Της Κατερίνας Κοσμά - ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ανεξίτηλο, λόγω της έντονης μεταβλητότητας που παρατηρήθηκε στις αγορές, θα μείνει το 2015 στη μνήμη των πλούσιων επενδυτών, οι οποίοι σχεδιάζουν ήδη τα επόμενα οικονομικά τους βήματα. Αν και το νέο έτος προβλέπεται εξίσου απρόβλεπτο με αυτό που φεύγει, οι Κροίσοι του πλανήτη σκοπεύουν να πουν «ναι» στις τοποθετήσεις σε hedge funds, μετοχές και χρέος, αλλά να αποφύγουν όπως ο διάολος το... λιβάνι τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και χρυσό, από τις οποίες υπέστησαν φέτος τεράστια ζημιά.
Ταυτόχρονα αναζητούν τις χώρες που θα τους προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις με το περιοδικό Forbes να επισημαίνει πως παρά την υποτονική της οικονομία η Γηραιά Ήπειρος είναι ιδιαίτερα ελκυστική και θα αποτελέσει πόλο έλξης φρέσκων κεφαλαίων. Στο μεταξύ οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έγιναν αυτόν τον χρόνο φτωχότεροι. Σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index απώλεσαν συνολικά περί τα 19 δισ. δολάρια, καθώς η κατρακύλα των τιμών των εμπορευμάτων και οι ενδείξεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας τρόμαξαν τους επενδυτές ανά τον κόσμο, οδηγώντας στην πρώτη ετήσια πτώση του ημερήσιου δείκτη πλούτου από το ντεμπούτο του, το 2012.
Οι Κροίσοι του πλανήτη γυρίζουν την πλάτη σε πετρέλαιο και χρυσό - Επενδύουν σε μετοχές και χρέος
Οι 400 πιο πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη, ελέγχουν συνολικά 3,9 τρισ. δολάρια, ποσό που είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ κάθε χώρας, πλην των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ιαπωνίας. Και είναι αυτοί που πρόκειται να αναζητήσουν ευκαιρίες στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Σκανδιναβία. Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του «τοπ 25» του Forbes, με τη Δανία να έρχεται πρώτη στη λίστα με τις καλύτερες χώρες για επιχειρήσεις.
Η εικόνα, όμως, είναι κάπως... θολή για τις ΗΠΑ, που καταλαμβάνουν την 22η θέση, έχοντας γλιστρήσει τέσσερα σκαλοπάτια. Όπως σημειώνει το περιοδικό οι ΗΠΑ συνεχίζουν την εδώ και έξι χρόνια πτωτική πορεία τους, ήτοι από το 2009, όταν τότε βρίσκονταν στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας. Και αυτό παρότι αποτελούν την οικονομική πρωτεύουσα του κόσμου, με τη μεγαλύτερη οικονομία ύψους 17,4 τρισ. δολαρίων (δεύτερη έρχεται η Κίνα με 10,4 τρισ. δολ.).Από την άλλη πλευρά, η Δανία έχει έρθει πρώτη σε έξι από τις 10 ετήσιες εκδόσεις του περιοδικού Forbes για τη λίστα των καλύτερων χωρών για επενδύσεις.
Οι Κροίσοι του πλανήτη γυρίζουν την πλάτη σε πετρέλαιο και χρυσό - Επενδύουν σε μετοχές και χρέος
Η αξίας 341 δισ. δολαρίων οικονομία της Δανίας έχει υπάρξει απαθής τελευταία, αναπτυσσόμενη μόλις κατά 1,1% πέρυσι ενώ και το 2015 δεν αναμένεται να τα πάει καλύτερα. Η μείωση στα έσοδα από τις εξαγωγές υπήρξε ο κύριος ένοχος, όμως η χώρα είναι σε θέση για μια ισχυρή οικονομική δραστηριότητα στο μέλλον. Μάλιστα, το χρηματιστήριο της Δανίας καλπάζει λαμβάνοντας τρελή ώθηση από τις προοπτικές της χώρας, καταγράφοντας μάλιστα κέρδη 34% τους τελευταίους 12 μήνες. Στη δεύτερη θέση συναντάται η Νέα Ζηλανδία.
Η ύψους 201 δισ. δολαρίων οικονομία της είναι η μικρότερη μεταξύ των δέκα πρώτων στη σχετική λίστα, όμως είχε πολύ καλές επιδόσεις, αναπτυσσόμενη κατά 3,3% πέρυσι. Προσφέρει ένα διαφανές και σταθερό επιχειρηματικό κλίμα που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα. Τις πέντε πρώτες χώρες της λίστας συμπληρώνουν κατά σειρά η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Σουηδία. Όπως σημειώνει το Forbes, ενώ οι ΗΠΑ υποχώρησαν κατά τέσσερις θέσεις, οι επόμενες τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βελτίωσαν όλες τη θέση τους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία ανέβηκαν τρεις θέσεις, στη Νο 10 και 23 αντίστοιχα. Η Γερμανία βελτίωσε τη θέση της κατά δύο βαθμίδες (18η) και η Κίνα από την 97η έφθασε στη 94η. Η φτωχή κατάταξη της Κίνας μπορεί να αποδοθεί στη χαμηλή βαθμολογία της στην προσωπική και νομισματική ελευθερία, όπως και στην επενδυτική προστασία. Στο μεταξύ, σύμφωνα με συμβούλους και επικεφαλής επενδύσεων που εργάζονται για τους πλουσιότερους επενδυτές του κόσμου (αυτούς δηλαδή που διαθέτουν 25-30 εκατ. δολάρια προς επένδυση) η μεταβλητότητα θα παραμείνει και το 2016. Οπως εκτιμά ο ανώτατος επενδυτικός αναλυτής της Citi Private Bank, Steven Wieting, οι πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών διαφοροποιήθηκαν σημαντικά το 2015 και αυτή η απόκλιση αναμένεται να διατηρηθεί το 2016. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα πρέπει να προσπαθήσουν να πάρουν πιο «εστιασμένα ρίσκα».
Αν και η αμερικανική Fed αύξησε τον Δεκέμβριο τα επιτόκια από τα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνέχισε να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική. Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας διστάζει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων από τα ιστορικά χαμηλά όπου βρίσκονται και η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξακολουθεί να αγοράζει τεράστια ποσά σε κυβερνητικά ομόλογα, καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Η Citi Private Bank θεωρεί πως η αμερικανική ανάκαμψη και η παγκόσμια αγορά που εμφανίζει ανοδική πορεία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα είναι πλέον πιο θετική στα αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα, με τη Fed να αναμένεται πως θα αυξήσει αργά τα επιτόκια τους μήνες που έρχονται.
Από την πλευρά του ο γνωστός επενδυτής Μαρκ Φάμπερ δηλώνει σε συνέντευξή του στο Bloomberg πως οι ΗΠΑ βρίσκονται στην αρχή μιας νέας ύφεσης. O ίδιος χαρακτηρίζει ελκυστική επενδυτική επιλογή τα αμερικανικά ομόλογα, ενώ προβλέπει ότι οι μετοχές θα καταγράψουν απώλειες το 2016.
Ο Wieting τονίζει επίσης πως οι Κροίσοι έχουν την τάση να λειτουργούν πιο μακροπρόθεσμα από άλλους επενδυτές, αν και αυτό δεν σημαίνει πως είναι απρόσβλητοι από τις αναταράξεις που μπορεί να χτυπήσουν τις αγορές.
ΚΕΦΑΛΑΙΑ
400 δισ. δολ. ψάχνουν «στέγη»
Η Colliers International εκτιμά πως μέχρι και 400 δισ. δολάρια σε θεσμική χρηματοδότηση θα μπορούσαν να μετακινηθούν προς τα ακίνητα μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και να σταθεροποιήσουν τις αποδόσεις.
Οι εξαιρετικά πλούσιοι επενδυτές είναι γενικά πιο ανοικτοί σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, περιλαμβανομένων hedge funds, μετοχών και χρέους, προσθέτει ο Wieting. «Με τον επενδυτικό κύκλο στις χρηματοπιστωτικές αγορές να είναι πλέον στα όψιμα στάδιά του, οι αποτιμήσεις πολλών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται ή πλησιάζουν σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ εν μέσω ενός περιβάλλοντος αυξανόμενης μεταβλητότητας στις αγορές», υποστηρίζει σχετικά, προσθέτοντας ότι αυτό έχει αυξήσει την ελκυστικότητα κάποιων εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων.
Όπως ακόμη αναφέρει οι επενδυτές έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη μονιμότητα των επενδύσεων και το πόσο καιρό επιθυμούν να παραμείνουν αφοσιωμένοι σε αυτές. Τέλος, οι αναλυτές εστιάζουν στις τιμές του πετρελαίου που είναι κάτω 30 με 35% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ το παραδοσιακό «καταφύγιο» του χρυσού έχει πέσει κατά 17% από τα υψηλά του στα τέλη Ιανουαρίου. Η UBS Wealth Management μείωσε στο μηδέν τη στρατηγική τοποθέτησή της σε εμπορεύματα πριν από δύο χρόνια, επομένως οι πελάτες της δεν έχουν έκθεση σε αυτή την κατηγορία από τα χρήματα που διαχειρίζεται η τράπεζα. Ο Smiles αναφέρει πως υπάρχει αρκετή υποχώρηση από πελάτες αυτή τη στιγμή και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον χρυσό, με τον οποίο πολλοί επενδυτές έχουν συναισθηματικό δέσιμο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη