Thumbnail
Λίγοι γνωρίζουν ότι ένα κοινό λάθος στην αποθήκευσή τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμα και σε τροφική δηλητηρίαση.

Ο αόρατος κίνδυνος στην κουζίνα μας
Παρότι η κουζίνα του σπιτιού θεωρείται από πολλούς ασφαλής, στην πραγματικότητα αποτελεί εστία τροφιμογενών λοιμώξεων. Αιτία είναι συνήθως η πλημμελής καθαριότητα, η λανθασμένη αποθήκευση μαγειρεμένων φαγητών, καθώς και η επαναχρησιμοποίηση σακουλών χωρίς απολύμανση.

Μια από τις πιο επικίνδυνες παραλείψεις αφορά το ρύζι και τα μακαρόνια που μένουν εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες. Ο γιατρός Joe Whittington, ειδικός σε επείγοντα περιστατικά, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή την τραγική ιστορία ενός 20χρονου φοιτητή στο Βέλγιο. Ο νεαρός κατανάλωσε μακαρόνια που είχαν μαγειρευτεί πέντε ημέρες πριν και είχαν μείνει εκτός ψυγείου. Λίγες ώρες αργότερα, αρρώστησε σοβαρά και την επόμενη ημέρα βρέθηκε νεκρός.

Τι προκάλεσε τον θάνατο
Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος προήλθε από οξεία ηπατική ανεπάρκεια, ενώ τα εργαστηριακά αποτελέσματα αποκάλυψαν υψηλά επίπεδα του βακτηρίου Bacillus cereus στα μακαρόνια. Πρόκειται για μικρόβιο που αναπτύσσεται πολύ εύκολα σε πιάτα που παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά αν περιέχουν άμυλο, όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά.

Ο Dr. Joe εξηγεί ότι η συγκεκριμένη περίπτωση συνδέεται με το λεγόμενο σύνδρομο τηγανητού ρυζιού, μια κατάσταση όπου τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ραγδαία όταν το φαγητό δεν ψύχεται εγκαίρως.

Πότε πρέπει να βάζουμε το φαγητό στο ψυγείο
Ο κανόνας είναι ξεκάθαρος: ρύζι και μακαρόνια δεν πρέπει να παραμένουν εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες. Ιδανικά, πρέπει να ψύχονται μέσα σε μία ώρα από το μαγείρεμα, σύμφωνα με τις συστάσεις του NHS. Το φαγητό πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο ή την κατάψυξη και να καταναλώνεται εντός 24 ωρών. Επίσης, δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεται περισσότερες από μία φορές.

Αν και αρκετοί ισχυρίζονται πως δεν έπαθαν τίποτα τρώγοντας φαγητό που έμεινε εκτός ψυγείου για ώρες, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος δεν υπάρχει. Η ανάπτυξη βακτηρίων ξεκινά πριν προκύψουν τα πρώτα συμπτώματα, και όσο περισσότερο μένει το φαγητό σε ακατάλληλες συνθήκες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Αν εμφανίσετε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης


Η τροφική δηλητηρίαση, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι σοβαρή και υποχωρεί εντός λίγων ημερών. Τα βασικά είναι:

Επαρκής ενυδάτωση (νερό, διαλύματα ενυδάτωσης)

Ξεκούραση

Αποφυγή βαριών ή πικάντικων φαγητών

Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή είναι έντονα, απαιτείται ιατρική παρέμβαση.


Καλέστε άμεσα γιατρό αν:

Πρόκειται για βρέφος κάτω των 12 μηνών ή παιδί με σημάδια αφυδάτωσης

Υπάρχει εμετός ή διάρροια για πολλές ημέρες

Εμφανίζεται αίμα στα κόπρανα ή στον εμετό

Εμφανιστεί δυσκολία στην αναπνοή, έντονος πονοκέφαλος ή κοιλιακός πόνος

Το άτομο έχει μπλε, γκρι ή πολύ χλωμό χρώμα δέρματος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ για το 2025-2026 – Αναλυτικά οι θέσεις
Σταθερός ο αριθμός σε σχέση με πέρυσι – Σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με τις θέσεις ανά τμήμα και σχολή
Ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ για το 2025-2026 – Αναλυτικά οι θέσεις
protipa.jpg
Επιλογή εκπαιδευτικών για τα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία: Διαδικασία και προϋποθέσεις
Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο που καθορίζει τη διαδικασία επιλογής και κατάταξης υποψηφίων εκπαιδευτικών στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία
Επιλογή εκπαιδευτικών για τα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία: Διαδικασία και προϋποθέσεις
ΔΙΕΚ
ΣΑΕΚ: Λάθη στα κριτήρια μοριοδότησης επιλογής διευθυντών και υποδιευθυντών
Ποια λάθη εντοπίστηκαν στα κριτήρια μοριοδότησης επιλογής διευθυντών και υποδιευθυντών των ΣΑΕΚ
ΣΑΕΚ: Λάθη στα κριτήρια μοριοδότησης επιλογής διευθυντών και υποδιευθυντών