1. Εποχική απώλεια μαλλιών
Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου είναι φυσιολογικό να πέφτουν περισσότερες τρίχες απ’ ό,τι συνήθως (50-100 την ημέρα). Η εποχική τριχόπτωση είναι προσωρινή και υποχωρεί από μόνη της σε διάστημα λίγων εβδομάδων.
2. Κληρονομικότητα
Η πιο συχνή αιτία τριχόπτωσης είναι γενετικής φύσης. Η ανδρογενετική αλωπεκία αφορά τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Στους άνδρες ξεκινά με υποχώρηση στη γραμμή των μαλλιών ή λέπτυνση στην κορυφή, ενώ στις γυναίκες παρατηρείται αραιή πυκνότητα στο κέντρο του κεφαλιού.
3. Έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών
Μια φτωχή διατροφή ή οι αυστηρές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων όπως σίδηρος, βιοτίνη, ψευδάργυρος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητα στοιχεία για υγιή μαλλιά.
4. Ορμονικές διαταραχές
Οι ορμόνες επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των μαλλιών. Καταστάσεις όπως υποθυρεοειδισμός, εμμηνόπαυση, πολυκυστικές ωοθήκες ή έντονο στρες μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση.
5. Στρεσογόνα γεγονότα
Μετά από φυσιολογικό ή ψυχολογικό σοκ, όπως τοκετός, επέμβαση ή σοβαρή ασθένεια, είναι σύνηθες να ξεκινήσει τριχόπτωση με καθυστέρηση 2-3 μηνών. Ευτυχώς, αυτός ο τύπος είναι προσωρινός.
6. Γυροειδής αλωπεκία
Μια αυτοάνοση μορφή τριχόπτωσης, στην οποία το σώμα επιτίθεται στα ίδια του τα τριχοθυλάκια. Συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά ως μικρές, στρογγυλές περιοχές χωρίς τρίχες και μπορεί να επηρεάσει και φρύδια ή βλεφαρίδες.
7. Ηλικία
Με την πάροδο του χρόνου, η ανάπτυξη της τρίχας επιβραδύνεται και τα μαλλιά λεπταίνουν. Παράλληλα, χάνουν το χρώμα τους και γκριζάρουν.
8. Κακή φροντίδα μαλλιών
Το συχνό ίσιωμα, το στέγνωμα με δυνατό σεσουάρ, τα χημικά προϊόντα και το σφικτό πιάσιμο των μαλλιών μπορεί να αποδυναμώσουν τα τριχοθυλάκια και να προκαλέσουν απώλεια.
9. Μυκητιασικές λοιμώξεις
Ορισμένοι μύκητες του τριχωτού μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, φολίδες και σπάσιμο των μαλλιών. Είναι πιο συχνές στα παιδιά και χρειάζονται άμεση θεραπεία.
10. Φάρμακα
Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά ή θεραπείες για σοβαρές παθήσεις (όπως καρκίνος), μπορεί να έχουν ως παρενέργεια την τριχόπτωση.
Πώς αντιμετωπίζεται η τριχόπτωση;
Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Αν είναι κάτι προσωρινό, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με κάποιες αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες και τη διατροφή.
1. Συμπληρώματα διατροφής
Βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν την υγεία των μαλλιών περιλαμβάνουν:
Βιοτίνη, βιταμίνη D, σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο
Βιταμίνες Α, C και Ε
Αμινοξέα όπως κυστεΐνη και μεθειονίνη
2. Καλλυντικά προϊόντα
Υπάρχουν εξειδικευμένες λοσιόν, σαμπουάν και αμπούλες για ενίσχυση της τρίχας. Η συνέπεια στη χρήση είναι σημαντική για να υπάρξουν αποτελέσματα.
3. Φυσικές λύσεις
Ορισμένα έλαια χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στην ενδυνάμωση των μαλλιών:
Καστορέλαιο
Δαφνέλαιο
Λάδι καρύδας
Αργανέλαιο
Jojoba & αμυγδαλέλαιο
Μπορείς επίσης να ενισχύσεις το μασάζ με αιθέρια έλαια όπως δενδρολίβανο, λεβάντα ή γεράνι (πάντα διαλυμένα σε βάση ελαίου).
4. Διατροφή για δυνατά μαλλιά
Εμπλούτισε το καθημερινό σου μενού με:
Ξηρούς καρπούς και σπόρους
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι)
Δημητριακά ολικής άλεσης
Αυγά, ψάρια και όσπρια
Φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (π.χ. μούρα, αβοκάντο)
Πότε πρέπει να απευθυνθείς σε γιατρό;
Αν παρατηρείς εμφανή αραίωση, φαλακρά σημεία, έντονη φαγούρα ή ξεφλούδισμα, καλό είναι να επισκεφτείς έναν δερματολόγο. Εκείνος μπορεί να κάνει εξετάσεις όπως:
Τριχοσκόπηση
Δοκιμασία έλξης
Τριχοριζόγραμμα
Εάν έχεις και άλλα συμπτώματα όπως αδυναμία, υπνηλία ή ζαλάδες, μπορεί να χρειαστείς έλεγχο για διατροφικές ελλείψεις ή ορμονικές διαταραχές.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ