακό πόλεμο– δείχνουν επιτέλους αποφασισμένες να επιβάλουν τη θέλησή τους σε όσους επιθυμούν τη συνέχιση των εχθροπραξιών.
Ετσι, ξεκινούν σήμερα στη Γενεύη της Ελβετίας οι πρώτες προπαρασκευαστικές επαφές σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών για την κρίσιμη σύνοδο της 25ης Ιανουαρίου, όπου θα αποφασιστεί -υπό την αιγίδα του ΟΗΕ- το πολιτικό μέλλον της πολύπαθης και ντε φάκτο τριχοτομημένης χώρας.
Την αμερικανική πλευρά εκπροσωπεί στις διαβουλεύσεις της Γενεύης η υφυπουργός, υπεύθυνη για μεσανατολικές υποθέσεις, Αν Πάτερσον, ενώ τη Ρωσία εκπροσωπεί ο υφυπουργός Γενάντι Γκατίλοφ.
Σύμφωνα με –ανώνυμες– δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία, σκοπός είναι να συναντηθούν στην Ελβετία εκπρόσωποι της κυβέρνησης (δηλαδή του Ασαντ) με μια «όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη» σύνθεση από πλευράς της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένων και των κουρδικών πολιτοφυλακών ΥPG, παρά τις σχετικές αντιδράσεις της Τουρκίας, που χαρακτηρίζει συλλήβδην όλους τους Κούρδους μαχητές «τρομοκράτες».
Εν όψει της συνόδου στα τέλη του μηνός, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι χτεσινές δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, που παραδέχτηκε για πρώτη φορά πως ο Μπασάρ αλ Ασαντ «έκανε πολλά λάθη» στη σύγκρουση με την αντιπολίτευση, προσθέτοντας πως «είναι πρόωρο να μιλήσουμε για χορήγηση ασύλου» στον Σύρο πρόεδρο, σε περίπτωση που ηττηθεί στις (μελλοντικές) εκλογές:
«Κατ’ αρχάς πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον συριακό λαό να αποφανθεί. Και σας διαβεβαιώνω πως αν όλα εξελιχθούν δημοκρατικά, ίσως ο Ασαντ να μη χρειαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα. Και ότι δεν θα έχει σημασία αν είναι πρόεδρος ή όχι», συνεχίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.
Υπενθυμίζεται ότι ο «οδικός χάρτης» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει τη διεξαγωγή «ενδοσυριακών συνομιλιών» τον Ιανουάριο, μεταβατική κυβέρνηση σε έξι μήνες και εκλογές σε 18 μήνες.
Ο «τσάρος» δεν έχασε φυσικά την ευκαιρία να επιτεθεί στους Δυτικούς και Αραβες «προστάτες» των τζιχαντιστών: «Γνωρίζουμε εσείς και εγώ πως η σύγκρουση δεν θα είχε αποκτήσει τέτοιες διαστάσεις, αν από την αρχή δεν τροφοδοτούνταν από το εξωτερικό με τεράστιες ποσότητες χρημάτων, όπλων και μαχητών», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Επανέλαβε δε τον ισχυρισμό του πως η ρωσική Πολεμική Αεροπορία δεν υποστηρίζει μόνο τις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και αντάρτες που μάχονται κατά της οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος».
«Μιλάμε για εκατοντάδες, για χιλιάδες ενόπλους που μάχονται το ‘‘Ι.Κ.’’. Υποστηρίζουμε τον στρατό του Ασαντ και την αντιπολίτευση. Ορισμένοι το έχουν ήδη παραδεχθεί δημόσια, άλλοι προτιμούν να σιωπούν, όμως η δουλειά συνεχίζεται», δήλωσε ο Πούτιν, χωρίς να διευκρινίζει ποιες αντάρτικες ομάδες εννοεί.
Το σίγουρο είναι πως οι συνεχείς βομβαρδισμοί έχουν «μαλακώσει» την αντίσταση των ισλαμιστών ανταρτών της Αλ Νούσρα στα βορειοδυτικά: χτες έγινε γνωστό πως οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας ορεινή πόλη Σάλμα, ένα από τα σημαντικότερα προπύργια της Αλ Νούσρα στην επαρχία της Λατάκιας.
Είχαν προηγηθεί βεβαίως 120 «χειρουργικές» αεροπορικές επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας μέσα στις τελευταίες 48 ώρες, αλλά και ενίσχυση των κυβερνητικών με σιίτες κυρίως «εθελοντές» από το Ιράν, τον Λίβανο και «ενδιαφερόμενες» χώρες.
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για τη σημαντικότερη νίκη των ανδρών του Ασαντ μετά την έναρξη της ρωσικής επέμβασης υπέρ του καθεστώτος της Συρίας, καθώς οποίος ελέγχει την πόλη και τα υψώματα γύρω από αυτήν ελέγχει και τα δύσβατα περάσματα της μεθορίου με την Τουρκία, από όπου –σύμφωνα με Σύρους και Ρώσους αξιωματούχους– συνεχίζεται ο ανεφοδιασμός των εξτρεμιστών με τρόφιμα, πυρομαχικά αλλά και μαχητές.
Πεθαίνουν από την πείνα
Το σίγουρο είναι πως, όσο παρατείνεται η σύρραξη, χιλιάδες αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν – όχι μόνο από τις μάχες, αλλά και από τις κακουχίες και την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων.
Οι πρώτες εικόνες και μαρτυρίες από την πολιορκημένη εδώ και μήνες από τις δυνάμεις του Ασαντ, ανταρτοκρατούμενη πόλη Μαντάγια, την οποία επισκέφτηκαν τη Δευτέρα γιατροί του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι ανατριχιαστικές: «Αυτό που είδαμε ήταν φρικτό, δεν υπήρχε ζωή. Επικρατούσε άκρα ηρεμία.
Αξιόπιστες πληροφορίες έκαναν λόγο για ανθρώπους που είχαν πεθάνει από την πείνα (...). Αυτό που είδαμε στη Μαντάγια δεν συγκρίνεται (...) με την κατάσταση πουθενά αλλού στη Συρία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Σάγιαντ Μάλικ, μόλις επέστρεψε στη Δαμασκό.
Ο ΠΟΥ μετέφερε στη μικρή πόλη των 42.000 εγκλωβισμένων κατοίκων, αγαπημένο χειμερινό θέρετρο της συριακής ελίτ στα χρόνια της ειρήνης, σχεδόν 8 τόνους φαρμάκων, ενώ παρέδωσε και άλλους 3,9 τόνους βοήθειας στη Φούα και την Καφράγια, δύο σιιτικές κοινότητες που πολιορκούν οι αντάρτες στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη