πανο ακροπολη
Αντί να ζήσουν μια ιστορική εμπειρία από κοντά, περιορίστηκαν στο να θαυμάσουν τον Παρθενώνα από απόσταση, εξαιτίας βλάβης στον ανελκυστήρα.

Αίσθηση προκαλεί η αδυναμία πρόσβασης στην Ακρόπολη για 42 επισκέπτες με αναπηρία, που έφτασαν στην Ελλάδα από εννέα ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό να επισκεφτούν το παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι επισκέπτες συμμετείχαν σε διεθνές πρόγραμμα ενεργητικής αποκατάστασης, με συντονισμό ελληνικού αναπηρικού φορέα. Ωστόσο, αντί να ζήσουν μια ιστορική εμπειρία από κοντά, περιορίστηκαν στο να θαυμάσουν τον Παρθενώνα από απόσταση, εξαιτίας βλάβης στον ανελκυστήρα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης είχε σχεδιαστεί εδώ και μήνες, με πλήρη γνώση των αρμόδιων αρχών. Παρ’ όλα αυτά, ο πολυδιαφημισμένος ανελκυστήρας παρέμενε εκτός λειτουργίας, παρά τις δεσμεύσεις περί προσβασιμότητας του μνημείου.

«Το event οργανωνόταν εδώ και έναν χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ακτιβιστής Αντώνης Ρέλλας, ο οποίος ανέδειξε το ζήτημα μέσα από δημόσια ανάρτηση. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η βλάβη είχε διαπιστωθεί επίσημα για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, χωρίς να δοθεί λύση.

Η εικόνα των 42 αμαξιδίων να στέκουν στην είσοδο της Ακρόπολης, ανίκανα να προσεγγίσουν τον Ιερό Βράχο, έχει προκαλέσει κύμα αντίδρασης και οργής σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναπηρικές οργανώσεις.

«Δεν τιμά τη χώρα μας αυτή η εικόνα», ανέφεραν χρήστες στο διαδίκτυο, τονίζοντας το συμβολικό αλλά και πρακτικό βάρος της αποτυχίας: ένα εμβληματικό μνημείο όπως η Ακρόπολη εξακολουθεί να μην είναι καθολικά προσβάσιμο – παρά τα έργα και τις εξαγγελίες.

Η ανάρτηση του σκηνοθέτη και ακτιβιστή Αντώνη Ρέλλα:

Κλασική περίπτωση βλάβης;
Σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στον ΣΚΑΪ, ο ανελκυστήρας πλαγιάς της Ακρόπολης θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για τουλάχιστον μία εβδομάδα, λόγω τεχνικής βλάβης.
Η χρονική συγκυρία δεν περνά απαρατήρητη: λίγες μόλις ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη περίπου 50 χρηστ(ρι)ών αμαξιδίου από 9 ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο διεθνούς προγράμματος ενεργητικής αποκατάστασης, το οποίο συντονίζει ελληνική αναπηρική οργάνωση, ο ανελκυστήρας τίθεται εκτός λειτουργίας.
Η επίσκεψη είχε ανακοινωθεί και οργανωθεί μήνες πριν, με πλήρη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων. Κι όμως, η «βλάβη» εμφανίζεται παραμονές της άφιξης.
Ή μήπως τα προβλήματα στην προσβασιμότητα δεν εμφανίστηκαν τώρα, αλλά υπήρχαν εξαρχής;
Ο ανελκυστήρας που παρουσιάστηκε το 2020 ως «απολύτως προσβάσιμος» αντιμετωπίζει, από την αρχή της λειτουργίας του, επαναλαμβανόμενες δυσλειτουργίες, αποκλείοντας ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα από έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο.
Τα ερωτήματα είναι σαφή. Τα τεκμήρια επίσης.
Θα επανέλθουμε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ντομάτες: Πού πρέπει να τις αποθηκεύετε για να διατηρούνται φρέσκες και νόστιμες

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

klimatismos.jpg
Καύσωνας: Πόση ενέργεια καταναλώνουν το κλιματιστικό και ο ανεμιστήρας – Συμβουλές για εξοικονόμηση
Απλά tips για να μειώσετε την κατανάλωση και τους λογαριασμούς ρεύματος
Καύσωνας: Πόση ενέργεια καταναλώνουν το κλιματιστικό και ο ανεμιστήρας – Συμβουλές για εξοικονόμηση
Υδρούσα
Υδρούσα: Το ανεξερεύνητο ιδιωτικό νησί της Αθηναϊκής Ριβιέρας που ανήκει σε συνταξιούχο λεωφορειούχο
Μόλις 850 μέτρα από τις ακτές της Βούλας, η Υδρούσα ξεχωρίζει για την ασυνήθιστη ιδιοκτησία της, μέσα σε μια ζώνη με υπερπολυτελή επενδύσεις και...
Υδρούσα: Το ανεξερεύνητο ιδιωτικό νησί της Αθηναϊκής Ριβιέρας που ανήκει σε συνταξιούχο λεωφορειούχο
Διατροφή
Πώς να προστατέψετε τον εγκέφαλό σας: Τι να αλλάξετε στη διατροφή σας στα 48 για να αποφύγετε την άνοια στα 70
Μια υγιεινή διατροφή στην μέση ηλικία μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και διατηρεί τη μνήμη ζωντανή
Πώς να προστατέψετε τον εγκέφαλό σας: Τι να αλλάξετε στη διατροφή σας στα 48 για να αποφύγετε την άνοια στα 70