σύνταξη ευρώ
Τι και πότε αλλάζει με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Μια νέα εποχή για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης φαίνεται να διαμορφώνεται σταδιακά σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τη Δανία να δίνει πρώτη το παράδειγμα: από το 2040, οι σημερινοί 55άρηδες θα βλέπουν τη σύνταξη στα... 70 τους. Το συγκεκριμένο μοντέλο αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

Στη χώρα μας, η συζήτηση για πιθανή αναπροσαρμογή των ηλικιακών ορίων προβλέπεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2026 με αφετηρία τα ευρήματα της επόμενης μελέτης της Αναλογιστικής Αρχής. Η μελέτη αυτή, η οποία πραγματοποιείται ανά τριετία, θα βασιστεί κυρίως στο προσδόκιμο ζωής, το οποίο σταδιακά αυξάνεται, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του εργασιακού βίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, δεν τίθεται επί του παρόντος θέμα αλλαγής. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα έχει ήδη ανεβάσει το όριο στα 67 και τα 62 από το 2013, ενώ με τον νόμο 4336/2015 επήλθαν αυστηρές αλλαγές και στα ενδιάμεσα όρια.

Από το 2024, πάντως, ισχύει ρήτρα τριετούς αναπροσαρμογής, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Η μέχρι τώρα πορεία του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα —το οποίο δεν παρουσίασε άνοδο την τελευταία πενταετία και υποχώρησε λόγω πανδημίας— λειτουργεί ως «φρένο» σε ενδεχόμενη αύξηση.

Παρά ταύτα, οι προβολές της Eurostat δείχνουν διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με την Έκθεση Γήρανσης 2024, η χώρα αναμένεται να δει αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 1,5 έτος έως το 2030, στοιχείο που —αν επιβεβαιωθεί— θα συμπαρασύρει και τα όρια συνταξιοδότησης: από τα 67 στα 68,5 έτη για πλήρη σύνταξη και από τα 62 στα 63,5 για πρόωρη.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο δρ. Βασίλης Μπέτσης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η αύξηση θα μπορούσε να εφαρμοστεί σταδιακά, κατά 4 μήνες ετησίως. Υπενθυμίζει μάλιστα πως άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Πορτογαλία, έχουν ήδη ενσωματώσει αυτόν τον μηχανισμό προσαρμογής στη νομοθεσία τους.

Ο ευρωπαϊκός χάρτης των ορίων ηλικίας

Η Δανία πρωτοπορεί, με απόφαση του κοινοβουλίου της για σταδιακή αύξηση στα 70 έτη έως το 2040. Ακολουθούν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Κύπρος, η Ολλανδία, η Σλοβακία και η Πορτογαλία. Η Γαλλία, μετά τη μεταρρύθμιση Μακρόν, συγκαταλέγεται επίσης στις χώρες με τα υψηλότερα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στην Ε.Ε. μαζί με την Ελλάδα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Θέλω να πατήσω ένα κουμπί και να εξαφανίσω τους τουρίστες» – Η αίσθηση της έλλειψης χώρου στην Αθήνα

Προσοχή! Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα Κυριακή με διάρκεια και κινδύνους – Ποιες περιοχές θα «καούν»

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kausonas_zesti
Καύσωνας προ των πυλών – Ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπουν τα μοντέλα
Από τις 21 Ιουλίου αναμένεται σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν καύσωνα – Τι προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες σε...
Καύσωνας προ των πυλών – Ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπουν τα μοντέλα
αδεια
Άδεια αναψυχής και επίδομα άδειας: Τι Ισχύει για τους εργαζόμενους – Οδηγός με Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Τι είναι το επίδομα άδειας και πότε καταβάλλεται;
Άδεια αναψυχής και επίδομα άδειας: Τι Ισχύει για τους εργαζόμενους – Οδηγός με Ερωτήσεις και Απαντήσεις
ζαχαρακη
Σοφία Ζαχαράκη: 328,8 εκατ. ευρώ στα ΑΕΙ για έρευνα, εξωστρέφεια και εξοπλισμό - Επένδυση «μαμούθ» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
«Δίνουμε στα ΑΕΙ τα εργαλεία που τους αξίζουν και στους φοιτητές μας τις προοπτικές που ονειρεύονται για το μέλλον», δήλωση η Υπουργός Παιδείας
Σοφία Ζαχαράκη: 328,8 εκατ. ευρώ στα ΑΕΙ για έρευνα, εξωστρέφεια και εξοπλισμό - Επένδυση «μαμούθ» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση