Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκίσματα της σικελικής κουζίνας έρχεται να δροσίσει το καλοκαίρι μας, συνδυάζοντας απλότητα, φυσικά υλικά και ξεχωριστό άρωμα. Ο λόγος για το παραδοσιακό ζελέ καρπουζιού, ένα επιδόρπιο που αναδεικνύει το αγαπημένο φρούτο της εποχής σε μια ανάλαφρη, φίνα παρασκευή.
Με το έντονο, φυσικό κόκκινο χρώμα του και τη βελούδινη υφή του, το σικελικό ζελέ καρπουζιού ξεχωρίζει όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για τον τρόπο παρασκευής του: χωρίς την προσθήκη ζελατίνης, βασίζεται στη φυσική πηκτικότητα και σε υλικά που συναντά κανείς σε κάθε κουζίνα.
Το αποτέλεσμα; Ένα φίνο γλυκό που δεν θυμίζει τα συνηθισμένα ζελέ, αλλά μοιάζει περισσότερο με κρέμα φρούτου – αρωματικό, ανάλαφρο και ιδανικό για τις ζεστές ημέρες. Σερβίρεται κρύο, είτε ως ανάλαφρο επιδόρπιο μετά το φαγητό, είτε ως δροσιστικό σνακ στο ενδιάμεσο της ημέρας.
Η συνταγή του έχει τις ρίζες της στη Σικελία, όπου το καρπούζι αξιοποιείται στο έπακρο την καλοκαιρινή περίοδο, και συνεχίζει να αποτελεί αγαπημένη επιλογή για όσους αναζητούν κάτι γλυκό, αλλά όχι βαρύ.
Υλικά για τη Συνταγή
- 750 γραμμάρια σάρκα καρπουζιού ( χωρίς φλούδα και σπόρους)
- 40 γραμμάρια άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουρ)
- 60 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική ή και επιπλέον
- 1 πρέζα σκόνη κανέλα
- Για το σερβίρισμα
- Νιφάδες ή σταγόνες μαύρης σοκολάτας
- Τρίμμα φιστικιού
Εκτέλεση
- Κόψτε το καρπούζι σε φέτες, αφαιρέστε τη φλούδα και κόψτε το σε κομμάτια. Στη συνέχεια αφαιρέστε τα κουκούτσια με ένα μαχαίρι και βάλτε τον πολτό που προκύπτει σε ένα μπλέντερ ή μίξερ, λιώνοντάς τον μέχρι να πετύχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα.
- Περάστε το από ένα σουρωτήρι, ώστε να φιλτράρετε τις ίνες και τυχόν εναπομείναντες σπόρους πιέζοντας τον πολτό με ένα κουτάλι. Αν έχετε αποχυμωτή, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε αντί για μπλέντερ: δεν θα χρειαστεί να φιλτράρετε το χυμό. Μόλις συγκεντρώσετε τον χυμό, βεβαιωθείτε ότι είναι ακριβώς μισό λίτρο.
- Σε ξεχωριστό ποτήρι, βάλτε το κορν φλάουρ και ρίξτε περίπου 100 ml από τον χυμό, ανακατεύοντας προσεκτικά μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα σχηματιστούν σβόλοι.
- Προσθέστε το μίγμα στον υπόλοιπο χυμό και ανακατέψτε. Συμπληρώστε με τη ζάχαρη και μια πρέζα κανέλα, βάλτε το σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και αρχίστε να ανακατεύετε. Μετά από λίγα λεπτά, θα παρατηρήσετε ότι το ζελέ πεπονιού θα αρχίσει να παίρνει ένα πιο έντονο κόκκινο χρώμα. Συνεχίστε να ανακατεύετε προσεκτικά, μέχρι να φτάσει στο σημείο βρασμού.
- Σιγομαγειρέψτε για ένα ή δύο λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Το μίγμα θα είναι ελαφρώς πιο πηχτό και θα καλύπτει την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού.
- Αδειάστε το ζελέ σε 4 ατομικές φόρμες ή σε μία μονή φόρμα μισού λίτρου και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος, τοποθετήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες .
- Για το ξεφορμάρισμα ξεκολλήστε απαλά το ζελέ από τα τοιχώματα της φόρμας χρησιμοποιώντας τη λάμα ενός μαχαιριού. Αναποδογυρίστε το σε μια διακοσμητική πιατέλα και στολίστε με μαύρη σοκολάτα και ψιλοκομμένα φιστίκια ή αμύγδαλα.
Συμβουλή
Αν έχετε πρόσβαση σε ανθάκια γιασεμιού, βάλτε 10 περίπου από αυτά να μουλιάσουν στο χυμό καρπουζιού για 1 ώρα. Σουρώστε και συνεχίστε τη διαδικασία.
Πηγή: topontiki.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Φέτα: Η έξυπνη τεχνική που τη διατηρεί φρέσκια και νόστιμη για έναν μήνα
1750 νέοι εκπαιδευτικοί ξεκινούν έως 30/7 Ειδική Αγωγή, Σχολ. Ψυχολογία, Παιδαγωγική και Ηγεσία
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ