Κρυπτονομίσματα στην Ακρόπολη
Τελευταίο επεισόδιο σ’ αυτή την εξοργιστική σειρά «εκμετάλλευσης χωρίς όρια», η χρήση του Παρθενώνα ως φόντο για την προώθηση… κρυπτονομισμάτων [Βίντεο]

Μια νέα μέρα ξημέρωσε για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας – ή καλύτερα, για το εμπορικό της ξεπούλημα. Η Ακρόπολη, το κορυφαίο μνημείο της ανθρωπότητας, έχει μετατραπεί πλέον σε πολυτελές σκηνικό για την αυτοπροβολή εταιρειών, influencers και κάθε «δημιουργικής ιδέας» που χρειάζεται λίγο αρχαίο λούστρο για να φανεί πιο λαμπερή.

Crypto πάνω στον Παρθενώνα

Τελευταίο επεισόδιο σ’ αυτή την εξοργιστική σειρά «εκμετάλλευσης χωρίς όρια», η χρήση του Παρθενώνα ως φόντο για την προώθηση… κρυπτονομισμάτων. Ναι, σωστά διαβάσατε.

Ο ναός της Αθηνάς, σύμβολο του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας, μετατρέπεται σε background για την προώθηση ενός «ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου». Όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται αίτημα προς ΚΑΣ, χωρίς συνεργείο, χωρίς επαγγελματική άδεια. Αρκεί ένα κινητό – και μια μεγάλη δόση θράσους.

Άνθιμος approved, Λάνθιμος rejected

Ως μια εξέλιξη που προκάλεσε αίσθηση στα καλλιτεχνικά δρώμενα, αντιμετωπίζεται και η απόφαση να δοθεί άδεια για γυρίσματα στην Ακρόπολη στον ηθοποιό Άνθιμο Ανανιάδη, την ώρα που ο Γιώργος Λάνθιμος έβλεπε την αίτησή του να απορρίπτεται. Ο ένας εγκρίνεται από την τοπική Εφορεία χωρίς ΚΑΣ, ο άλλος απορρίπτεται πανηγυρικά, γιατί –προφανώς– δεν πληροί τα… άγραφα κριτήρια της κυβερνητικής πολιτιστικής πολιτικής.

Ο Λάνθιμος, με διεθνές κύρος και διακρίσεις, ήθελε να γυρίσει σκηνές στην Ακρόπολη για την ταινία «Bugonia». Το ΚΑΣ είπε «όχι». Ο Άνθιμος Ανανιάδης, γνωστός από τη «Μαρία η Άσχημη», πήρε το πράσινο φως για την ταινία «The Greek Job» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, που έκρινε πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Κανένα πρόβλημα. Όλα καλά.

Drones, logos και η Ακρόπολη στο... φόντο

Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Κρυπτονομίσματα, αθλητικά brands και παντός είδους εμπορικά projects χρησιμοποιούν πια τα αρχαία μνημεία σαν φόντο για καμπάνιες, σόου και stories στο Instagram. Και αν νομίζετε ότι υπάρχει κάποιος μηχανισμός προστασίας ή ελέγχου, γελιέστε.

Με ένα κινητό στο χέρι και με 380 ευρώ για χώρο στο Ζάππειο, στήνεται υπερθέαμα με drones, sneakers και λογότυπα να στολίζουν τον ουρανό της Αθήνας πάνω από την Ακρόπολη.

Το πρόσφατο drone show με τα φωτιζόμενα slogans και το αθλητικό παπούτσι που «σφηνώθηκε» στον αττικό ουρανό δίπλα στον Παρθενώνα, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από αρχαιολόγους και πολίτες.

Όχι όμως και από την πολιτική ηγεσία. Το υπουργείο Πολιτισμού, συνεπές στον ρόλο του ως «τροχονόμος» των εξελίξεων, αιφνιδιάστηκε, καταδίκασε… γενικώς και κατέθεσε τη γνωστή μήνυση «κατά παντός υπευθύνου».

Το πράσινο φως δόθηκε με νόμο – από την υπουργό

Η κ. Μενδώνη, βέβαια, φρόντισε από νωρίς να ανοίξει την πόρτα στην ασυδοσία. Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κατάργησε τους όποιους φραγμούς υπήρχαν για τη χρήση των μνημείων με εμπορικούς σκοπούς, ξηλώνοντας ό,τι είχε θεσμοθετήσει η προκάτοχός της. Κι έτσι, από Παρθενώνας, γίναμε… background για διαφημίσεις.

Και μην βιαστεί κανείς να φωνάξει «μα δεν ήταν πάνω στην Ακρόπολη!». Η ουσία είναι πως ο Ιερός Βράχος εργαλειοποιείται – με ή χωρίς φυσική παρουσία. Είναι η εικόνα του, το νόημά του, το πολιτισμικό του βάρος που λεηλατείται για λίγα likes, μερίδια αγοράς και ψευτογκλάμουρ.

«Το σύνθημα έχει δοθεί: Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει»

Όσο οι αρχαιολόγοι μιλούν για έλλειψη σεβασμού και οι πολίτες αναρωτιούνται «πού πάμε», η πολιτεία δείχνει πως ξέρει ακριβώς πού πηγαίνει: σε μια χώρα όπου «το σύνθημα έχει ήδη δοθεί, ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί ως φόντο τα μνημεία», όπως είπε και η Δέσποινα Κουτσούμπα.

Το θέμα δεν είναι πια αν «παραβιάζεται η αρχαιολογική νομοθεσία». Είναι ότι έχει γραφτεί στα παπούτσια των εταιρειών – κατά προτίμηση με το logo εμφανές και φωταγωγημένο. Κι εμείς απλώς κοιτάμε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γεμιστά
Το μυστικό για υπέροχα γεμιστά: Οδηγός για γεύση και επιτυχία
Τα γεμιστά αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Ακόμα κι αν τα φάτε κρύα, η γεύση τους παραμένει μοναδική. Ας δούμε,...
Το μυστικό για υπέροχα γεμιστά: Οδηγός για γεύση και επιτυχία