Αν το σκεφτούμε καλά, καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες σύντομα κείμενα – ειδοποιήσεις, διαφημίσεις, πινακίδες. Τα διαβάζουμε σχεδόν ασυνείδητα, όμως καταφέρνουμε να κατανοήσουμε αμέσως το μήνυμά τους. Πώς γίνεται αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να αναγνωρίσει τη γραμματική δομή μιας πρότασης σε μόλις 125 χιλιοστά του δευτερολέπτου — πιο γρήγορα κι από ένα ανοιγοκλείσιμο των ματιών!
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μελέτησαν πόσο γρήγορα ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τη γλώσσα όταν οι λέξεις εμφανίζονται όλες μαζί, όπως συμβαίνει όταν ρίχνουμε μια φευγαλέα ματιά στο κινητό ή σε μια ταμπέλα. Αναρωτήθηκαν αν η κατανόηση της γλώσσας μπορεί να λειτουργεί όπως και η αναγνώριση εικόνων — με μια ματιά.
Το πείραμα της αστραπιαίας ανάγνωσης
Οι συμμετέχοντες είδαν πολύ σύντομες προτάσεις τριών λέξεων, όπως «οι νοσοκόμες καθαρίζουν τις πληγές», για μόλις 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου — όσο χρειάζεται για να ανοιγοκλείσει κάποιος τα μάτια του.
Με τη βοήθεια μαγνητοεγκεφαλογραφίας (MEG), οι ερευνητές μέτρησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και διαπίστωσαν ότι μόλις 125 χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά την εμφάνιση της πρότασης, υπήρχε αντίδραση στον αριστερό κροταφικό φλοιό, περιοχή που σχετίζεται με την κατανόηση της γλώσσας.
Ο εγκέφαλος διαβάζει τη δομή, όχι το νόημα
Για να καταλάβουν τι ακριβώς αναγνωρίζει ο εγκέφαλος τόσο γρήγορα, οι ερευνητές δοκίμασαν προτάσεις με γραμματικά λάθη, όπως «οι νοσοκόμες καθαρίζει τις πληγές», αλλά και παράλογες φράσεις όπως «οι πληγές καθαρίζουν τις νοσοκόμες». Το εντυπωσιακό ήταν πως ο εγκέφαλος αναγνώριζε και τις δύο ως σωστά δομημένες προτάσεις, παρόλο που δεν είχαν νόημα.
Όμως όταν άλλαξαν τη σειρά των λέξεων για να δημιουργήσουν πιο σύνθετες φράσεις, όπως «οι νοσοκόμες των πληγών είναι καθαρές», η ταχύτατη αυτή αναγνώριση εξαφανίστηκε. Αυτό δείχνει πως ο εγκέφαλος λειτουργεί πιο γρήγορα όταν διαβάζει απλές και προβλέψιμες δομές, χωρίς εσωτερική αναδιάταξη.
Αν και οι συμμετέχοντες δεν κλήθηκαν να κατανοήσουν ή να ερμηνεύσουν τις προτάσεις, ο εγκέφαλός τους αναγνώρισε τη δομή σχεδόν αυτόματα — αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως η γλώσσα είναι βαθιά ριζωμένη στη λειτουργία του μυαλού μας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 21/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ