Ο μαγειρεμένος κιμάς είναι από τα πιο ευέλικτα υλικά που μπορεί να “περισσέψουν” στην κουζίνα. Είτε έμεινε από μακαρόνια, είτε περίσσεψε από γέμιση για λαζάνια, είτε δεν ολοκληρώθηκαν τα κεφτεδάκια, μπορεί να μεταμορφωθεί σε νέα, πλήρη γεύματα μέσα σε λίγα λεπτά.
Παρακάτω θα βρεις 10 έξυπνες, πρακτικές και χορταστικές ιδέες για να μην πάει ούτε γραμμάριο χαμένο.
1. Γεμιστά λαχανικά με κιμά – Η πιο γρήγορη «δεύτερη χρήση»
Ανακάτεψε τον κιμά με ρύζι ή κουσκούς, ψιλοκομμένα λαχανικά και μυρωδικά. Γέμισε πιπεριές, ντομάτες ή κολοκύθια και ψήσε για 25–30 λεπτά.
Ένα νέο, ολοκληρωμένο γεύμα χωρίς μαγείρεμα από την αρχή.
2. Κιμαδόπιτα ή μπουρέκι – Από το ψυγείο… στο ταψί
Απλώνεις τον κιμά ανάμεσα σε φύλλο κρούστας, κουρού ή σφολιάτας, προσθέτεις τυρί και ψήνεις.
Γίνεται πίτα, μπουρέκι ή μικρά πιτάκια για σνακ.
3. Τορτίγιες και burritos – Το πιο εύκολο tex-mex
Ζέστανε τορτίγιες και γέμισέ τες με κιμά, καλαμπόκι, τυρί, μαρούλι, salsa. Έτοιμο σε 5 λεπτά.
4. Παστίτσιο–εξπρές με γρήγορη μπεσαμέλ
Βράζεις μακαρόνια, προσθέτεις τον κιμά και περιχύνεις με μπεσαμέλ–αστραπή. Με λίγο ψήσιμο, θυμίζει κανονικό παστίτσιο χωρίς την ταλαιπωρία.
5. Ομελέτα ή σφουγγάτο με κιμά
Ο κιμάς δίνει ένταση σε ομελέτες με πιπεριές, πατάτες ή τυριά. Ιδανικό για brunch ή γρήγορο γεύμα που σε κρατάει.
6. Bowl σαλάτας με κιμά – Ελαφρύ αλλά χορταστικό
Φτιάξε ένα μεγάλο bowl με ρύζι ή κινόα, λαχανικά, κιμά και γιαούρτι ή μια σος της αρεσκείας σου.
Ισορροπημένο και γρήγορο.
7. Κροκέτες ή μίνι μπιφτεκάκια
Ανακάτεψε τον κιμά με αυγό, φρυγανιά, τυρί ή βραστή πατάτα, πλάσε μικρά μπιφτεκάκια και ψήσε/τηγάνισε. Γίνονται εξαιρετικά αφράτα γιατί ο κιμάς είναι ήδη μαγειρεμένος.
8. Πίτσα με κιμά – Μια νόστιμη διαφοροποίηση
Άπλωσε τον κιμά σε έτοιμη ή σπιτική ζύμη, βάλε τυρί και λαχανικά και ψήσε για 10–12 λεπτά. Ιδανική για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό από την κλασική πίτσα.
9. Πατάτες φούρνου ή πουρές με κιμά
Οι πατάτες μετατρέπονται σε πλήρες πιάτο αν τις καλύψεις με κιμά. Εναλλακτικά, ανακάτεψε τον κιμά μέσα σε πουρέ για έξτρα νοστιμιά.
10. Στην κατάψυξη για άλλη μέρα
Χώρισέ τον σε μικρά τάπερ, πρόσθεσε ημερομηνία και κράτησέ τον στην κατάψυξη για 2–3 μήνες. Έτσι έχεις πάντα έτοιμη βάση για ένα γρήγορο φαγητό.
Ο περισσευούμενος κιμάς δεν είναι ποτέ χαμένος. Με λίγη φαντασία και τις σωστές κινήσεις, μπορείς να τον μετατρέψεις σε νέα πιάτα, οικονομικά, γρήγορα και πεντανόστιμα για όλη την οικογένεια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση